Słodzone napoje sprzyjają rozwojowi cukrzycy
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Regularne spożywanie napojów gazowanych i słodzonych jest bezpośrednio związane z większym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 - ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Diabetes Care".
Eksperci z Harvard School of Public Health podkreślają, że konsumpcja uwielbianych przez dzieci i nie tylko słodzonych napojów powinna być znacznie zredukowana, by uniknąć problemów z wagą i zdrowiem.
"Wiele wcześniejszych badań analizowało zależność między napojami słodzonymi cukrem a ryzykiem cukrzycy i większość z nich wykazała związek pozytywny. Nasze badania stanowią analizę dostępnych prac, która daje obraz wielkości ryzyka" - mówi autorka badań Vasanti Malik.
Analiza objęła 11 badań, w których uczestniczyło ponad 300 tys. osób. Spośród nich ponad 15 tys. miało cukrzycę typu 2, a także 19,5 tys. osób, z których 5,8 tys. cierpiało na zespół metaboliczny. Jej wyniki wykazały, że picie od jednej do dwóch porcji słodzonych napojów dziennie podnosi ryzyko cukrzycy typu 2 o 26 proc., a zespołu metabolicznego o 20 proc. w porównaniu z osobami, które konsumują mniej niż jedną porcję miesięcznie.
Podczas gdy liczba czynników - które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego - jest duża, spożycie słodzonych napojów jest jednym z czynników modyfikowalnych. Jego zredukowanie miałoby prawdopodobnie zauważalny wpływ - przypuszczają naukowcy.
"Należy ograniczyć ilość napojów słodzonych cukrem i zastąpić je zdrowymi alternatywami, jak na przykład woda. Dzięki temu zmniejszy się nie tylko ryzyko cukrzycy, ale także otyłości, dny moczanowej, chorób zębów i chorób układu krążenia" - podkreśla dr Malik.
Eksperci z Harvard School of Public Health podkreślają, że konsumpcja uwielbianych przez dzieci i nie tylko słodzonych napojów powinna być znacznie zredukowana, by uniknąć problemów z wagą i zdrowiem.
"Wiele wcześniejszych badań analizowało zależność między napojami słodzonymi cukrem a ryzykiem cukrzycy i większość z nich wykazała związek pozytywny. Nasze badania stanowią analizę dostępnych prac, która daje obraz wielkości ryzyka" - mówi autorka badań Vasanti Malik.
Analiza objęła 11 badań, w których uczestniczyło ponad 300 tys. osób. Spośród nich ponad 15 tys. miało cukrzycę typu 2, a także 19,5 tys. osób, z których 5,8 tys. cierpiało na zespół metaboliczny. Jej wyniki wykazały, że picie od jednej do dwóch porcji słodzonych napojów dziennie podnosi ryzyko cukrzycy typu 2 o 26 proc., a zespołu metabolicznego o 20 proc. w porównaniu z osobami, które konsumują mniej niż jedną porcję miesięcznie.
Podczas gdy liczba czynników - które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego - jest duża, spożycie słodzonych napojów jest jednym z czynników modyfikowalnych. Jego zredukowanie miałoby prawdopodobnie zauważalny wpływ - przypuszczają naukowcy.
"Należy ograniczyć ilość napojów słodzonych cukrem i zastąpić je zdrowymi alternatywami, jak na przykład woda. Dzięki temu zmniejszy się nie tylko ryzyko cukrzycy, ale także otyłości, dny moczanowej, chorób zębów i chorób układu krążenia" - podkreśla dr Malik.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA