Fot. zdrowemiasto.pl
Właściwe żywienie wspomaga pamięć i chroni przed chorobami, donoszą naukowcy.
Wyniki badań naukowców z Lund University pokazują, że zły cholesterol został zredukowany o 33 procent, stężenie lipidów we krwi spadło o 14 procent, ciśnienie o 8 procent, a ryzyko pojawienia się zakrzepów krwi o 26 procent. Nie tylko stan zapalny w organizmie został obniżony, ale również pamięć i funkcje kognitywne uległy znacznej poprawie.
"Uzyskane wyniki przerosły nasze oczekiwania. Chciałbym powiedzieć, że nie zostały do tej pory przeprowadzone badania, które przedstawiałyby podobny wpływ na tak wiele czynników" - powiedział Inger Bjorck.
W badaniu wzięły udział 44 zdrowe osoby z nadwagą, w wieku od 50 do 75 lat. Przez cztery tygodnie spożywały one żywność, którą uważa się za odpowiedzialną za redukowanie stanów zapalnych w organizmie. Stany ten wywołują zespół metaboliczny, a tym samym otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia.
Dieta wykorzystana w badaniu zawierała pełnowartościowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, bogate w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega, między innymi: tłuste ryby, jęczmień, białko sojowe, jagody, migdały, cynamon, ocet i określony rodzaj pełnowartościowego chleba. Nie wszystkie z produktów wykorzystywanych w diecie są dostępne w sklepach, ponieważ zostały opracowane specjalnie na potrzeby badania.
Wyniki badań naukowców z Lund University pokazują, że zły cholesterol został zredukowany o 33 procent, stężenie lipidów we krwi spadło o 14 procent, ciśnienie o 8 procent, a ryzyko pojawienia się zakrzepów krwi o 26 procent. Nie tylko stan zapalny w organizmie został obniżony, ale również pamięć i funkcje kognitywne uległy znacznej poprawie.
"Uzyskane wyniki przerosły nasze oczekiwania. Chciałbym powiedzieć, że nie zostały do tej pory przeprowadzone badania, które przedstawiałyby podobny wpływ na tak wiele czynników" - powiedział Inger Bjorck.
W badaniu wzięły udział 44 zdrowe osoby z nadwagą, w wieku od 50 do 75 lat. Przez cztery tygodnie spożywały one żywność, którą uważa się za odpowiedzialną za redukowanie stanów zapalnych w organizmie. Stany ten wywołują zespół metaboliczny, a tym samym otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia.
Dieta wykorzystana w badaniu zawierała pełnowartościowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, bogate w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega, między innymi: tłuste ryby, jęczmień, białko sojowe, jagody, migdały, cynamon, ocet i określony rodzaj pełnowartościowego chleba. Nie wszystkie z produktów wykorzystywanych w diecie są dostępne w sklepach, ponieważ zostały opracowane specjalnie na potrzeby badania.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA