„Zły tłuszcz” można przekształcić w „dobry”
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. NCI
Zwykłą, sprawiającą wiele problemów białą tkankę tłuszczową można przekształcić w brunatną tkankę tłuszczową, która pomaga pozbyć się nadmiaru kalorii - informuje pismo "Cell Metabolism".
Zespół doktora Shenga Bi z Johns Hopkins University School of Medicine przekształcił na razie tkankę tłuszczową szczurów, jednak najprawdopodobniej będzie to możliwe także u ludzi - co byłoby zupełnie nowym sposobem leczenia otyłości.
Podczas eksperymentu badacze hamowali działanie wzmagającego apetyt białka NPY. Dzięki temu szczury - nawet żywione obfitującym w tłuszcze pokarmem - nie tylko mniej jadły i zaczęły chudnąć, ale w dodatku zmienił się skład ich tkanki tłuszczowej. Zamiast zwykłej, białej tkanki tłuszczowej, której "oponka" jest zmorą lubiących dobrze zjeść, powstała brunatna tkanka tłuszczowa.
Brunatna tkanka tłuszczowa występuje u ssaków - na przykład ludzkich noworodków i dorosłych zwierząt zapadających w sen zimowy. Zlokalizowana między łopatkami, w okolicy szyi, śródpiersia oraz dużych tętnic i nerek noworodka, wytwarza ciepło, spalając tłuszcze. Jednak z czasem zastępuje ją "dorosła", biała tkanka tłuszczowa, która wytwarza tłuszcze (lipogeneza) i rozkłada je (lipoliza), ale przy naszym współczesnym trybie życia najlepiej jej wychodzi magazynowanie tłuszczu.
Zdaniem ekspertów pobudzanie organizmu do zastępowania białek tkanki tłuszczowej brunatną - na przykład przez jej wstrzykiwanie pod skórę - mogłoby być dobrym sposobem kontrolowania masy ciała i zapobiegania otyłości oraz chorobom z nią związanym, takim jak cukrzyca typu 2.
Zespół doktora Shenga Bi z Johns Hopkins University School of Medicine przekształcił na razie tkankę tłuszczową szczurów, jednak najprawdopodobniej będzie to możliwe także u ludzi - co byłoby zupełnie nowym sposobem leczenia otyłości.
Podczas eksperymentu badacze hamowali działanie wzmagającego apetyt białka NPY. Dzięki temu szczury - nawet żywione obfitującym w tłuszcze pokarmem - nie tylko mniej jadły i zaczęły chudnąć, ale w dodatku zmienił się skład ich tkanki tłuszczowej. Zamiast zwykłej, białej tkanki tłuszczowej, której "oponka" jest zmorą lubiących dobrze zjeść, powstała brunatna tkanka tłuszczowa.
Brunatna tkanka tłuszczowa występuje u ssaków - na przykład ludzkich noworodków i dorosłych zwierząt zapadających w sen zimowy. Zlokalizowana między łopatkami, w okolicy szyi, śródpiersia oraz dużych tętnic i nerek noworodka, wytwarza ciepło, spalając tłuszcze. Jednak z czasem zastępuje ją "dorosła", biała tkanka tłuszczowa, która wytwarza tłuszcze (lipogeneza) i rozkłada je (lipoliza), ale przy naszym współczesnym trybie życia najlepiej jej wychodzi magazynowanie tłuszczu.
Zdaniem ekspertów pobudzanie organizmu do zastępowania białek tkanki tłuszczowej brunatną - na przykład przez jej wstrzykiwanie pod skórę - mogłoby być dobrym sposobem kontrolowania masy ciała i zapobiegania otyłości oraz chorobom z nią związanym, takim jak cukrzyca typu 2.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA