Testy przeprowadzone przy użyciu najnowszej aparatury analitycznej sugerują, iż różne gatunki wódki różnią się pomiędzy sobą zawartością hydratów, których obecność wpływa prawdopodobnie na walory smakowe - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Choć dla niektórych może wydawać się to śmieszne, nawet tak popularny i znany nie od dziś trunek, jakim jest wódka, zawiera w sobie naukowe tajemnice. Dla większości osób wódka to nic innego, jak alkohol etylowy i woda, zmieszane w takich proporcjach, by w końcowym produkcie zawartość alkoholu wynosiła około 40 procent (stężenie objętościowe).
By sprawdzić, czym tak naprawdę różnią się wódki (czyste) od czystego alkoholu zmieszanego z wodą, rosyjsko-amerykańska grupa naukowców z University of Cincinnati (USA) i Uniwersytetu Moskiewskiego (Rosja) przeprowadziła dokładne badania składu chemicznego.
Dla pięciu rodzajów wódki oraz wzorca (czysty alkohol zmieszany z wodą) określono gęstość, a ich próbki przebadano przy pomocy spektrometru magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR), spektrometru ramanowskiego oraz spektrometru podczerwieni (IR).
Wyniki potwierdziły, iż każda z badanych próbek zawierała - oczywiście - wodę oraz etanol w odpowiedniej proporcji, dowiodły także bardziej subtelnych różnic: analizowane wódki i mieszanina etanolu z wodą różniły się między sobą stężeniem dwóch typów hydratów - struktur powstałych z połączenia cząsteczek wody i alkoholu.
Według naukowców to właśnie ilość zawartych w wódce hydratów umożliwia dokładne ich rozróżnienie (używając fizykochemicznych metod). To być może wpływa również na smak i preferencje konsumentów.
Teoria ta wymaga dalszych badań, gdyż nie od dziś wiadomo, że część osób degustujących wysoko procentowe alkohole nie jest w stanie rozróżnić nawet stężenia alkoholu porównując wódki o zawartości alkoholu 30 proc. i 40 proc., a co dopiero wykryć obecność hydratów.
Choć dla niektórych może wydawać się to śmieszne, nawet tak popularny i znany nie od dziś trunek, jakim jest wódka, zawiera w sobie naukowe tajemnice. Dla większości osób wódka to nic innego, jak alkohol etylowy i woda, zmieszane w takich proporcjach, by w końcowym produkcie zawartość alkoholu wynosiła około 40 procent (stężenie objętościowe).
By sprawdzić, czym tak naprawdę różnią się wódki (czyste) od czystego alkoholu zmieszanego z wodą, rosyjsko-amerykańska grupa naukowców z University of Cincinnati (USA) i Uniwersytetu Moskiewskiego (Rosja) przeprowadziła dokładne badania składu chemicznego.
Dla pięciu rodzajów wódki oraz wzorca (czysty alkohol zmieszany z wodą) określono gęstość, a ich próbki przebadano przy pomocy spektrometru magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR), spektrometru ramanowskiego oraz spektrometru podczerwieni (IR).
Wyniki potwierdziły, iż każda z badanych próbek zawierała - oczywiście - wodę oraz etanol w odpowiedniej proporcji, dowiodły także bardziej subtelnych różnic: analizowane wódki i mieszanina etanolu z wodą różniły się między sobą stężeniem dwóch typów hydratów - struktur powstałych z połączenia cząsteczek wody i alkoholu.
Według naukowców to właśnie ilość zawartych w wódce hydratów umożliwia dokładne ich rozróżnienie (używając fizykochemicznych metod). To być może wpływa również na smak i preferencje konsumentów.
Teoria ta wymaga dalszych badań, gdyż nie od dziś wiadomo, że część osób degustujących wysoko procentowe alkohole nie jest w stanie rozróżnić nawet stężenia alkoholu porównując wódki o zawartości alkoholu 30 proc. i 40 proc., a co dopiero wykryć obecność hydratów.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA