Sushi z rtęcią
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Sushi z rtęcią

Sushi z rtęcią

INFORMATOR. Ciekawostki

ZAN

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 27-04-2010

Źródło: wikipedia.org
 
Stężenie rtęci w mięsie tuńczyków i robionym z niego sushi bywa różne, a zależy przede wszystkim od tego, do jakiego gatunku należy ryba. Odkrycie to pozwala miłośnikom japońskiej potrawy unikać pochłaniania zbyt dużych ilości szkodliwego pierwiastka - informuje pismo "Biology Letters".

Rtęć trafia do organizmów przede wszystkim przez układ oddechowy i pokarmowy, np. wraz ze skażonym pokarmem. Szczególnie dużo bywa jej w tuńczykach, krabach i ślimakach oraz dzikich ptakach żyjących na terenach, gdzie stosuje się środki grzybobójcze. Z biegiem czasu rtęć odkłada się w tkankach, a w dużych stężeniach może spowodować w organizmie wielkie spustoszenie, m.in. uszkodzić układ nerwowy i doprowadzić do śmierci.

Powiązanie różnych stężeń rtęci z różnymi gatunkami ryb odkryli eksperci z Amerykańskiego Muzeum Historii Naturalnej i Rutgers University dzięki badaniom genetycznym próbek sushi z 54 restauracji i z 15 supermarketów w Nowym Jorku, New Jersey i Kolorado. Analizy DNA pozwoliły ustalić, od jakich gatunków tuńczyków pochodzi mięso. Później ustalono zawartość rtęci. We wszystkich gatunkach przekraczała ona - albo zbliżała się do limitów, ustanowionych w Kanadzie, Unii, Japonii, Stanach, jak i wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia.

Szczególnie dużo rtęci znaleziono w sushi akami, robionym z chudego, ciemnego mięsa tuńczyka błękitnopłetwego oraz we wszystkich próbkach dania, przyrządzonych z Thunnus obesus. Mniej rtęci było natomiast w sushi toro, robionym z bardziej tłustych części tuńczyka błękitnopłetwego - i w próbkach sushi akami, przygotowywanego z mięsa gatunku Thunnus albacares.

Według tej wiedzy sushi z supermarketów, wykorzystujących najczęściej mięso gatunku Thunnus albacares, może być zdrowsze, niż sushi zamawiane w restauracjach.

Zróżnicowanie zawartości rtęci może mieć związek z faktem, że metal ten kumuluje się inaczej w odmiennych rodzajach tkanek: łatwiej i szybciej w mięśniach, słabiej w tkance tłuszczowej. Właśnie dlatego największe stężenia szkodliwego metalu stwierdzano w najchudszych rybach. Skala jego stężenia zależy też od wielkości ryb; wieku, w którym zostały złowione; od tego, ile ryby same zjadają i ich metabolizmu.

"Informacje o tym, które gatunki są najbardziej skażone, mogą się okazać przydatne zwłaszcza ludziom często jedzącym ryby" - komentuje profesor z Robert Wood Johnson Medical School, Michael Gochfeld.

"Do tej pory od amerykańskich restauracji i handlarzy nie wymagano informacji, z jakich gatunków korzystają. Podawanie ich nazw do wiadomości ludzi, jak i wyraźniejsze znakowanie towaru, mogłoby pozwolić konsumentom lepiej kontrolować ilość pochłanianej rtęci" - dodał jeden z uczestników badania, Jacob Lowenstein z Muzeum.

ZAN, 27-04-2010, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe