Witamina B w diecie myszy zapobiega rakowi u potomstwa
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. NCI
Potomstwo samic otrzymujących suplement z witaminą B rzadziej choruje na raka jelita grubego - informuje pismo "Gut".
Wcześniejsze badania na ludziach i myszach sugerowały, że witaminy z grupy B, a zwłaszcza kwas foliowy, odgrywają dużą rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego.
Naukowcy z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging przy Tufts University (USA) przeprowadzili badania wykorzystując myszy z wrodzoną skłonnością do raka jelita grubego. Samicom podawano od okresu poprzedzającego zapłodnienie aż do zaprzestania karmienia młodych suplementy z witaminami B2, B6 i B12 oraz kwasem foliowym.
Także dieta "odstawionych od piersi" myszek była wzbogacona w witaminę B. Okazało się, że otrzymywanie witaminy B wiązało się z o wiele rzadszym występowaniem raka jelita grubego. O ile w grupie z deficytem tej witaminy 54 proc. powstałych guzów było zaawansowanych i naciekało otaczające tkanki, to w przypadku potomstwa myszy dostających witaminę B zachowywało się tak tylko 18 proc. guzów.
Jak wykazały dalsze badania, tłumienie procesu nowotworzenia było związane z ochroną przed zaburzeniami szlaku zwanego "Wnt", obejmującego geny zaangażowane w rozwój raka jelita grubego.
Nie jest jasne, na ile wyniki tych badań na myszach można odnosić do ludzi. W ich przypadku rak jelita grubego ujawnia się zwykle u osób w wieku średnim i starszym.
Wcześniejsze badania na ludziach i myszach sugerowały, że witaminy z grupy B, a zwłaszcza kwas foliowy, odgrywają dużą rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego.
Naukowcy z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging przy Tufts University (USA) przeprowadzili badania wykorzystując myszy z wrodzoną skłonnością do raka jelita grubego. Samicom podawano od okresu poprzedzającego zapłodnienie aż do zaprzestania karmienia młodych suplementy z witaminami B2, B6 i B12 oraz kwasem foliowym.
Także dieta "odstawionych od piersi" myszek była wzbogacona w witaminę B. Okazało się, że otrzymywanie witaminy B wiązało się z o wiele rzadszym występowaniem raka jelita grubego. O ile w grupie z deficytem tej witaminy 54 proc. powstałych guzów było zaawansowanych i naciekało otaczające tkanki, to w przypadku potomstwa myszy dostających witaminę B zachowywało się tak tylko 18 proc. guzów.
Jak wykazały dalsze badania, tłumienie procesu nowotworzenia było związane z ochroną przed zaburzeniami szlaku zwanego "Wnt", obejmującego geny zaangażowane w rozwój raka jelita grubego.
Nie jest jasne, na ile wyniki tych badań na myszach można odnosić do ludzi. W ich przypadku rak jelita grubego ujawnia się zwykle u osób w wieku średnim i starszym.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA