Tauryna chroni przed zwłóknieniem wątroby
INFORMATOR. Ciekawostki
Udało się wyjaśnić, w jaki sposób naturalny aminokwas - tauryna - chroni wątrobę przed zwłóknieniem - informuje "World Journal of Gastroenterology".
Wątroba ma naturalną zdolność do regeneracji, jednak w ograniczonym stopniu. Zarówno proces zapalny, jak i nadużywanie alkoholu mogą doprowadzić do zwłóknienia tego narządu. Aktywne komórki zastępuje tkanka łączna, wątroba robi się mała i twarda, a pacjent czuje się coraz gorzej - w 25-40 procentach przypadków z czasem może dość do marskości wątroby.
Ważną rolę w procesie włóknienia odgrywa aktywność komórek gwiaździstych wątroby (HSC). Jak się okazuje, tauryna hamuje działanie komórek macierzystych, zapobiegając w ten sposób włóknieniu.
Profesor Jian Liang z uniwersytetu Guangxi na podstawie analizy wytwarzanych przez te komórki białek wykazał, że tauryna sprzyja apoptozie (zaprogramowanemu "samobójstwu") komórek gwiaździstych. Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny (z metioniny i cysteiny) w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Naturalnym źródłem tego aminokwasu jest mięso, zwłaszcza podroby (np. wątroba), ryby, małże. Niektóre ssaki - np. koty, nie potrafią wytwarzać tauryny.
Wątroba ma naturalną zdolność do regeneracji, jednak w ograniczonym stopniu. Zarówno proces zapalny, jak i nadużywanie alkoholu mogą doprowadzić do zwłóknienia tego narządu. Aktywne komórki zastępuje tkanka łączna, wątroba robi się mała i twarda, a pacjent czuje się coraz gorzej - w 25-40 procentach przypadków z czasem może dość do marskości wątroby.
Ważną rolę w procesie włóknienia odgrywa aktywność komórek gwiaździstych wątroby (HSC). Jak się okazuje, tauryna hamuje działanie komórek macierzystych, zapobiegając w ten sposób włóknieniu.
Profesor Jian Liang z uniwersytetu Guangxi na podstawie analizy wytwarzanych przez te komórki białek wykazał, że tauryna sprzyja apoptozie (zaprogramowanemu "samobójstwu") komórek gwiaździstych. Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny (z metioniny i cysteiny) w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Naturalnym źródłem tego aminokwasu jest mięso, zwłaszcza podroby (np. wątroba), ryby, małże. Niektóre ssaki - np. koty, nie potrafią wytwarzać tauryny.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA