Witamina E może łagodzić przewlekłe stany zapalne w organizmie
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Witamina E może pomóc łagodzić przewlekłe stany zapalne w organizmie związane np. z infekcją - sugerują badania, o których informuje pismo "Experimental Physiology".
Wcześniejsze doświadczenia prowadzone na hodowlach komórek sugerowały, że witamina E, znana ze swoich właściwości przeciwutleniających, może obniżać poziom związków pobudzających stany zapalne w tkankach, tzw. cytokin prozapalnych. Są to związki wydzielane przez komórki odporności w odpowiedzi na jakiś sygnał o zagrożeniu, np. obecność bakterii czy uszkodzenie tkanki. Badania na myszach wskazywały z kolei, że witamina E może łagodzić stany zapalne w mózgu.
Z najnowszej pracy naukowców z Uniwersytetu Stanu Illinois wynika z kolei, że witamina E mogłaby zapobiegać stanom zapalnym w mięśniach szkieletowych oraz w mięśniu sercowym.
Badania przeprowadzono na myszach. Jednej grupie gryzoni przez trzy dni podawano witaminę E, a następnie wstrzyknięto im niską dawkę składnika ściany komórkowej bakterii Escherichia coli - tzw. lipopolisacharydu (LPS). W ten sposób wywołuje się niezbyt silne zapalenie ogólnoustrojowe. Dla porównania, grupie kontrolnej zamiast witaminy E podano placebo.
Okazało się, że witamina E złagodziła procesy utleniania białek w mięśniach szkieletowych oraz w sercu gryzoni, do których dochodzi w czasie rozwoju stanu zapalnego. Jak wyjaśnia prowadząca badania prof. Kimberly Huey, procesy utleniania szkodzą mięśniom i osłabiają je.
Ponadto, w tkankach gryzoni, które otrzymywały witaminę odnotowano znacznie niższy poziom prozapalnej cytokiny o nazwie interleukina 1-beta (Il-1beta), co zdaniem prof. Huey, może być dobre zwłaszcza dla serca.
Niższy był też poziom interleukiny 6 (IL-6), która w niektórych tkankach i organach pobudza procesy zapalne, a w innych - np. w mózgu - hamuje je. Dlatego, trudno ocenić, jakie znaczenie mieć spadek jej poziomu w tym przypadku.
Zdaniem prof. Huey, badania te rodzą nadzieję, że witamina E może przynieść korzyści osobom cierpiącym na przewlekłe stany zapalne w organizmie, jak osoby starsze, chorzy na cukrzycę typu II czy z niewydolnością serca. Badaczka podkreśla jednak, że doświadczenia przeprowadzono na modelu zwierzęcym i potrzebne jest wiele więcej pracy, by ocenić czy wyniki te mogą mieć przełożenie na ludzi.
Wcześniejsze doświadczenia prowadzone na hodowlach komórek sugerowały, że witamina E, znana ze swoich właściwości przeciwutleniających, może obniżać poziom związków pobudzających stany zapalne w tkankach, tzw. cytokin prozapalnych. Są to związki wydzielane przez komórki odporności w odpowiedzi na jakiś sygnał o zagrożeniu, np. obecność bakterii czy uszkodzenie tkanki. Badania na myszach wskazywały z kolei, że witamina E może łagodzić stany zapalne w mózgu.
Z najnowszej pracy naukowców z Uniwersytetu Stanu Illinois wynika z kolei, że witamina E mogłaby zapobiegać stanom zapalnym w mięśniach szkieletowych oraz w mięśniu sercowym.
Badania przeprowadzono na myszach. Jednej grupie gryzoni przez trzy dni podawano witaminę E, a następnie wstrzyknięto im niską dawkę składnika ściany komórkowej bakterii Escherichia coli - tzw. lipopolisacharydu (LPS). W ten sposób wywołuje się niezbyt silne zapalenie ogólnoustrojowe. Dla porównania, grupie kontrolnej zamiast witaminy E podano placebo.
Okazało się, że witamina E złagodziła procesy utleniania białek w mięśniach szkieletowych oraz w sercu gryzoni, do których dochodzi w czasie rozwoju stanu zapalnego. Jak wyjaśnia prowadząca badania prof. Kimberly Huey, procesy utleniania szkodzą mięśniom i osłabiają je.
Ponadto, w tkankach gryzoni, które otrzymywały witaminę odnotowano znacznie niższy poziom prozapalnej cytokiny o nazwie interleukina 1-beta (Il-1beta), co zdaniem prof. Huey, może być dobre zwłaszcza dla serca.
Niższy był też poziom interleukiny 6 (IL-6), która w niektórych tkankach i organach pobudza procesy zapalne, a w innych - np. w mózgu - hamuje je. Dlatego, trudno ocenić, jakie znaczenie mieć spadek jej poziomu w tym przypadku.
Zdaniem prof. Huey, badania te rodzą nadzieję, że witamina E może przynieść korzyści osobom cierpiącym na przewlekłe stany zapalne w organizmie, jak osoby starsze, chorzy na cukrzycę typu II czy z niewydolnością serca. Badaczka podkreśla jednak, że doświadczenia przeprowadzono na modelu zwierzęcym i potrzebne jest wiele więcej pracy, by ocenić czy wyniki te mogą mieć przełożenie na ludzi.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Warto wiedzieć
Witamina E znajduje sie olejach roślinnych, migdałach, margarynie, jajach, marchewce, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce oraz innych zielonolistnych warzywach. Wraz z wiekiem stopniowo zwiększa się zapotrzebowanie na tę witaminę. Zapotrzebowanie wzrasta również u kobiet w ciąży, ale stosowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy E może być szkodliwe dla płodu.Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA