Witamina A może przyspieszać wzrost raka piersi
INFORMATOR. Ciekawostki
Witamina A może przyspieszać wzrost raka piersi, przez to, że pobudza powstawanie nowych naczyń krwionośnych w guzie - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "PLoS ONE".
Naukowcy z Georgetown University prowadzili badania na komórkach raka piersi hodowanych w laboratorium.
Okazało się, że pod wpływem kwasu retinowego, czyli pochodnej witaminy A, w komórkach uaktywniało się aż 81 genów związanych z powstawaniem nowych naczyń krwionośnych (tzw. procesem angiogenezy). Były to geny charakterystyczne dla komórek śródbłonka naczyń, jak np. gen kodujący VE-kadherynę, białko pozwalające tym komórkom łączyć się w struktury.
Jak wyjaśniają autorzy pracy, oznacza to, że witamina A pobudza komórki macierzyste obecne w guzie do przekształcania się w komórki śródbłonka, które następnie mogą tworzyć naczynia krwionośne potrzebne rakowi do dalszego wzrostu i tworzenia przerzutów.
Według badaczy, wyniki tych badań wspierają dość nową i ciągle kontrowersyjną teorię tzw. mimikry naczyniowej, zgodnie z którą komórki guza są w stanie przekształcać się w komórki śródbłonka i stymulować wzrost nowych naczyń. Wcześniej uważano, że do ukrwienia guza dochodzi, gdy - pod wpływem sygnałów wysyłanych przez komórki nowotworowe - naczynia krwionośne obecne w organizmie zaczynają do niego wrastać.
Jak komentuje biorący udział w badaniach dr Stephen W. Byers, odkrycie to pomoże zrozumieć, dlaczego próby stosowania witaminy A i jej pochodnych (tj. retinoidy) w leczeniu raka dawały dwuznaczne wyniki. Z jednej strony, wydawało się, że mogą one być skuteczne w prewencji raka, a z drugiej - że mogą przyspieszać wzrost guzów nowotworowych, które już się rozwinęły.
Na przykład, zastosowanie beta-karotenu, składnika diety, z którego w naszym organizmie A powstaje witamina, przyspieszało rozwój raka płuc u pacjentów. Z kolei fenretynid (syntetyczny retinoid) obniżał ryzyko rozwoju drugiego raka piersi u kobiet przed menopauzą, ale zwiększał je u kobiet po menopauzie.
Nie oznacza to jednak, ze ludzie powinni unikać pokarmów bogatych w witaminę A, zastrzega dr Byers. Wyniki te dotyczą jedynie wpływu witaminy A na raka, który już się rozwinął.
Naukowcy liczą, że ich badania mogą zaowocować w przyszłości nowymi lekami na raka, zakłócającymi proces angiogenezy na innej drodze, niż leki powstające dotychczas.
Naukowcy z Georgetown University prowadzili badania na komórkach raka piersi hodowanych w laboratorium.
Okazało się, że pod wpływem kwasu retinowego, czyli pochodnej witaminy A, w komórkach uaktywniało się aż 81 genów związanych z powstawaniem nowych naczyń krwionośnych (tzw. procesem angiogenezy). Były to geny charakterystyczne dla komórek śródbłonka naczyń, jak np. gen kodujący VE-kadherynę, białko pozwalające tym komórkom łączyć się w struktury.
Jak wyjaśniają autorzy pracy, oznacza to, że witamina A pobudza komórki macierzyste obecne w guzie do przekształcania się w komórki śródbłonka, które następnie mogą tworzyć naczynia krwionośne potrzebne rakowi do dalszego wzrostu i tworzenia przerzutów.
Według badaczy, wyniki tych badań wspierają dość nową i ciągle kontrowersyjną teorię tzw. mimikry naczyniowej, zgodnie z którą komórki guza są w stanie przekształcać się w komórki śródbłonka i stymulować wzrost nowych naczyń. Wcześniej uważano, że do ukrwienia guza dochodzi, gdy - pod wpływem sygnałów wysyłanych przez komórki nowotworowe - naczynia krwionośne obecne w organizmie zaczynają do niego wrastać.
Jak komentuje biorący udział w badaniach dr Stephen W. Byers, odkrycie to pomoże zrozumieć, dlaczego próby stosowania witaminy A i jej pochodnych (tj. retinoidy) w leczeniu raka dawały dwuznaczne wyniki. Z jednej strony, wydawało się, że mogą one być skuteczne w prewencji raka, a z drugiej - że mogą przyspieszać wzrost guzów nowotworowych, które już się rozwinęły.
Na przykład, zastosowanie beta-karotenu, składnika diety, z którego w naszym organizmie A powstaje witamina, przyspieszało rozwój raka płuc u pacjentów. Z kolei fenretynid (syntetyczny retinoid) obniżał ryzyko rozwoju drugiego raka piersi u kobiet przed menopauzą, ale zwiększał je u kobiet po menopauzie.
Nie oznacza to jednak, ze ludzie powinni unikać pokarmów bogatych w witaminę A, zastrzega dr Byers. Wyniki te dotyczą jedynie wpływu witaminy A na raka, który już się rozwinął.
Naukowcy liczą, że ich badania mogą zaowocować w przyszłości nowymi lekami na raka, zakłócającymi proces angiogenezy na innej drodze, niż leki powstające dotychczas.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA