Zbyt niski poziom kwasu foliowego ma związek z ryzykiem depresji
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Zbyt niski poziom kwasu foliowego w organizmie ma związek z ryzykiem depresji - zaobserwowali naukowcy brytyjscy. Jak napisali na łamach pisma "Journal of Epidemiology and Community Health", dodawanie tej witaminy do produktów zbożowych, np. chleba, mogłoby pomóc w walce z depresją.
Naukowcy z Uniwersytetu w Yorku doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników 11 różnych badań, którymi objęto ponad 15 tys. osób.
Jak komentuje kierujący badaniami dr Simon Gilbody, praca ta nie dowodzi wprawdzie zależności przyczynowo-skutkowej między niedoborem kwasu foliowego a ryzykiem depresji, ale po raz pierwszy gromadzi wszelkie dostępne dowody na istnienie tego kontrowersyjnego związku. "Choć nie wykazaliśmy, że zbyt niski poziom kwasu foliowego powoduje depresję, to teraz możemy być pewni, ze związek ten istnieje" - podkreśla badacz.
Autorzy artykułu przypominają, że kwas foliowy w naszym organizmie ma udział w produkcji pewnych chemikaliów, które wpływają na nastrój, takich jak np. serotonina. Wiadomo, że u chorych na depresję występują zaburzenia w poziomie serotoniny, a najpopularniejsze leki przeciwdepresyjne działają właśnie przez wpływ na poziom tego neuroprzekaźnika w mózgu.
Całkiem niedawno ten sam zespół naukowców informował na łamach pisma "American Journal of Epidemiology", że osoby z depresją często mają specyficzną wersję genu odpowiedzialnego za przetwarzanie kwasu foliowego w organizmie. Przez to kwas foliowy jest przez u nich metabolizowany mniej wydajnie.
Zdaniem dra Gilbody'ego najnowsza praca sugeruje, że wzbogacanie produktów zbożowych w kwas foliowy mogłoby być pomocne w walce z depresją. Obecnie praktykuje się to np. w USA, a w ostatnim miesiącu Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standards Agency) zarekomendowała brytyjskiemu ministrowi zdrowia wprowadzenie obowiązku wzbogacania mąki bądź jej przetworów w tę witaminę.
Głównym celem tych działań jest jednak ograniczenie liczby wad wrodzonych cewy nerwowej u noworodków. Kwas foliowy jest bowiem niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego w okresie płodowym. Jak dowiodły liczne badania naukowe, zbyt niski poziom tej witaminy w ciąży może prowadzić do poważnych wad wrodzonych u dzieci, a nawet poronień.
Według dr Gilbody'ego, w literaturze naukowej można przeczytać też o wynikach badań, które wskazują, że zażywanie suplementów z kwasem foliowym pomaga osobom chorym na depresję. Badacz uważa, że konieczne są dalsze prace, które pozwolą zweryfikować tę sugestię.
Kwas foliowy jest zaliczany do witamin z grupy B. Bogatym jego źródłem są rośliny liściaste (takie jak szpinak), nasiona fasoli i grochu, wzbogacane produkty zbożowe, a także niektóre owoce i warzywa, np. cytrusy i pomidory.
Naukowcy z Uniwersytetu w Yorku doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników 11 różnych badań, którymi objęto ponad 15 tys. osób.
Jak komentuje kierujący badaniami dr Simon Gilbody, praca ta nie dowodzi wprawdzie zależności przyczynowo-skutkowej między niedoborem kwasu foliowego a ryzykiem depresji, ale po raz pierwszy gromadzi wszelkie dostępne dowody na istnienie tego kontrowersyjnego związku. "Choć nie wykazaliśmy, że zbyt niski poziom kwasu foliowego powoduje depresję, to teraz możemy być pewni, ze związek ten istnieje" - podkreśla badacz.
Autorzy artykułu przypominają, że kwas foliowy w naszym organizmie ma udział w produkcji pewnych chemikaliów, które wpływają na nastrój, takich jak np. serotonina. Wiadomo, że u chorych na depresję występują zaburzenia w poziomie serotoniny, a najpopularniejsze leki przeciwdepresyjne działają właśnie przez wpływ na poziom tego neuroprzekaźnika w mózgu.
Całkiem niedawno ten sam zespół naukowców informował na łamach pisma "American Journal of Epidemiology", że osoby z depresją często mają specyficzną wersję genu odpowiedzialnego za przetwarzanie kwasu foliowego w organizmie. Przez to kwas foliowy jest przez u nich metabolizowany mniej wydajnie.
Zdaniem dra Gilbody'ego najnowsza praca sugeruje, że wzbogacanie produktów zbożowych w kwas foliowy mogłoby być pomocne w walce z depresją. Obecnie praktykuje się to np. w USA, a w ostatnim miesiącu Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standards Agency) zarekomendowała brytyjskiemu ministrowi zdrowia wprowadzenie obowiązku wzbogacania mąki bądź jej przetworów w tę witaminę.
Głównym celem tych działań jest jednak ograniczenie liczby wad wrodzonych cewy nerwowej u noworodków. Kwas foliowy jest bowiem niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego w okresie płodowym. Jak dowiodły liczne badania naukowe, zbyt niski poziom tej witaminy w ciąży może prowadzić do poważnych wad wrodzonych u dzieci, a nawet poronień.
Według dr Gilbody'ego, w literaturze naukowej można przeczytać też o wynikach badań, które wskazują, że zażywanie suplementów z kwasem foliowym pomaga osobom chorym na depresję. Badacz uważa, że konieczne są dalsze prace, które pozwolą zweryfikować tę sugestię.
Kwas foliowy jest zaliczany do witamin z grupy B. Bogatym jego źródłem są rośliny liściaste (takie jak szpinak), nasiona fasoli i grochu, wzbogacane produkty zbożowe, a także niektóre owoce i warzywa, np. cytrusy i pomidory.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA