Maski otyłości - dlaczego tyjemy i czy odchudzanie ma sens?
INFORMATOR. Kraj

Fot. zdrowemiasto.pl
Plaga współczesności, choroba cywilizacyjna, defekt urody – jakkolwiek by nie postrzegać otyłości, możemy się zgodzić co do jednego – staje się problemem coraz większej ilości osób, niezależnie od płci i wieku. I nie zawsze są one „same sobie winne”. Mimo prób odchudzania i prowadzenia reżimu żywieniowego, część z nich albo nie może schudnąć, albo wyniki ich wyrzeczeń są nikłe.
Otyłość bywa najczęściej wynikiem nieprawidłowego odżywiania się, nadmiernie energetycznych posiłków i siedzącego trybu życia, który nie jest naturalny dla człowieka. Jednakże błędy żywieniowe często popełniane są znacznie wcześniej, już w dzieciństwie między innymi w wyniku zaniedbań rodziców. Dorośli, którzy byli otyli w dzieciństwie, mogą zmagać się ze zbędnymi kilogramami, nawet jeśli w późniejszym okresie prowadzili zdrowy tryb życia. Wszechobecny stres i tempo życia także sprzyjają tyciu – nerwy często zajadamy przekąskami, a spożywając posiłki w pośpiechu, nie zwracamy uwagi na to, co jemy i w jakiej ilości. Często sięgamy po żywność wysoko przetworzoną i przesyconą konserwantami.
Ściągnij maskę
Nadwaga i otyłość to jedynie maski – objawy złożonych przyczyn, które powodują, że część z nas przybiera na wadze w sposób niekontrolowany. – Warto zajrzeć pod maski otyłości. Warto zastanowić się, co tak naprawdę powoduje, że część ludzi tyje, a inni, w tych samych uwarunkowaniach, radzą sobie z kontrolą wagi – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej, która wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Praktycznej Terapii Otyłości i Kliniką Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, organizuje 2 czerwca w Poznaniu konferencję pod tytułem „Maski otyłości”. – Zastanowienie się nad prawdziwymi przyczynami otyłości pomoże w zwalczaniu stereotypowego postrzegania osoby otyłej, a także w skutecznym doborze diety czy wręcz leczenia – dodaje dr Justyna Leszka.
Chudnij z rozsądkiem
Czy to, że nasza waga nie zawsze zależy tylko od nas oznacza, że nie warto się odchudzać i dbać o dietę? Oczywiście, że nie! Należy jednak czynić to w sposób przemyślany i przy profesjonalnym wsparciu. W przeciwnym razie można nabawić się dodatkowych zaburzeń zdrowotnych. Współcześnie wizerunek osoby szczupłej, dbającej o kondycję i zdrowie staje się wręcz wyznacznikiem statusu społecznego. Stąd tak ważne jest profesjonalne podejście do sprawy bilansowania diety czy odchudzania. Kolorowe poradniki i „diety cud”, na które moda równie szybko przychodzi, jak przemija, przestają wystarczać. Istnieje zapotrzebowanie na profesjonalnie przygotowanych dietetyków, którzy będą potrafili ustalić przyczynę otyłości, dobrać i poprowadzić właściwą dietę. – Na naszej uczelni kształcimy studentów na kierunku dietetyka, przygotowując ich do pracy pod względem solidnego wyposażenia teoretycznego oraz umiejętności praktycznych – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan WSEIiI. – Współcześnie dietetyk nie może skupiać się wyłącznie na tym, co pacjent je, ale także na jego uwarunkowaniach psychospołecznych, a nawet rodzinnych. Tylko to gwarantuje powodzenie w zapewnieniu zdrowia i szczupłej sylwetki – dodaje.
Bardzo ważne jest propagowanie wiedzy dotyczącej żywienia i zdrowego stylu życia. Dlatego już od najmłodszych lat rodzice, lekarze, pedagodzy i inni specjaliści powinni edukować dzieci na temat zdrowej i zbilansowanej diety.
Otyłość bywa najczęściej wynikiem nieprawidłowego odżywiania się, nadmiernie energetycznych posiłków i siedzącego trybu życia, który nie jest naturalny dla człowieka. Jednakże błędy żywieniowe często popełniane są znacznie wcześniej, już w dzieciństwie między innymi w wyniku zaniedbań rodziców. Dorośli, którzy byli otyli w dzieciństwie, mogą zmagać się ze zbędnymi kilogramami, nawet jeśli w późniejszym okresie prowadzili zdrowy tryb życia. Wszechobecny stres i tempo życia także sprzyjają tyciu – nerwy często zajadamy przekąskami, a spożywając posiłki w pośpiechu, nie zwracamy uwagi na to, co jemy i w jakiej ilości. Często sięgamy po żywność wysoko przetworzoną i przesyconą konserwantami.
Ściągnij maskę
Nadwaga i otyłość to jedynie maski – objawy złożonych przyczyn, które powodują, że część z nas przybiera na wadze w sposób niekontrolowany. – Warto zajrzeć pod maski otyłości. Warto zastanowić się, co tak naprawdę powoduje, że część ludzi tyje, a inni, w tych samych uwarunkowaniach, radzą sobie z kontrolą wagi – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej, która wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Praktycznej Terapii Otyłości i Kliniką Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, organizuje 2 czerwca w Poznaniu konferencję pod tytułem „Maski otyłości”. – Zastanowienie się nad prawdziwymi przyczynami otyłości pomoże w zwalczaniu stereotypowego postrzegania osoby otyłej, a także w skutecznym doborze diety czy wręcz leczenia – dodaje dr Justyna Leszka.
Chudnij z rozsądkiem
Czy to, że nasza waga nie zawsze zależy tylko od nas oznacza, że nie warto się odchudzać i dbać o dietę? Oczywiście, że nie! Należy jednak czynić to w sposób przemyślany i przy profesjonalnym wsparciu. W przeciwnym razie można nabawić się dodatkowych zaburzeń zdrowotnych. Współcześnie wizerunek osoby szczupłej, dbającej o kondycję i zdrowie staje się wręcz wyznacznikiem statusu społecznego. Stąd tak ważne jest profesjonalne podejście do sprawy bilansowania diety czy odchudzania. Kolorowe poradniki i „diety cud”, na które moda równie szybko przychodzi, jak przemija, przestają wystarczać. Istnieje zapotrzebowanie na profesjonalnie przygotowanych dietetyków, którzy będą potrafili ustalić przyczynę otyłości, dobrać i poprowadzić właściwą dietę. – Na naszej uczelni kształcimy studentów na kierunku dietetyka, przygotowując ich do pracy pod względem solidnego wyposażenia teoretycznego oraz umiejętności praktycznych – mówi dr Justyna Leszka, Dziekan WSEIiI. – Współcześnie dietetyk nie może skupiać się wyłącznie na tym, co pacjent je, ale także na jego uwarunkowaniach psychospołecznych, a nawet rodzinnych. Tylko to gwarantuje powodzenie w zapewnieniu zdrowia i szczupłej sylwetki – dodaje.
Bardzo ważne jest propagowanie wiedzy dotyczącej żywienia i zdrowego stylu życia. Dlatego już od najmłodszych lat rodzice, lekarze, pedagodzy i inni specjaliści powinni edukować dzieci na temat zdrowej i zbilansowanej diety.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Choroba Parkinsona – coraz więcej chorych, coraz pilniejsza potrzeba uruchomienia programu opieki kompleksowej
- „Ambasadorzy profesjonalnej terapii ran” – konkurs dla pielęgniarek i położnych, które zmieniają standardy leczenia ran
- Plaga niewydolności serca: Statystyki nie pozostawiają złudzeń
- Model skróconej ścieżki pacjenta dla szczepień zalecanych w POZ – wnioski z debaty Vaccine Meeting 2025
- Rak płuca – nowe możliwości chirurgii i leczenia okołooperacyjnego. Czy są dostępne w Polsce?
- Świadomy wybór terapii: bezpłatne konsultacje dla pacjentów z diagnozą chłoniaka, przewlekłej białaczki limfocytowej i szpiczaka
- Neurolodzy i psychiatrzy zacieśniają współpracę na rzecz zdrowia mózgu
- Anna Kupiecka o kwietniowej liście refundacyjnej: bardzo ważne decyzje refundacyjne w onkologii
- 15 000 Pracowników Służby Zdrowia w Polsce narażonych na leki niebezpieczne – kluczowa rola bezpiecznego przygotowania leków
- Rekordowe liczby zgonów z powodu grypy
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA
![]() |