Fot. zdrowemiasto.pl
Widok mięsa nie wyzwala w nas agresji, jak uprzednio sądzono - donoszą naukowcy.
Frank Kachanoff z McGill University był głęboko zaskoczony, gdy odkrył fakt, że widok mięsa nie tylko nie powoduje agresji, a wywołuje wręcz odwrotny skutek. Wyniki przeprowadzonych przez niego badań wskazują, że widok mięsa obniża poziom agresji.
"Zainspirowały mnie badania nad agresją, które pokazywały, że wystarczy widok związanego z nią przedmiotu, takiego jak broń, aby ktoś był bardziej skłonny do agresywnych zachowań. Chciałem się dowiedzieć, czy możemy reagować agresywnie na pewne bodźce, istniejące w naszym środowisku, nie z powodu skojarzeń, jakie wywołują, ale ze względu na wrodzone predyspozycje. Chciałem wiedzieć, czy widok mięsa wystarczy, aby sprowokować agresywne zachowanie" - powiedział Kachanoff.
Teoria wskazująca, że mięso może wywołać agresywne zachowania ma sens, jeśli rozpatrujemy ją w kontekście naszych przodków, którym mogło to pomóc w polowaniach i ochronie zdobytych zasobów mięsa. Kachanoff sądził, że u ludzi wrodzona predyspozycja do agresywnego reagowania na mięso mogła ewoluować. W celu sprawdzenia swojej teorii przeprowadził badanie, w którym udział wzięło 82 uczestników.
Psycholodzy ewolucyjni wierzą, że takie badania pomogą przyjrzeć się wrodzonym instynktom, w celu lepszego zrozumienia społecznych trendów i zachowań jednostki. Badanie Kachanoffa jest istotne pod tym względem, że przygląda się sposobom, w jaki czynniki naturalne mogą wpływać na społeczeństwo.
Frank Kachanoff z McGill University był głęboko zaskoczony, gdy odkrył fakt, że widok mięsa nie tylko nie powoduje agresji, a wywołuje wręcz odwrotny skutek. Wyniki przeprowadzonych przez niego badań wskazują, że widok mięsa obniża poziom agresji.
"Zainspirowały mnie badania nad agresją, które pokazywały, że wystarczy widok związanego z nią przedmiotu, takiego jak broń, aby ktoś był bardziej skłonny do agresywnych zachowań. Chciałem się dowiedzieć, czy możemy reagować agresywnie na pewne bodźce, istniejące w naszym środowisku, nie z powodu skojarzeń, jakie wywołują, ale ze względu na wrodzone predyspozycje. Chciałem wiedzieć, czy widok mięsa wystarczy, aby sprowokować agresywne zachowanie" - powiedział Kachanoff.
Teoria wskazująca, że mięso może wywołać agresywne zachowania ma sens, jeśli rozpatrujemy ją w kontekście naszych przodków, którym mogło to pomóc w polowaniach i ochronie zdobytych zasobów mięsa. Kachanoff sądził, że u ludzi wrodzona predyspozycja do agresywnego reagowania na mięso mogła ewoluować. W celu sprawdzenia swojej teorii przeprowadził badanie, w którym udział wzięło 82 uczestników.
Psycholodzy ewolucyjni wierzą, że takie badania pomogą przyjrzeć się wrodzonym instynktom, w celu lepszego zrozumienia społecznych trendów i zachowań jednostki. Badanie Kachanoffa jest istotne pod tym względem, że przygląda się sposobom, w jaki czynniki naturalne mogą wpływać na społeczeństwo.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA