Maniok - roślina uprawna doskonała na czas globalnego ocieplenia
INFORMATOR. EKO
Fot. United States Agency for International Development
Uprawa manioku może pomóc afrykańskim rolnikom w zmaganiach ze skutkami globalnego ocieplenia- informuje serwis "BBC News".
Maniok to krzew z rodziny wilczomleczowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, uprawia się go również w Afryce czy Indonezji. Maniok to główny składnik diety ponad 800 mln ludzi na świecie i ma największy po pszenicy i ryżu wkład w światową podaż kalorii.
Częścią użytkową są bulwy o długości 30-60 cm, grubości 10 cm i ciężarze do 25 kg. Zawierają 20-40 proc. skrobi, do 5 proc. cukru i do 2 proc. białka. W stanie surowym są trujące, ponieważ występuje w nich glikozyd manihotoksyna, który łatwo przechodzi w silnie trujący kwas pruski. Aby pozbyć się trucizny wystarczy maniok ugotować, upiec lub wysuszyć.
Ze zmielonych lub startych bulw uzyskuje się masę, która po wysuszeniu i uprażeniu jest mielona. Powstająca w ten sposób mąka (kassawa) służy do wypieku chleba, sporządzania i przyprawiania różnych potraw. Wyrabia się z niej także alkohol. Z masy powstałej ze zmielenia bulw otrzymuje się również mączkę skrobiową zwaną tapioką. Używa się jej do wyrobów cukierniczych i do sporządzania dietetycznych potraw skrobiowych.
Liście są spożywane jako warzywo, a sok mleczny gotowany z dodatkiem pieprzu jest przyprawą kuchenną. Z nasion otrzymuje się olej.
Fot. José Cruz - ABr / Źródło: Agência Brasil
"W porównaniu z innymi roślinami uprawnymi, maniok jest jak Rambo - powiedział BBC Andy Jarvis z International Center for Tropical Agriculture. - Gdy inne rośliny giną z gorąca, maniok rośnie jeszcze lepiej". W istocie maniok rośnie nawet na słabej glebie i nie potrzebuje wiele wody. Ogłoszone właśnie analizy dowodzą, że to najlepsza roślina uprawna na czas globalnego ocieplenia.
Jednak nawet Rambo ma swoje słabości - na przykład choroby wirusowe. Dlatego potrzebne są badania nad odmianami manioku bardziej odpornymi na choroby i szkodniki.
Maniok to krzew z rodziny wilczomleczowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, uprawia się go również w Afryce czy Indonezji. Maniok to główny składnik diety ponad 800 mln ludzi na świecie i ma największy po pszenicy i ryżu wkład w światową podaż kalorii.
Częścią użytkową są bulwy o długości 30-60 cm, grubości 10 cm i ciężarze do 25 kg. Zawierają 20-40 proc. skrobi, do 5 proc. cukru i do 2 proc. białka. W stanie surowym są trujące, ponieważ występuje w nich glikozyd manihotoksyna, który łatwo przechodzi w silnie trujący kwas pruski. Aby pozbyć się trucizny wystarczy maniok ugotować, upiec lub wysuszyć.
Ze zmielonych lub startych bulw uzyskuje się masę, która po wysuszeniu i uprażeniu jest mielona. Powstająca w ten sposób mąka (kassawa) służy do wypieku chleba, sporządzania i przyprawiania różnych potraw. Wyrabia się z niej także alkohol. Z masy powstałej ze zmielenia bulw otrzymuje się również mączkę skrobiową zwaną tapioką. Używa się jej do wyrobów cukierniczych i do sporządzania dietetycznych potraw skrobiowych.
Liście są spożywane jako warzywo, a sok mleczny gotowany z dodatkiem pieprzu jest przyprawą kuchenną. Z nasion otrzymuje się olej.
Fot. José Cruz - ABr / Źródło: Agência Brasil
"W porównaniu z innymi roślinami uprawnymi, maniok jest jak Rambo - powiedział BBC Andy Jarvis z International Center for Tropical Agriculture. - Gdy inne rośliny giną z gorąca, maniok rośnie jeszcze lepiej". W istocie maniok rośnie nawet na słabej glebie i nie potrzebuje wiele wody. Ogłoszone właśnie analizy dowodzą, że to najlepsza roślina uprawna na czas globalnego ocieplenia.
Jednak nawet Rambo ma swoje słabości - na przykład choroby wirusowe. Dlatego potrzebne są badania nad odmianami manioku bardziej odpornymi na choroby i szkodniki.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Żywność ekologiczna w szkołach i przedszkolach? Wychowajmy pokolenie Euroliścia!
- Na czym polega i co to jest budownictwo pasywne
- Arkana Smaku - skarbiec ze zdrową żywnością
- Jak przygotować swój oczyszczacz powietrza na nadchodzący sezon zimowy?
- Dlaczego warto mieć w domu nawilżacz powietrza
- Z czego składa się smog i jak uniknąć wdychania go?
- Domowy oczyszczacz powietrza - czy warto, czy pomaga?
- Czy oczyszczacz powietrza do biura musi być drogi?
- Skuteczne metody na walkę z zanieczyszczonym powietrzem
- Smog dotarł nawet na Pomorze. Czy warto kupić do domu oczyszczacz powietrza?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA