Skórka jabłka zawiera składnik wzmacniający mięśnie
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Skórka od jabłka zawiera kwas ursolowy mający właściwość pompowania mięśni. Doświadczenia na myszach wykazały, że kwas hamuje ich wiotczenie - donosi Press Association, cytując publikację "Cell Metabolism".
Wiotczenie mięśni często towarzyszy różnym chorobom i jest elementem starzenia się. Jest to przypadłość dobrze rozpoznana, na którą nie ma lekarstwa.
Inną właściwością kwasu jest zmniejszenie poziomu tłuszczu, cukru i cholesterolu we krwi. Wykazały to badania na zwierzętach. Naukowcy sądzą, że związek może być wykorzystany jako środek przeciwdziałający zanikowi mięśni, a być może również zaburzeń metabolizmu takich, jak cukrzyca.
Jak dotąd nie wiadomo, czy kwas konsumowany w ramach normalnego, zrównoważonego odżywiania jest korzystny dla zdrowia, czy nie.
"Wyniszczenie mięśni przedłuża pobyt chorego w szpitalu, opóźnia wyzdrowienie i w niektórych przypadkach powoduje, że pacjenta po hospitalizacji nie można zwolnić do domu" - cytuje PA dra Christophera Adamsa z amerykańskiego uniwersytetu stanowego Iowa.
Dr Adams nie wyklucza, iż kwas ursolowy stanie się podstawowym elementem terapii dla ludzi troszczących się o swą sylwetkę.
Na odkrycie zależności między kwasem, a atrofią mięśni naukowcy natrafili, badając działania genów w osłabionych mięśniach. Wykryli, iż 62 geny u ludzi i myszy zmieniały działania w reakcji na ograniczenie pożywienia. Dalsze 29 ludzkich genów reagowało zarówno na post jak i na obrażenia rdzenia kręgowego.
Dane z badań genetycznych wykorzystano do badań przesiewowych obejmujących ponad 1 tys. cząsteczek mających na celu zidentyfikowanie tych, które mogłyby przeciwdziałać atrofii mięśni. Naprowadziło to ich na kwas ursolowy występujący w wielu roślinach, ale skoncentrowany zwłaszcza w skórce od jabłka.
"Testy wykazały, iż kwas wywoływał przeciwstawną aktywność genetyczną niż ta, która występowała przy wiotczeniu mięśni. Sugeruje to, że może być wykorzystany dla odwrócenia tego procesu" - zauważa agencja PA.
Dalsze eksperymenty potwierdziły, że myszy karmione kwasem ursolowym były chronione przed atrofią mięśni wywołaną zarówno postem jak i uszkodzeniem nerwów.
Zdrowe myszy, którym zaaplikowano związek rozwinęły większe i silniejsze mięśnie w porównaniu z tymi, które karmiono inaczej. Były też smuklejsze i we krwi miały niższy poziom glukozy, cholesterolu i szkodliwych tłuszczów zwanych trójglicerydami.
Wiotczenie mięśni często towarzyszy różnym chorobom i jest elementem starzenia się. Jest to przypadłość dobrze rozpoznana, na którą nie ma lekarstwa.
Inną właściwością kwasu jest zmniejszenie poziomu tłuszczu, cukru i cholesterolu we krwi. Wykazały to badania na zwierzętach. Naukowcy sądzą, że związek może być wykorzystany jako środek przeciwdziałający zanikowi mięśni, a być może również zaburzeń metabolizmu takich, jak cukrzyca.
Jak dotąd nie wiadomo, czy kwas konsumowany w ramach normalnego, zrównoważonego odżywiania jest korzystny dla zdrowia, czy nie.
"Wyniszczenie mięśni przedłuża pobyt chorego w szpitalu, opóźnia wyzdrowienie i w niektórych przypadkach powoduje, że pacjenta po hospitalizacji nie można zwolnić do domu" - cytuje PA dra Christophera Adamsa z amerykańskiego uniwersytetu stanowego Iowa.
Dr Adams nie wyklucza, iż kwas ursolowy stanie się podstawowym elementem terapii dla ludzi troszczących się o swą sylwetkę.
Na odkrycie zależności między kwasem, a atrofią mięśni naukowcy natrafili, badając działania genów w osłabionych mięśniach. Wykryli, iż 62 geny u ludzi i myszy zmieniały działania w reakcji na ograniczenie pożywienia. Dalsze 29 ludzkich genów reagowało zarówno na post jak i na obrażenia rdzenia kręgowego.
Dane z badań genetycznych wykorzystano do badań przesiewowych obejmujących ponad 1 tys. cząsteczek mających na celu zidentyfikowanie tych, które mogłyby przeciwdziałać atrofii mięśni. Naprowadziło to ich na kwas ursolowy występujący w wielu roślinach, ale skoncentrowany zwłaszcza w skórce od jabłka.
"Testy wykazały, iż kwas wywoływał przeciwstawną aktywność genetyczną niż ta, która występowała przy wiotczeniu mięśni. Sugeruje to, że może być wykorzystany dla odwrócenia tego procesu" - zauważa agencja PA.
Dalsze eksperymenty potwierdziły, że myszy karmione kwasem ursolowym były chronione przed atrofią mięśni wywołaną zarówno postem jak i uszkodzeniem nerwów.
Zdrowe myszy, którym zaaplikowano związek rozwinęły większe i silniejsze mięśnie w porównaniu z tymi, które karmiono inaczej. Były też smuklejsze i we krwi miały niższy poziom glukozy, cholesterolu i szkodliwych tłuszczów zwanych trójglicerydami.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA