Witamina K może chronić przed chłoniakiem
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Osoby, których dieta obfituje w witaminę K są mniej zagrożone chłoniakami niezarniczymi, należącymi do najczęściej występujących nowotworów krwi - poinformowano podczas 101 doroczengo zjazdu American Association for Cancer Research w Waszyngtonie.
Chłoniaki nieziarnicze wywodzą się z niektórych białych krwinek - limfocytów B i T oraz komórek NK. Do tej grupy chorób należą na przykład przewlekła białaczka limfatyczna, chłoniak Burkitta czy makroglobulinemia Waldenstroema.
Naukowcy z Mayo Clinic w Minnesocie badając 603 osoby z chłoniakiem i 1007 zdrowych wykazali, że ryzyko wystąpienia chłoniaka nieziarniczego u osób spożywających dużo witaminy K (powyżej 108 mikrogramów dziennie) jest o 45 procent mniejsze niż w grupie spożywającej najmniej tej witaminy (poniżej 39 mikrogramów dziennie). Ta zależność była widoczna także po uwzględnieniu takich czynników jak wiek, płeć, wykształcenie, otyłość, palenie, spożycie alkoholu czy pokarmów bogatych w przeciwutleniacze. Prawdopodobnie ma to związek z takimi działaniami witaminy K, jak na przykład hamowanie procesów zapalnych.
Witaminę K, która dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, można znaleźć w ciemnozielonych i liściastych warzywach - jak brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta. Zawierają ją również owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, białko jaj, ser i wątroba. Jest także wytwarzana przez bakterie jelitowe - stąd leczenie antybiotykami może obniżać poziom witaminy K w organizmie. Z kolei witamina K zmniejsza skuteczność leków przeciwzakrzepowych oraz przeciwdrgawkowych. Nie należy przyjmować syntetycznej witaminy K bez konsultacji z lekarzem.
Chłoniaki nieziarnicze wywodzą się z niektórych białych krwinek - limfocytów B i T oraz komórek NK. Do tej grupy chorób należą na przykład przewlekła białaczka limfatyczna, chłoniak Burkitta czy makroglobulinemia Waldenstroema.
Naukowcy z Mayo Clinic w Minnesocie badając 603 osoby z chłoniakiem i 1007 zdrowych wykazali, że ryzyko wystąpienia chłoniaka nieziarniczego u osób spożywających dużo witaminy K (powyżej 108 mikrogramów dziennie) jest o 45 procent mniejsze niż w grupie spożywającej najmniej tej witaminy (poniżej 39 mikrogramów dziennie). Ta zależność była widoczna także po uwzględnieniu takich czynników jak wiek, płeć, wykształcenie, otyłość, palenie, spożycie alkoholu czy pokarmów bogatych w przeciwutleniacze. Prawdopodobnie ma to związek z takimi działaniami witaminy K, jak na przykład hamowanie procesów zapalnych.
Witaminę K, która dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, można znaleźć w ciemnozielonych i liściastych warzywach - jak brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta. Zawierają ją również owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, białko jaj, ser i wątroba. Jest także wytwarzana przez bakterie jelitowe - stąd leczenie antybiotykami może obniżać poziom witaminy K w organizmie. Z kolei witamina K zmniejsza skuteczność leków przeciwzakrzepowych oraz przeciwdrgawkowych. Nie należy przyjmować syntetycznej witaminy K bez konsultacji z lekarzem.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA