Tłuszcze rybie obniżają ryzyko raka jelita grubego
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Tłuszcze rybie obniżają ryzyko raka jelita grubego…

Tłuszcze rybie obniżają ryzyko raka jelita grubego

INFORMATOR. Ciekawostki

JJJ

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 14-12-2009

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Kwasy tłuszczowe omega-3 o długich łańcuchach, obecne przede wszystkim w rybach i owocach morza, mogą zapobiegać rakowi końcowego odcinka jelita grubego - wykazały badania amerykańskie, o których informuje serwis EurekAlert. Naukowcy zaprezentowali ich wyniki na zakończonej właśnie w Houston (stan Teksas) konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem. Dotychczasowe doświadczenia i badania kliniczne sugerowały, że kwasy tłuszczowe omega-3 o długich łańcuchach mogą hamować proces powstawania zmian nowotworowych w jelicie grubym. Jednak analizy epidemiologiczne nie potwierdzały tego jednoznacznie.

Naukowcy z National Institute of Environmental Health Science, zlokalizowanego w parku naukowym Research Triangle Park w Północnej Karolinie, zaprosili do badań 1878 osób (w tym 369 rasy czarnej), z czego prawie połowa miała zdiagnozowanego raka w końcowym odcinku jelita grubego.

Przy pomocy kwestionariuszy oceniano spożycie różnorodnych pokarmów w ciągu ostatniego roku i na tej podstawie wyliczano zawartość w diecie 19 kwasów tłuszczowych.

Okazało się, że osoby spożywające największe ilości długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 były niemal o 40 proc. mniej narażone na raka końcowego odcinka jelita grubego, w porównaniu z pacjentami, których dieta była w te związki najuboższa. Ku zaskoczeniu badaczy, zależność ta dotyczyła jednak wyłącznie pacjentów rasy białej.

Jak przypomina prowadzący badania dr Sangmi Kim, dotychczasowe dane doświadczalne wskazywały, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 mogą na wiele sposobów hamować rozwój raka jelita grubego - począwszy od hamowania wzrostu guza, przez hamowanie procesu jego ukrwienia (a przez to i odżywiania) aż po hamowanie przerzutów.

Praca jego zespołu dostarcza kolejnych argumentów na poparcie tych wcześniejszych obserwacji.

Autorzy nie potrafią jednak wyjaśnić, dlaczego kwasy omega-3 miałyby obniżać ryzyko raka tylko u osób rasy białej. Jak podkreślają, kwestia ta wymaga dalszych badań i na razie powinno się bardzo ostrożnie wyciągać wnioski na ten temat.

JJJ, 14-12-2009, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe