Źródło:. LTM
„Produkować, nie niszcząc ziemi – żywić, nie szkodząc społeczeństwu” to podstawowy cel producentów żywności ekologicznej. Dziś jednak słowo „ekologiczny” stało się modne i często nadużywane. Pojawiają się więc wątpliwości, czy rzeczywiście produkty określane tym mianem różnią się czymś od innych. I czy warto je kupować?
Obecnie uważa się, że wśród chorób cywilizacyjnych aż 60 proc. ma związek ze sposobem żywienia, dlatego bardzo istotna w profilaktyce jest zmiana i świadome wybieranie produktów spożywczych. Potwierdzają to również liczne badania naukowe prowadzone na całym świecie, które udowadniają, że jedzenie ekoplonów może przyczynić się do poprawy zdrowia. Coraz więcej osób świadomych tego faktu stawia więc na ekologię.
Co to jest żywność ekologiczna?
W rolnictwie ekologicznym, na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji produktów, obowiązuje kontrola i certyfikacja wszystkich podmiotów gospodarczych. Dlatego, aby wprowadzoną do handlu żywność oznakowano jako ekologiczną, musi pochodzić ona z gospodarstwa posiadającego specjalny certyfikat. Funkcjonowanie tego systemu daje konsumentom pewność, że produkty spożywcze znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z przepisami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym. – Żywność taka wytwarzana jest według zasad rolnictwa ekologicznego i podlega specjalnej kontroli na każdym etapie produkcji – mówi dr inż. Renata Kazimierczak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. – Do produkcji tej żywności używa się naturalnych środków zgodnie z zasadami zrównoważonego użytkowania zasobów odnawialnych oraz dbania o jakość środowiska – dzięki ochronie wody i gleby, a także utrzymaniu różnorodności genetycznej roślin i zwierząt w gospodarstwie i poza nim – dodaje. Do uprawy roślin nie używa się pestycydów ani syntetycznych nawozów mineralnych. Zamiast tego stosowane są wyłącznie naturalne nawozy organiczne – komposty, oborniki, nawozy zielone oraz biologiczne środki ochrony roślin. Hodowla zwierząt prowadzona jest bez użycia antybiotyków, hormonów, organizmów modyfikowanych genetycznie oraz produktów powstałych z ich udziałem. Dodatkowo przetwórstwo surowców prowadzone jest metodami chroniącymi wartość odżywczą, bez użycia konserwantów, sztucznych barwników i innych syntetycznych dodatków oraz promieniowania jonizującego. Tylko takie produkty posiadają oficjalny certyfikat świadczący o ich ekologicznym pochodzeniu, dlatego zanim kupimy w sklepie coś „naturalnego” warto przyjrzeć się opakowaniu i odnaleźć certyfikat nadawany przez Unię Europejską, który świadczy o jakości tego produktu.
Dlaczego żywność ekologiczna?
Produkty ekologiczne kosztują więcej. Wiąże się to z czasem i sposobem ich wytwarzania. Jednak warto zapłacić wyższą cenę za ekożywność, ponieważ może ona przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Charakteryzuje ją niższy poziom azotanów i jednocześnie wyższy poziom witaminy C i związków fenolowych obejmujących bardzo ważne kwasy fenolowe, flawonoidy, stilbeny i ligniny o właściwościach, przeciwutleniających – ma to szczególne znaczenie dla zdrowia, ponieważ hamują one powstawanie substancji rakotwórczych w organizmie. – Żywność ekologiczna posiada zbilansowaną zawartość składników pokarmowych i substancji odżywczych, dzięki zachowaniu naturalnej techniki jej wytwarzania. Polecana jest szczególnie dla dzieci, które powinny spożywać jak najmniej chemicznie polepszanych i modyfikowanych produktów – mówi Barbara Lewicka-Kłoszewska, wiceprezes zarządu Fundacji Banku Ochrony Środowiska, która wraz z setkami szkół w Polsce prowadzi program „Aktywnie po zdrowie”. Promuje on aktywny styl życia i dietę odpowiednią dla młodych ludzi. Systematyczna konsumpcja produktów ekologicznych może stać się jednym ze sposobów ograniczenia zachorowań na nowotwory oraz choroby dietozależne. Wpływa też na poprawę ogólnego stanu zdrowia. – Ludzie z osłabionymi reakcjami odpornościowymi, a zwłaszcza niemowlęta i ludzie starsi, powinni spożywać produkty z kontrolowanych upraw ekologicznych, ponieważ mają one niższą koncentrację zanieczyszczeń – wyjaśnia B. Lewicka-Kłoszewska z Fundacji BOŚ Banku. Skandale żywnościowe ostatnich lat: BSE, pryszczyca, skażenie żywności dioksynami, mykotoksynami, bakteriami Salmonella i Campylobacter – skłaniają też do zażywania ekożywności, która jest naturalna a przez to bezpieczna.
Jakość żywności ma decydujący wpływ na prawidłowe i zdrowe odżywianie, a przez to również na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zanim położymy coś na naszym talerzu, powinniśmy zastanowić się i sprawdzić, z jakiego źródła pochodzi. Na półkach sklepowych coraz więcej produktów jest naturalnych i ekologicznych, więc jeśli możemy wybrać, zadecydujmy dobrze i postawmy na zdrowie.
Obecnie uważa się, że wśród chorób cywilizacyjnych aż 60 proc. ma związek ze sposobem żywienia, dlatego bardzo istotna w profilaktyce jest zmiana i świadome wybieranie produktów spożywczych. Potwierdzają to również liczne badania naukowe prowadzone na całym świecie, które udowadniają, że jedzenie ekoplonów może przyczynić się do poprawy zdrowia. Coraz więcej osób świadomych tego faktu stawia więc na ekologię.
Co to jest żywność ekologiczna?
W rolnictwie ekologicznym, na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji produktów, obowiązuje kontrola i certyfikacja wszystkich podmiotów gospodarczych. Dlatego, aby wprowadzoną do handlu żywność oznakowano jako ekologiczną, musi pochodzić ona z gospodarstwa posiadającego specjalny certyfikat. Funkcjonowanie tego systemu daje konsumentom pewność, że produkty spożywcze znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z przepisami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym. – Żywność taka wytwarzana jest według zasad rolnictwa ekologicznego i podlega specjalnej kontroli na każdym etapie produkcji – mówi dr inż. Renata Kazimierczak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. – Do produkcji tej żywności używa się naturalnych środków zgodnie z zasadami zrównoważonego użytkowania zasobów odnawialnych oraz dbania o jakość środowiska – dzięki ochronie wody i gleby, a także utrzymaniu różnorodności genetycznej roślin i zwierząt w gospodarstwie i poza nim – dodaje. Do uprawy roślin nie używa się pestycydów ani syntetycznych nawozów mineralnych. Zamiast tego stosowane są wyłącznie naturalne nawozy organiczne – komposty, oborniki, nawozy zielone oraz biologiczne środki ochrony roślin. Hodowla zwierząt prowadzona jest bez użycia antybiotyków, hormonów, organizmów modyfikowanych genetycznie oraz produktów powstałych z ich udziałem. Dodatkowo przetwórstwo surowców prowadzone jest metodami chroniącymi wartość odżywczą, bez użycia konserwantów, sztucznych barwników i innych syntetycznych dodatków oraz promieniowania jonizującego. Tylko takie produkty posiadają oficjalny certyfikat świadczący o ich ekologicznym pochodzeniu, dlatego zanim kupimy w sklepie coś „naturalnego” warto przyjrzeć się opakowaniu i odnaleźć certyfikat nadawany przez Unię Europejską, który świadczy o jakości tego produktu.
Dlaczego żywność ekologiczna?
Produkty ekologiczne kosztują więcej. Wiąże się to z czasem i sposobem ich wytwarzania. Jednak warto zapłacić wyższą cenę za ekożywność, ponieważ może ona przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Charakteryzuje ją niższy poziom azotanów i jednocześnie wyższy poziom witaminy C i związków fenolowych obejmujących bardzo ważne kwasy fenolowe, flawonoidy, stilbeny i ligniny o właściwościach, przeciwutleniających – ma to szczególne znaczenie dla zdrowia, ponieważ hamują one powstawanie substancji rakotwórczych w organizmie. – Żywność ekologiczna posiada zbilansowaną zawartość składników pokarmowych i substancji odżywczych, dzięki zachowaniu naturalnej techniki jej wytwarzania. Polecana jest szczególnie dla dzieci, które powinny spożywać jak najmniej chemicznie polepszanych i modyfikowanych produktów – mówi Barbara Lewicka-Kłoszewska, wiceprezes zarządu Fundacji Banku Ochrony Środowiska, która wraz z setkami szkół w Polsce prowadzi program „Aktywnie po zdrowie”. Promuje on aktywny styl życia i dietę odpowiednią dla młodych ludzi. Systematyczna konsumpcja produktów ekologicznych może stać się jednym ze sposobów ograniczenia zachorowań na nowotwory oraz choroby dietozależne. Wpływa też na poprawę ogólnego stanu zdrowia. – Ludzie z osłabionymi reakcjami odpornościowymi, a zwłaszcza niemowlęta i ludzie starsi, powinni spożywać produkty z kontrolowanych upraw ekologicznych, ponieważ mają one niższą koncentrację zanieczyszczeń – wyjaśnia B. Lewicka-Kłoszewska z Fundacji BOŚ Banku. Skandale żywnościowe ostatnich lat: BSE, pryszczyca, skażenie żywności dioksynami, mykotoksynami, bakteriami Salmonella i Campylobacter – skłaniają też do zażywania ekożywności, która jest naturalna a przez to bezpieczna.
Jakość żywności ma decydujący wpływ na prawidłowe i zdrowe odżywianie, a przez to również na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zanim położymy coś na naszym talerzu, powinniśmy zastanowić się i sprawdzić, z jakiego źródła pochodzi. Na półkach sklepowych coraz więcej produktów jest naturalnych i ekologicznych, więc jeśli możemy wybrać, zadecydujmy dobrze i postawmy na zdrowie.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Żywność ekologiczna w szkołach i przedszkolach? Wychowajmy pokolenie Euroliścia!
- Na czym polega i co to jest budownictwo pasywne
- Arkana Smaku - skarbiec ze zdrową żywnością
- Jak przygotować swój oczyszczacz powietrza na nadchodzący sezon zimowy?
- Dlaczego warto mieć w domu nawilżacz powietrza
- Z czego składa się smog i jak uniknąć wdychania go?
- Domowy oczyszczacz powietrza - czy warto, czy pomaga?
- Czy oczyszczacz powietrza do biura musi być drogi?
- Skuteczne metody na walkę z zanieczyszczonym powietrzem
- Smog dotarł nawet na Pomorze. Czy warto kupić do domu oczyszczacz powietrza?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA