Wegetarianie mogą żyć dłużej niż osoby jedzące mięso?
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii opublikowali raport, z którego wynika, że osoby będące na diecie wegetariańskiej, mają większe szanse na dłuższe życie niż osoby jedzące mięso.
W badaniu wzięło udział 70 tysięcy osób. Na jego podstawie naukowcy stwierdzili, że wśród wegetarian istnieje aż o 12% mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu niż u osób jedzących mięso. Wyniki badań zostały opublikowane w amerykańskim czasopiśmie medycznym „JAMA”.
Wcześniejsze analizy pokazują, że stosowanie diety wegetariańskiej wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca, chociaż naukowcy nie wiedzą jeszcze dlaczego tak się dzieje. Dr Michael J. Orlich z Uniwersytetu Loma Linda twierdzi: „Obecne badania nie pozwalają nam tego przyznać z całą pewnością, ale jedną z najbardziej prawdopodobnych przyczyn tej pozytywnej korelacji wydaje się ograniczenie lub całkowita rezygnacja z mięsa”.
Spożywanie czerwonego mięsa jest wskazywane przez badaczy jako czynnik sprzyjający rozwojowi chorób, ze względu na wysoki poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu. W innym badaniu, opublikowanym w kwietniu tego roku, stwierdzono, że dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 70 gramów czerwonego mięsa dziennie, gdyż w wyniku rozkładania w jelitach przez bakterię zawartej w czerwonym mięsie L-karnityny, dochodzi do wydzielania szkodliwego gazu, który doprowadza do powstawania złogów tłuszczowych w żyłach i tętnicach.
Pomimo istnienia wielu dowodów łączących spożycie czerwonego mięsa z podwyższonym ryzykiem przedwczesnego zgonu, badacze zastrzegają, że na zdrowie człowieka wpływają też inne czynniki. Jak mówi dr Orlich: „może być tak, że spożywanie różnorodnych pokarmów roślinnych zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu, więc z pewnością warto się temu przyjrzeć w kontekście żywienia”.
- Jest mnóstwo badań, które pokazują związek między ograniczeniem spożycia mięsa a ryzykiem zapadalności na niektóre choroby. Chociażby badania przeprowadzone pod kierunkiem dr Francesci Crowe z Uniwersytetu Oksfordzkiego, które wskazują, że ryzyko hospitalizacji i zgonów spowodowanych chorobami serca jest aż o 32% niższe u wegetarian niż u osób jedzących mięso - mówi Piotr Poniński z firmy Polsoja. Zresztą wystarczy spojrzeć na bogatą w warzywa i produkty sojowe dietę mieszkańców Japonii, którzy, według Światowej Organizacji Zdrowia, mają najdłuższą średnią życia - dodaje.
Badanie przeprowadzone w Loma Linda pokazało również interesującą zależność, która wskazuje, że związek między dietą wegetariańską a niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu, jest wyraźniejszy u mężczyzn niż kobiet, zwłaszcza w przypadku chorób sercowo-naczyniowych.
W badaniu wzięło udział 70 tysięcy osób. Na jego podstawie naukowcy stwierdzili, że wśród wegetarian istnieje aż o 12% mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu niż u osób jedzących mięso. Wyniki badań zostały opublikowane w amerykańskim czasopiśmie medycznym „JAMA”.
Wcześniejsze analizy pokazują, że stosowanie diety wegetariańskiej wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca, chociaż naukowcy nie wiedzą jeszcze dlaczego tak się dzieje. Dr Michael J. Orlich z Uniwersytetu Loma Linda twierdzi: „Obecne badania nie pozwalają nam tego przyznać z całą pewnością, ale jedną z najbardziej prawdopodobnych przyczyn tej pozytywnej korelacji wydaje się ograniczenie lub całkowita rezygnacja z mięsa”.
Spożywanie czerwonego mięsa jest wskazywane przez badaczy jako czynnik sprzyjający rozwojowi chorób, ze względu na wysoki poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu. W innym badaniu, opublikowanym w kwietniu tego roku, stwierdzono, że dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 70 gramów czerwonego mięsa dziennie, gdyż w wyniku rozkładania w jelitach przez bakterię zawartej w czerwonym mięsie L-karnityny, dochodzi do wydzielania szkodliwego gazu, który doprowadza do powstawania złogów tłuszczowych w żyłach i tętnicach.
Pomimo istnienia wielu dowodów łączących spożycie czerwonego mięsa z podwyższonym ryzykiem przedwczesnego zgonu, badacze zastrzegają, że na zdrowie człowieka wpływają też inne czynniki. Jak mówi dr Orlich: „może być tak, że spożywanie różnorodnych pokarmów roślinnych zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu, więc z pewnością warto się temu przyjrzeć w kontekście żywienia”.
- Jest mnóstwo badań, które pokazują związek między ograniczeniem spożycia mięsa a ryzykiem zapadalności na niektóre choroby. Chociażby badania przeprowadzone pod kierunkiem dr Francesci Crowe z Uniwersytetu Oksfordzkiego, które wskazują, że ryzyko hospitalizacji i zgonów spowodowanych chorobami serca jest aż o 32% niższe u wegetarian niż u osób jedzących mięso - mówi Piotr Poniński z firmy Polsoja. Zresztą wystarczy spojrzeć na bogatą w warzywa i produkty sojowe dietę mieszkańców Japonii, którzy, według Światowej Organizacji Zdrowia, mają najdłuższą średnią życia - dodaje.
Badanie przeprowadzone w Loma Linda pokazało również interesującą zależność, która wskazuje, że związek między dietą wegetariańską a niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu, jest wyraźniejszy u mężczyzn niż kobiet, zwłaszcza w przypadku chorób sercowo-naczyniowych.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA