Źródło: wikipedia.org
Regularne picie zielonej herbaty chroni mózg przed Alzheimerem i innymi formami starczej demencji - twierdzą naukowcy z Newcastle i Dundee, których ustalenia zamieszcza publikacja "Phytomedicine".
Inną zaletą herbaty, którą upowszechniono w starożytnych Chinach jest ochrona organizmu przed chorobą nowotworową. Zielona herbata spowalnia rozrastanie się komórek rakowych.
Badania naukowców z uniwersytetu w Newcastle prowadzone we współpracy ze szkockim instytutem badań nad uprawami zbóż z Dundee miały na celu ustalenie, czy zdrowotne właściwości zielonej herbaty zaobserwowane po jej świeżym zaparzeniu działają po jej przetrawieniu przez organizm. Wynik okazał się pozytywny.
"Organizm przyswaja sobie zieloną herbatę dzięki enzymom w jelicie. Substancje chemiczne wytwarzane w procesie trawienia są bardziej skuteczne przeciw czynnikom pobudzającym rozwój Alzheimera niż zielona herbata w nieprzetrawionej postaci" - wskazuje dr Ed Okello, zaangażowany w badaniach.
Dwa związki odgrywają istotną rolę w rozwoju Alzheimera: nadtlenek wodoru - nieorganiczny związek z grupy nadtlenków i białko znane jako beta-amyloid.
Wcześniejsze badania wykazały, iż polifenole - organiczne związki z grupy fenoli występujące w czarnej i zielonej herbacie wiążą się z toksycznymi składnikami chroniąc komórki mózgowe. Po wchłonięciu przez organizm polifenole rozkładają się wytwarzając mieszankę związków i to właśnie one były tematem badań naukowców z Newcastle i Dundee.
Wiele polifenoli wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób.
Inną zaletą herbaty, którą upowszechniono w starożytnych Chinach jest ochrona organizmu przed chorobą nowotworową. Zielona herbata spowalnia rozrastanie się komórek rakowych.
Badania naukowców z uniwersytetu w Newcastle prowadzone we współpracy ze szkockim instytutem badań nad uprawami zbóż z Dundee miały na celu ustalenie, czy zdrowotne właściwości zielonej herbaty zaobserwowane po jej świeżym zaparzeniu działają po jej przetrawieniu przez organizm. Wynik okazał się pozytywny.
"Organizm przyswaja sobie zieloną herbatę dzięki enzymom w jelicie. Substancje chemiczne wytwarzane w procesie trawienia są bardziej skuteczne przeciw czynnikom pobudzającym rozwój Alzheimera niż zielona herbata w nieprzetrawionej postaci" - wskazuje dr Ed Okello, zaangażowany w badaniach.
Dwa związki odgrywają istotną rolę w rozwoju Alzheimera: nadtlenek wodoru - nieorganiczny związek z grupy nadtlenków i białko znane jako beta-amyloid.
Wcześniejsze badania wykazały, iż polifenole - organiczne związki z grupy fenoli występujące w czarnej i zielonej herbacie wiążą się z toksycznymi składnikami chroniąc komórki mózgowe. Po wchłonięciu przez organizm polifenole rozkładają się wytwarzając mieszankę związków i to właśnie one były tematem badań naukowców z Newcastle i Dundee.
Wiele polifenoli wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA