Witaminy i wapno redukują ryzyko raka piersi
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. Prawidłowy (lewy) i rakowy (prawy) obraz mammograficzny / Źródło: National Institutes of Health, www.nih.gov
Uzupełnianie diety witaminami i wapniem zmniejsza ryzyko raka piersi - poinformowali naukowcy z Puerto Rico na tegorocznym spotkaniu Amerykańskiego Związku Badań nad Rakiem.
"Efekt nie jest natychmiastowy. Jeżeli dzisiaj weźmiesz witaminy, twoje ryzyko nie zmniejszy się jutro" - tłumaczy doktor Jaime Matta profesor z Ponce School of Medicine w Puerto Rico. I dodaje, że efekt jest długofalowy.
Matta podejrzewa, że suplementacja diety wapniem pomaga w naprawie DNA, złożonym procesie angażującym ponad 200 różnych białek. Naprawa DNA jest niezbędna dla utrzymania stabilności genomu, a zaburzenia tego procesu prowadzą do nagromadzenia mutacji i rozwoju raka.
W ramach projektu przeprowadzono analizę historii medycznej 268 kobiet chorych na raka piersi i 457 ich zdrowych rówieśniczek. Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo zachorowania na raka był starszy wiek, przypadki nowotworu sutka w rodzinie, obniżona zdolność do naprawy DNA i brak karmienia piersią.
Według wyników badania wzbogacenie diety witaminami zmniejsza ryzyko raka piersi o 30 procent, a wapniem o 40 procent.
Jak podkreśla autor doniesienia, doktor Matta "nie mówimy tu o bardzo wysokich dawkach witamin i wapna, tak więc jest to zdecydowanie jedna z metod, którą można wdrożyć aby zmniejszyć ryzyko".
"Efekt nie jest natychmiastowy. Jeżeli dzisiaj weźmiesz witaminy, twoje ryzyko nie zmniejszy się jutro" - tłumaczy doktor Jaime Matta profesor z Ponce School of Medicine w Puerto Rico. I dodaje, że efekt jest długofalowy.
Matta podejrzewa, że suplementacja diety wapniem pomaga w naprawie DNA, złożonym procesie angażującym ponad 200 różnych białek. Naprawa DNA jest niezbędna dla utrzymania stabilności genomu, a zaburzenia tego procesu prowadzą do nagromadzenia mutacji i rozwoju raka.
W ramach projektu przeprowadzono analizę historii medycznej 268 kobiet chorych na raka piersi i 457 ich zdrowych rówieśniczek. Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo zachorowania na raka był starszy wiek, przypadki nowotworu sutka w rodzinie, obniżona zdolność do naprawy DNA i brak karmienia piersią.
Według wyników badania wzbogacenie diety witaminami zmniejsza ryzyko raka piersi o 30 procent, a wapniem o 40 procent.
Jak podkreśla autor doniesienia, doktor Matta "nie mówimy tu o bardzo wysokich dawkach witamin i wapna, tak więc jest to zdecydowanie jedna z metod, którą można wdrożyć aby zmniejszyć ryzyko".
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA