Strumień elektronów oczyszcza sałatę z wirusów
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Napromieniowując sałatę czy szpinak wiązką elektronów można zmniejszyć niebezpieczeństwo związane z obecnością wirusów - informuje pismo "Applied and Environmental Microbiology".
Jeśli świeże warzywa ulęgną skażeniu - na przykład w kontakcie z brudną wodą - bardzo trudno usunąć z nich wirusy. To szczególnie kłopotliwe w przypadku produktów spożywanych na surowo. Nic dziwnego, że wirusy (zwłaszcza norowirus) są najczęstszą przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową, a związane z tym koszty sięgają w USA 6 miliardów dolarów.
Badania na sałatą lodową i szpinakiem przeprowadzili naukowcy z National Center for Electron Beam Research przy Texas A&M University w College Station.
Obserwowali oni działanie elektronów na wirusy polio i rotawirusy, którymi skazili warzywa zakupione w lokalnych sklepach. Okazało się, że elektrony skutecznie unieszkodliwiają wirusy. Przy dawce 3 kilogrejów i typowej wielkości porcji ryzyko zakażenia polio spadało z 20 proc. do 6 proc., zaś rotawirusem - z 30 do 5 proc.
Autorzy badań zaznaczają jednak, że napromieniowanie to tylko jeden z elementów przyczyniających się do ograniczenia możliwości zakażeń - co najmniej równie ważna jest dbałość o cały cykl uprawy i przetwarzania warzyw.
Jeśli świeże warzywa ulęgną skażeniu - na przykład w kontakcie z brudną wodą - bardzo trudno usunąć z nich wirusy. To szczególnie kłopotliwe w przypadku produktów spożywanych na surowo. Nic dziwnego, że wirusy (zwłaszcza norowirus) są najczęstszą przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową, a związane z tym koszty sięgają w USA 6 miliardów dolarów.
Badania na sałatą lodową i szpinakiem przeprowadzili naukowcy z National Center for Electron Beam Research przy Texas A&M University w College Station.
Obserwowali oni działanie elektronów na wirusy polio i rotawirusy, którymi skazili warzywa zakupione w lokalnych sklepach. Okazało się, że elektrony skutecznie unieszkodliwiają wirusy. Przy dawce 3 kilogrejów i typowej wielkości porcji ryzyko zakażenia polio spadało z 20 proc. do 6 proc., zaś rotawirusem - z 30 do 5 proc.
Autorzy badań zaznaczają jednak, że napromieniowanie to tylko jeden z elementów przyczyniających się do ograniczenia możliwości zakażeń - co najmniej równie ważna jest dbałość o cały cykl uprawy i przetwarzania warzyw.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA