Soja pomaga łagodzić uderzenia gorąca podczas menopauzy
INFORMATOR. Ciekawostki
Źródło: wikipedia.org
Dwie porcje soi dziennie mogą wpłynąć na zmniejszenie częstości i nasilenia uderzeń gorąca, których doświadcza około 75 proc. kobiet w okresie menopauzy - przekonują naukowcy z USA, których wnioski ukazały się w piśmie "Menopause".
Dotychczasowe badania efektywności soi w łagodzeniu dokuczliwych uderzeń gorąca nie przynosiły jednoznacznych rezultatów, głównie ze względu na małą liczbę uczestniczek i brak konsekwencji w metodologii - zauważają naukowcy z Uniwersytetu Delaware.
Amerykanie porównali 19 analiz, w których brało udział ponad 1,2 tys. kobiet i ustalili, że przyjmowanie dziennie 54 miligramów izoflawonów soi (związków o łagodnym działaniu estrogenopodobnym) przez okres od sześciu tygodni do roku zmniejsza częstość uderzeń gorąca o ponad 20 proc., a ich nasilenie o 26 proc. w porównaniu z placebo.
W przypadku badań, których uczestniczki przyjmowały izoflawony soi przez 12 tygodni lub dłużej częstość uderzeń gorąca zmniejszała się trzykrotnie bardziej niż w przypadku krótszych obserwacji.
Najbardziej skuteczne okazały się suplementy zawierające co najmniej 19 miligramów genisteiny, jednego z dwóch głównych izoflawonów występujących w soi.
Wzrost zainteresowania stosowaniem soi w celu łagodzenia objawów menopauzy nastąpił po tym, jak japońscy naukowcy doszli do wniosku, że wysokie spożycie izoflawonów wśród kobiet w Japonii może wyjaśniać, dlaczego rzadziej dokuczają im uderzenia gorąca.
Choć soja jest w tym kraju stałym elementem diety, włączenie jej do menu po 50. roku życia także pomaga - zaznaczają badacze. Dwie szklanki mleka sojowego zawierają na przykład około 50 mg izoflawonów.
Dotychczasowe badania efektywności soi w łagodzeniu dokuczliwych uderzeń gorąca nie przynosiły jednoznacznych rezultatów, głównie ze względu na małą liczbę uczestniczek i brak konsekwencji w metodologii - zauważają naukowcy z Uniwersytetu Delaware.
Amerykanie porównali 19 analiz, w których brało udział ponad 1,2 tys. kobiet i ustalili, że przyjmowanie dziennie 54 miligramów izoflawonów soi (związków o łagodnym działaniu estrogenopodobnym) przez okres od sześciu tygodni do roku zmniejsza częstość uderzeń gorąca o ponad 20 proc., a ich nasilenie o 26 proc. w porównaniu z placebo.
W przypadku badań, których uczestniczki przyjmowały izoflawony soi przez 12 tygodni lub dłużej częstość uderzeń gorąca zmniejszała się trzykrotnie bardziej niż w przypadku krótszych obserwacji.
Najbardziej skuteczne okazały się suplementy zawierające co najmniej 19 miligramów genisteiny, jednego z dwóch głównych izoflawonów występujących w soi.
Wzrost zainteresowania stosowaniem soi w celu łagodzenia objawów menopauzy nastąpił po tym, jak japońscy naukowcy doszli do wniosku, że wysokie spożycie izoflawonów wśród kobiet w Japonii może wyjaśniać, dlaczego rzadziej dokuczają im uderzenia gorąca.
Choć soja jest w tym kraju stałym elementem diety, włączenie jej do menu po 50. roku życia także pomaga - zaznaczają badacze. Dwie szklanki mleka sojowego zawierają na przykład około 50 mg izoflawonów.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA