Fot. NCI
Zawarty w żółci kwas litocholowy (LCA) przedłuża życie - przynajmniej w przypadku drożdży - informuje pismo "Aging".
Kwas litocholowy(3-hydroksycholanowy) to jeden z kwasów żółciowych; powstaje z innych, wytwarzanych w wątrobie kwasów żółciowych pod wpływem bakterii jelitowych. W jelicie jest wchłaniany i trafia do wątroby, która wydziela go w żółci - po czym cześć znowu jest wchłaniana. Gdyby nie ten "recycling" kwasów żółciowych, które działają jak detergent, byłyby trudności z trawieniem tłuszczów. Wątroba może wytwarzać około 1,5 litra żółci na dobę. Ponieważ kwas litocholowy jest słabo rozpuszczalny w wodzie, przyczynia się do tworzenia kamieni żółciowych.
Drożdże nie potrafią syntetyzować ani kwasu litocholowego, ani innych kwasów zawartych w żółci człowieka i innych ssaków. Jak jednak odkryli naukowcy z zespołu profesora Vladimira Titorenko (Concordia University, Montreal), kwas litocholowy przedłuża drożdżom życie. Prawdopodobnie jest dla nich nieco toksyczny, co uruchamia mechanizmy obronne, które z kolei przedłużają życie - przypuszcza Titorenko. Oprócz kwasu litocholowego badacze poddali drożdże działaniu jeszcze 19. 000 innych substancji, ale żadna z nich nie miała tak spetakularnego działania.
Specjaliści uznali wyniki badań za obiecujące. Choć wyglądają zupełnie inaczej, pod względem genetycznym drożdże wiele łączy z człowiekiem. Już wcześniej obserwowano podwyższony poziom kwasów żółciowych we krwi długo żyjących myszy. Jednak praktyczne zastosowanie kwasu litocholowego u ludzi wymaga dalszych badań. Nadmiar tej substancji jest toksyczny.
Kwas litocholowy(3-hydroksycholanowy) to jeden z kwasów żółciowych; powstaje z innych, wytwarzanych w wątrobie kwasów żółciowych pod wpływem bakterii jelitowych. W jelicie jest wchłaniany i trafia do wątroby, która wydziela go w żółci - po czym cześć znowu jest wchłaniana. Gdyby nie ten "recycling" kwasów żółciowych, które działają jak detergent, byłyby trudności z trawieniem tłuszczów. Wątroba może wytwarzać około 1,5 litra żółci na dobę. Ponieważ kwas litocholowy jest słabo rozpuszczalny w wodzie, przyczynia się do tworzenia kamieni żółciowych.
Drożdże nie potrafią syntetyzować ani kwasu litocholowego, ani innych kwasów zawartych w żółci człowieka i innych ssaków. Jak jednak odkryli naukowcy z zespołu profesora Vladimira Titorenko (Concordia University, Montreal), kwas litocholowy przedłuża drożdżom życie. Prawdopodobnie jest dla nich nieco toksyczny, co uruchamia mechanizmy obronne, które z kolei przedłużają życie - przypuszcza Titorenko. Oprócz kwasu litocholowego badacze poddali drożdże działaniu jeszcze 19. 000 innych substancji, ale żadna z nich nie miała tak spetakularnego działania.
Specjaliści uznali wyniki badań za obiecujące. Choć wyglądają zupełnie inaczej, pod względem genetycznym drożdże wiele łączy z człowiekiem. Już wcześniej obserwowano podwyższony poziom kwasów żółciowych we krwi długo żyjących myszy. Jednak praktyczne zastosowanie kwasu litocholowego u ludzi wymaga dalszych badań. Nadmiar tej substancji jest toksyczny.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA