Światło słoneczne i sok z cytryny oczyszczają wodę?
INFORMATOR. Eko
Fot. zdrowemiasto.pl
Dodanie soku z cytryny do wystawionej na działanie promieni słonecznych wody eliminuje szkodliwe bakterie - zaobserwowali amerykańscy naukowcy. Wyniki ich badań opublikowano w "American Journal of Tropical Medicine and Hygiene".
Ludzie już od dawna wykorzystywali światło słoneczne do uzdatniania wody pitnej. Jednak naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Johns Hopkins School of Medicine udowodnili, że połączenie tej tradycyjnej metody z zastosowaniem soku z cytryny powoduje znacznie szybsze usunięcie z wody niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, np. pałeczek okrężnicy (Escherichia coli). Pozytywny efekt wywołują psolareny, substancje aktywne zawarte w cytrynie.
"Dla wielu krajów dostęp do czystej wody pitnej wciąż stanowi problem. Dotychczasowe badania pozwoliły na oszacowanie, że na świecie połowa łóżek szpitalnych jest zajęta przez pacjentów cierpiących na choroby, które są następstwem picia skażonej wody. Wstępne wyniki naszego badania dowodzą, że jednoczesne zastosowanie dezynfekcji słonecznej z sokiem cytrusowym może skutecznie redukować E. coli już w ciągu 30 minut" - informuje Kellogg Schwab, przewodniczący Johns Hopkins University Globar Water Program i jeden z autorów badania.
W wielu biednych rejonach świata jednym ze sposobów wykorzystywanychdo uzdatniania wody jest SODIS (Solar water Disinfection) rekomendowany przez UNICEF (United Nations Children Fund). Metoda polega na przelaniu wody do plastikowych butelek PET o pojemności jednego lub dwóch litrów i wystawieniu ich na działanie światła słonecznego na co najmniej 6 godzin, a jeśli niebo jest zachmurzone, na czas sięgający nawet 48 godzin.
Autorzy badania wypróbowali tę metodę, ale dodali do wody sok z cytryny, zawiesinę z fragmentami miąższu z cytryny lub syntetyczny psolaren. Stwierdzili, że psolaren, sok z cytryny, jak i zawiesina skuteczniej zmniejszają zawartość E. coli i bakteriofagów MS2 w wodzie niż sama ekspozycja na Słońce. Jednak zastosowanie soku z cytryny wraz z dezynfekcją słoneczną nie jest idealnym rozwiązaniem, gdyż nie pozwala na zwalczenie norowirusów, które są częstą przyczyną zatruć pokarmowych.
"Powinny zostać przeprowadzone dodatkowe badania nad użyciem soku z cytryny lub innych kwaśnych owoców" - przestrzegają naukowcy.
Ludzie już od dawna wykorzystywali światło słoneczne do uzdatniania wody pitnej. Jednak naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Johns Hopkins School of Medicine udowodnili, że połączenie tej tradycyjnej metody z zastosowaniem soku z cytryny powoduje znacznie szybsze usunięcie z wody niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, np. pałeczek okrężnicy (Escherichia coli). Pozytywny efekt wywołują psolareny, substancje aktywne zawarte w cytrynie.
"Dla wielu krajów dostęp do czystej wody pitnej wciąż stanowi problem. Dotychczasowe badania pozwoliły na oszacowanie, że na świecie połowa łóżek szpitalnych jest zajęta przez pacjentów cierpiących na choroby, które są następstwem picia skażonej wody. Wstępne wyniki naszego badania dowodzą, że jednoczesne zastosowanie dezynfekcji słonecznej z sokiem cytrusowym może skutecznie redukować E. coli już w ciągu 30 minut" - informuje Kellogg Schwab, przewodniczący Johns Hopkins University Globar Water Program i jeden z autorów badania.
W wielu biednych rejonach świata jednym ze sposobów wykorzystywanychdo uzdatniania wody jest SODIS (Solar water Disinfection) rekomendowany przez UNICEF (United Nations Children Fund). Metoda polega na przelaniu wody do plastikowych butelek PET o pojemności jednego lub dwóch litrów i wystawieniu ich na działanie światła słonecznego na co najmniej 6 godzin, a jeśli niebo jest zachmurzone, na czas sięgający nawet 48 godzin.
Autorzy badania wypróbowali tę metodę, ale dodali do wody sok z cytryny, zawiesinę z fragmentami miąższu z cytryny lub syntetyczny psolaren. Stwierdzili, że psolaren, sok z cytryny, jak i zawiesina skuteczniej zmniejszają zawartość E. coli i bakteriofagów MS2 w wodzie niż sama ekspozycja na Słońce. Jednak zastosowanie soku z cytryny wraz z dezynfekcją słoneczną nie jest idealnym rozwiązaniem, gdyż nie pozwala na zwalczenie norowirusów, które są częstą przyczyną zatruć pokarmowych.
"Powinny zostać przeprowadzone dodatkowe badania nad użyciem soku z cytryny lub innych kwaśnych owoców" - przestrzegają naukowcy.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Żywność ekologiczna w szkołach i przedszkolach? Wychowajmy pokolenie Euroliścia!
- Na czym polega i co to jest budownictwo pasywne
- Arkana Smaku - skarbiec ze zdrową żywnością
- Jak przygotować swój oczyszczacz powietrza na nadchodzący sezon zimowy?
- Dlaczego warto mieć w domu nawilżacz powietrza
- Z czego składa się smog i jak uniknąć wdychania go?
- Domowy oczyszczacz powietrza - czy warto, czy pomaga?
- Czy oczyszczacz powietrza do biura musi być drogi?
- Skuteczne metody na walkę z zanieczyszczonym powietrzem
- Smog dotarł nawet na Pomorze. Czy warto kupić do domu oczyszczacz powietrza?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA