űródło: wikipedia.org
Orientalne dania na stałe zagościły na polskich stołach i stały się ciekawym urozmaiceniem tradycyjnej diety. Jedną z pierwszych potraw, które z odległej Azji trafiły do polskich restauracji, stało się japońskie sushi. To ciekawe danie kusi i zachwyca, zaś grono jego amatorów konsekwentnie się powiększa.
Jak japońska kuchnia podbiła świat
Japońska kuchnia szybko zdobyła popularność w Europie jako kuchnia smaczna, aromatyczna, a przede wszystkim – zdrowa. Jak podkreślają dietetycy, kulinarne tradycje Japończyków są sekretem ich długowieczności. Największymi zaletami tej kuchni jest czerpanie z tego, co daje natura oraz korzystanie ze świeżych produktów. Na zdrowie wpływają przede wszystkim najpopularniejsze w Japonii produkty: ryby oraz owoce morza, zaś stosowane jako dodatek do licznych dań glony i wodorosty dostarczają do organizmu wiele cennych składników odżywczych i mineralnych. Co więcej – wszystkie produkty pojawiające się na talerzach muszą być świeże i wyróżniać się wysoką jakością, dzięki czemu można osiągnąć harmonię smaków oraz zróżnicowane, pełnowartościowe menu.
Czym jest shusi?
To tradycyjne danie japońskie wyjątkowo szybko pobiło serca Europejczyków. Jego najważniejszym składnikiem jest gotowany ryż z dodatkiem octu ryżowego powstającego w wyniku fermentacji ryżu. Taka masa podawana jest z dodatkiem kawałków ryb, owoców morza bądź też wodorostów nori. Z takich właśnie produktów powstaje japoński przysmak, który spotkać można w kilku wariantach.
Najpopularniejszą odmianą shusi jest maki-zushi. Tu z ryżu formowany jest długi wałek, owijany wodorostami, a następnie krojony na mniejsze kawałki. Drugie miejsce pod względem popularności zajmuje nigiri-zushi. Tu z ryżu formuje się niewielkie paluszki, na które następnie nakłada się kawałek ryby lub owoce morza.
Gotowe danie należy spożyć możliwie jak najszybciej po przygotowaniu. Zalecane jest jedzenie palcami, chociaż można posłużyć się pałeczkami. Shusi podawane jest z sosem sojowym oraz z japońskim zielonym chrzanem o nazwie wasabi. Najlepszym napojem podawanym do tej potrawy jest natomiast zielona herbata.
Przygotowanie sushi samodzielnie w domu może być sporym wyzwaniem. Przygotowanie tego dania wymaga cierpliwości i zręczności, a przede wszystkim – dość rzadkich produktów. Na szczęście mniej cierpliwi amatorzy wschodniej kuchni mogą korzystać z licznych barów i restauracji, zaś ogromnym ułatwieniem dla nich jest możliwość zamówienia takiej potrawy na wynos. Aby sprawdzić, które restauracje oferują dostawę tego dania prosto do domu. wystarczy odwiedzić portal pyszne.pl. Tu gromadzą się restauratorzy z całego kraju, którzy oferują swe specjały z możliwością zamówienia ich na wynos przez Internet.
Jak japońska kuchnia podbiła świat
Japońska kuchnia szybko zdobyła popularność w Europie jako kuchnia smaczna, aromatyczna, a przede wszystkim – zdrowa. Jak podkreślają dietetycy, kulinarne tradycje Japończyków są sekretem ich długowieczności. Największymi zaletami tej kuchni jest czerpanie z tego, co daje natura oraz korzystanie ze świeżych produktów. Na zdrowie wpływają przede wszystkim najpopularniejsze w Japonii produkty: ryby oraz owoce morza, zaś stosowane jako dodatek do licznych dań glony i wodorosty dostarczają do organizmu wiele cennych składników odżywczych i mineralnych. Co więcej – wszystkie produkty pojawiające się na talerzach muszą być świeże i wyróżniać się wysoką jakością, dzięki czemu można osiągnąć harmonię smaków oraz zróżnicowane, pełnowartościowe menu.
Czym jest shusi?
To tradycyjne danie japońskie wyjątkowo szybko pobiło serca Europejczyków. Jego najważniejszym składnikiem jest gotowany ryż z dodatkiem octu ryżowego powstającego w wyniku fermentacji ryżu. Taka masa podawana jest z dodatkiem kawałków ryb, owoców morza bądź też wodorostów nori. Z takich właśnie produktów powstaje japoński przysmak, który spotkać można w kilku wariantach.
Najpopularniejszą odmianą shusi jest maki-zushi. Tu z ryżu formowany jest długi wałek, owijany wodorostami, a następnie krojony na mniejsze kawałki. Drugie miejsce pod względem popularności zajmuje nigiri-zushi. Tu z ryżu formuje się niewielkie paluszki, na które następnie nakłada się kawałek ryby lub owoce morza.
Gotowe danie należy spożyć możliwie jak najszybciej po przygotowaniu. Zalecane jest jedzenie palcami, chociaż można posłużyć się pałeczkami. Shusi podawane jest z sosem sojowym oraz z japońskim zielonym chrzanem o nazwie wasabi. Najlepszym napojem podawanym do tej potrawy jest natomiast zielona herbata.
Przygotowanie sushi samodzielnie w domu może być sporym wyzwaniem. Przygotowanie tego dania wymaga cierpliwości i zręczności, a przede wszystkim – dość rzadkich produktów. Na szczęście mniej cierpliwi amatorzy wschodniej kuchni mogą korzystać z licznych barów i restauracji, zaś ogromnym ułatwieniem dla nich jest możliwość zamówienia takiej potrawy na wynos. Aby sprawdzić, które restauracje oferują dostawę tego dania prosto do domu. wystarczy odwiedzić portal pyszne.pl. Tu gromadzą się restauratorzy z całego kraju, którzy oferują swe specjały z możliwością zamówienia ich na wynos przez Internet.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA