Fot. zdrowemiasto.pl
Większe kęsy nabierane większym widelcem, sprawiają, że w restauracji zjadamy mniej - informuje "Journal of Consumer Research".
Wiadomo, że większe porcje, często promowane w fast foodach, sprawiają, że ludzie zjadają więcej. Naukowcy z University of Utah w Salt Lake City postanowili sprawdzić, czy także wielkość pojedynczego kęsa wpływa na to, ile zjadamy.
Badania terenowe zostały przeprowadzone w popularnej włoskiej restauracji. Uczestnikom rozdano dwa rodzaje widelców - jedna grupa miała większe widelce niż druga. Okazało się, że przy dużej porcji jedzący dużymi widelcami zjedli mniej (przy małych porcjach efekt nie występował). Co ciekawe, w warunkach laboratoryjnych było odwrotnie - to posiadacze większych sztućców zjadali więcej.
Jak wyjaśniają autorzy badań, odwiedzające restaurację osoby mają jasno sprecyzowany cel - chcą nasycić głód. W związku z tym gotowi są zainwestować wysiłek i zasoby, aby zaspokoić apetyt. Na zaspokojenie głodu wpływają wybieranie, spożywanie i płacenie za jedzenie - wszystko to związane jest z wysiłkiem.
Rozmiar widelca daje jedzącym informacje o postępach w osiąganiu celu, czyli zaspokajaniu głodu. Poczucie sytości pojawia się z opóźnieniem - wcześniej polegamy na tym, co widzimy, czyli tempie znikania jedzenia z talerza. Przy dużym widelcu tempo jest szybsze.
Wiadomo, że większe porcje, często promowane w fast foodach, sprawiają, że ludzie zjadają więcej. Naukowcy z University of Utah w Salt Lake City postanowili sprawdzić, czy także wielkość pojedynczego kęsa wpływa na to, ile zjadamy.
Badania terenowe zostały przeprowadzone w popularnej włoskiej restauracji. Uczestnikom rozdano dwa rodzaje widelców - jedna grupa miała większe widelce niż druga. Okazało się, że przy dużej porcji jedzący dużymi widelcami zjedli mniej (przy małych porcjach efekt nie występował). Co ciekawe, w warunkach laboratoryjnych było odwrotnie - to posiadacze większych sztućców zjadali więcej.
Jak wyjaśniają autorzy badań, odwiedzające restaurację osoby mają jasno sprecyzowany cel - chcą nasycić głód. W związku z tym gotowi są zainwestować wysiłek i zasoby, aby zaspokoić apetyt. Na zaspokojenie głodu wpływają wybieranie, spożywanie i płacenie za jedzenie - wszystko to związane jest z wysiłkiem.
Rozmiar widelca daje jedzącym informacje o postępach w osiąganiu celu, czyli zaspokajaniu głodu. Poczucie sytości pojawia się z opóźnieniem - wcześniej polegamy na tym, co widzimy, czyli tempie znikania jedzenia z talerza. Przy dużym widelcu tempo jest szybsze.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA