Suplementy glicyny przeciwko zwyrodnieniu stawów czy osteoporozie
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Naukowcy z Teneryfy i Granady zaobserwowali, że uzupełnianie diety glicyną pomaga w zapobieganiu chorobom zwyrodnieniowym, między innymi stawów, ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby związane z osłabieniem mięśni i kości oraz wspomaga regenerację po urazach - donosi portal naukowy "EurekAlert".
Glicyna jest aminokwasem używanym przez nasz organizm do syntezy białek, jej bogatym źródłem są ryby, mięso, ale wchodzi ona również w skład innych produktów spożywczych.
Doktor Patricia de Paz Lugo z Uniwersytetu w Granadzie wraz z zespołem odkryła, że bezpośrednie przyjmowanie glicyny jako dodatku do tej spożywanej w diecie jest korzystne dla zdrowia.
Naukowcy badali efekt przyjmowania glicyny wśród 600 ochotników dotkniętych takimi schorzeniami, jak zwyrodnienie stawów, osteoporoza czy urazy mechaniczne. Wiek pacjentów wahał się od 4 do 85 lat, a średnia wieku badanych wynosiła 45 lat.
We wszystkich przypadkach zaobserwowano znaczącą poprawę polegającą na złagodzeniu objawów chorobowych, co -zdaniem autorów pracy - świadczy o tym, że takie choroby, jak zwyrodnienie stawów można traktować jako związane z niedoborem glicyny.
Zwyrodnienie stawów jest najczęstszym schorzeniem układu kostno+stawowego w naszej populacji. Szacuje się, że cierpi na nie ponad 50 procent populacji po 65. roku życia i 80 procent ludzi po 75. roku życia.
Choroba polega na degeneracji chrząstki budującej staw i odsłonięciu znajdującej się pod nią kości. Obecnie nie ma skutecznego sposobu leczenia zwyrodnienia stawów. Najczęściej stosuje się łagodzące ból niesterydowe środki przeciwzapalne i przeciwbólowe, które tylko uśmierzają ból, ale nie naprawiają uszkodzonej chrząstki i nie hamują rozwoju choroby.
Doświadczenia wykazały, że kolagen budujący chrząstkę ma unikalną strukturę prawoskrętnej potrójnej superhelisy, gdzie glicyna stanowi jedną trzecią aminokwasów.
Analiza matematyczna ścieżek metabolicznych syntezy glicyny przeprowadzona przez grupę Patricii de Paz wykazała, że aminokwas ten powinien być uznany za jeden z ważniejszych aminokwasów budujących nasze białka (obecnie tak się nie uważa).
Ponadto, w pracy doktorskiej jednego z pracowników Uniwersytetu w Granadzie dowiedziono, że zdolność organizmu do syntezy glicyny jest bardzo ograniczona.
Przyjmowanie dwóch 5 gramowych dawek glicyny rano i wieczorem prowadzi do poprawienia stanu większości chorych w okresie od dwóch tygodni do czterech miesięcy od początku suplemetacji diety glicyną - brzmi końcowy wniosek pracy Hiszpanów.
Glicyna jest aminokwasem używanym przez nasz organizm do syntezy białek, jej bogatym źródłem są ryby, mięso, ale wchodzi ona również w skład innych produktów spożywczych.
Doktor Patricia de Paz Lugo z Uniwersytetu w Granadzie wraz z zespołem odkryła, że bezpośrednie przyjmowanie glicyny jako dodatku do tej spożywanej w diecie jest korzystne dla zdrowia.
Naukowcy badali efekt przyjmowania glicyny wśród 600 ochotników dotkniętych takimi schorzeniami, jak zwyrodnienie stawów, osteoporoza czy urazy mechaniczne. Wiek pacjentów wahał się od 4 do 85 lat, a średnia wieku badanych wynosiła 45 lat.
We wszystkich przypadkach zaobserwowano znaczącą poprawę polegającą na złagodzeniu objawów chorobowych, co -zdaniem autorów pracy - świadczy o tym, że takie choroby, jak zwyrodnienie stawów można traktować jako związane z niedoborem glicyny.
Zwyrodnienie stawów jest najczęstszym schorzeniem układu kostno+stawowego w naszej populacji. Szacuje się, że cierpi na nie ponad 50 procent populacji po 65. roku życia i 80 procent ludzi po 75. roku życia.
Choroba polega na degeneracji chrząstki budującej staw i odsłonięciu znajdującej się pod nią kości. Obecnie nie ma skutecznego sposobu leczenia zwyrodnienia stawów. Najczęściej stosuje się łagodzące ból niesterydowe środki przeciwzapalne i przeciwbólowe, które tylko uśmierzają ból, ale nie naprawiają uszkodzonej chrząstki i nie hamują rozwoju choroby.
Doświadczenia wykazały, że kolagen budujący chrząstkę ma unikalną strukturę prawoskrętnej potrójnej superhelisy, gdzie glicyna stanowi jedną trzecią aminokwasów.
Analiza matematyczna ścieżek metabolicznych syntezy glicyny przeprowadzona przez grupę Patricii de Paz wykazała, że aminokwas ten powinien być uznany za jeden z ważniejszych aminokwasów budujących nasze białka (obecnie tak się nie uważa).
Ponadto, w pracy doktorskiej jednego z pracowników Uniwersytetu w Granadzie dowiedziono, że zdolność organizmu do syntezy glicyny jest bardzo ograniczona.
Przyjmowanie dwóch 5 gramowych dawek glicyny rano i wieczorem prowadzi do poprawienia stanu większości chorych w okresie od dwóch tygodni do czterech miesięcy od początku suplemetacji diety glicyną - brzmi końcowy wniosek pracy Hiszpanów.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA