Źródło: wikipedia.org
Panowie, którzy rzucili już palenie mogą rozważyć włączenie do swojej diety produktów sojowych. Zdaniem japońskich naukowców soja może być bowiem jednym z czynników zmniejszających ryzyko raka płuca. O ich wnioskach informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
Zawarte w soi izoflawony o działaniu zbliżonym do estrogenu mogą posiadać właściwości przeciwnowotworowe - twierdzą badacze. Dotyczy to przede wszystkim nowotworów o podłożu hormonalnym, jak rak piersi i rak prostaty, jednak istnieje prawdopodobieństwo, że na izoflawony reagują również komórki płuc.
Dr Taichi Shimazu z tokijskiego Centrum Badań nad Rakiem przez 11 lat prowadził badania, w których uczestniczyło ponad 76 tys. Japończyków (36 tys. mężczyzn i 40 tys. kobiet) w wieku od 45 do 74 lat. W chwili rozpoczęcia badań żadna z osób nie chorowała na raka.
Naukowcy systematycznie monitorowali stan zdrowia badanych, ich dietę oraz tryb życia. W ciągu 11 lat zanotowano stosunkowo niewiele zachorowań na raka płuca - 481 przypadków wśród mężczyzn i 178 przypadków wśród kobiet.
Dr Shimazu zaznacza jednak, że wśród 13 tys. niepalących panów wystąpiły 22 przypadki raka płuca w grupie, która spożywała jedynie śladowe ilości soi, podczas gdy w grupie, której dieta zawierała najwięcej soi, przypadków zachorowania było prawie o połowę mniej.
Ze względu na niski odsetek zachorowań wśród kobiet naukowcy nie byli w stanie stwierdzić, w jakim stopniu konsumpcja soi wpływa u nich na ryzyko rozwoju tego nowotworu.
Jak przyznają sami autorzy badań, wnioski te wymagają potwierdzenia, gdyż nie uwzględniono wpływu biernego palenia oraz przyjmowania suplementów diety zawierających izoflawony sojowe.
Zawarte w soi izoflawony o działaniu zbliżonym do estrogenu mogą posiadać właściwości przeciwnowotworowe - twierdzą badacze. Dotyczy to przede wszystkim nowotworów o podłożu hormonalnym, jak rak piersi i rak prostaty, jednak istnieje prawdopodobieństwo, że na izoflawony reagują również komórki płuc.
Dr Taichi Shimazu z tokijskiego Centrum Badań nad Rakiem przez 11 lat prowadził badania, w których uczestniczyło ponad 76 tys. Japończyków (36 tys. mężczyzn i 40 tys. kobiet) w wieku od 45 do 74 lat. W chwili rozpoczęcia badań żadna z osób nie chorowała na raka.
Naukowcy systematycznie monitorowali stan zdrowia badanych, ich dietę oraz tryb życia. W ciągu 11 lat zanotowano stosunkowo niewiele zachorowań na raka płuca - 481 przypadków wśród mężczyzn i 178 przypadków wśród kobiet.
Dr Shimazu zaznacza jednak, że wśród 13 tys. niepalących panów wystąpiły 22 przypadki raka płuca w grupie, która spożywała jedynie śladowe ilości soi, podczas gdy w grupie, której dieta zawierała najwięcej soi, przypadków zachorowania było prawie o połowę mniej.
Ze względu na niski odsetek zachorowań wśród kobiet naukowcy nie byli w stanie stwierdzić, w jakim stopniu konsumpcja soi wpływa u nich na ryzyko rozwoju tego nowotworu.
Jak przyznają sami autorzy badań, wnioski te wymagają potwierdzenia, gdyż nie uwzględniono wpływu biernego palenia oraz przyjmowania suplementów diety zawierających izoflawony sojowe.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA