Tłuszcze rybie obniżają ryzyko raka jelita grubego
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Kwasy tłuszczowe omega-3 o długich łańcuchach, obecne przede wszystkim w rybach i owocach morza, mogą zapobiegać rakowi końcowego odcinka jelita grubego - wykazały badania amerykańskie, o których informuje serwis EurekAlert. Naukowcy zaprezentowali ich wyniki na zakończonej właśnie w Houston (stan Teksas) konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem. Dotychczasowe doświadczenia i badania kliniczne sugerowały, że kwasy tłuszczowe omega-3 o długich łańcuchach mogą hamować proces powstawania zmian nowotworowych w jelicie grubym. Jednak analizy epidemiologiczne nie potwierdzały tego jednoznacznie.
Naukowcy z National Institute of Environmental Health Science, zlokalizowanego w parku naukowym Research Triangle Park w Północnej Karolinie, zaprosili do badań 1878 osób (w tym 369 rasy czarnej), z czego prawie połowa miała zdiagnozowanego raka w końcowym odcinku jelita grubego.
Przy pomocy kwestionariuszy oceniano spożycie różnorodnych pokarmów w ciągu ostatniego roku i na tej podstawie wyliczano zawartość w diecie 19 kwasów tłuszczowych.
Okazało się, że osoby spożywające największe ilości długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 były niemal o 40 proc. mniej narażone na raka końcowego odcinka jelita grubego, w porównaniu z pacjentami, których dieta była w te związki najuboższa. Ku zaskoczeniu badaczy, zależność ta dotyczyła jednak wyłącznie pacjentów rasy białej.
Jak przypomina prowadzący badania dr Sangmi Kim, dotychczasowe dane doświadczalne wskazywały, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 mogą na wiele sposobów hamować rozwój raka jelita grubego - począwszy od hamowania wzrostu guza, przez hamowanie procesu jego ukrwienia (a przez to i odżywiania) aż po hamowanie przerzutów.
Praca jego zespołu dostarcza kolejnych argumentów na poparcie tych wcześniejszych obserwacji.
Autorzy nie potrafią jednak wyjaśnić, dlaczego kwasy omega-3 miałyby obniżać ryzyko raka tylko u osób rasy białej. Jak podkreślają, kwestia ta wymaga dalszych badań i na razie powinno się bardzo ostrożnie wyciągać wnioski na ten temat.
Naukowcy z National Institute of Environmental Health Science, zlokalizowanego w parku naukowym Research Triangle Park w Północnej Karolinie, zaprosili do badań 1878 osób (w tym 369 rasy czarnej), z czego prawie połowa miała zdiagnozowanego raka w końcowym odcinku jelita grubego.
Przy pomocy kwestionariuszy oceniano spożycie różnorodnych pokarmów w ciągu ostatniego roku i na tej podstawie wyliczano zawartość w diecie 19 kwasów tłuszczowych.
Okazało się, że osoby spożywające największe ilości długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 były niemal o 40 proc. mniej narażone na raka końcowego odcinka jelita grubego, w porównaniu z pacjentami, których dieta była w te związki najuboższa. Ku zaskoczeniu badaczy, zależność ta dotyczyła jednak wyłącznie pacjentów rasy białej.
Jak przypomina prowadzący badania dr Sangmi Kim, dotychczasowe dane doświadczalne wskazywały, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 mogą na wiele sposobów hamować rozwój raka jelita grubego - począwszy od hamowania wzrostu guza, przez hamowanie procesu jego ukrwienia (a przez to i odżywiania) aż po hamowanie przerzutów.
Praca jego zespołu dostarcza kolejnych argumentów na poparcie tych wcześniejszych obserwacji.
Autorzy nie potrafią jednak wyjaśnić, dlaczego kwasy omega-3 miałyby obniżać ryzyko raka tylko u osób rasy białej. Jak podkreślają, kwestia ta wymaga dalszych badań i na razie powinno się bardzo ostrożnie wyciągać wnioski na ten temat.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA