Ryzyko otyłości i cukrzycy zaczyna kształtować się już w łonie matki
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Ryzyko otyłości i cukrzycy zaczyna kształtować się…

Ryzyko otyłości i cukrzycy zaczyna kształtować się już w łonie matki

INFORMATOR. Ciekawostki

PAP

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 15-11-2011

Fot. naukawpolsce.pl
 
Zdrowa i bogata w witaminy dieta w czasie ciąży może zmniejszyć prawdopodobieństwo, że dziecko w przyszłości będzie miało problemy z otyłością oraz że rozwinie się u niego cukrzyca - poinformowali brytyjscy naukowcy.

Informację podali podczas międzynarodowego sympozjum dotyczącego postępu w badaniach nad metabolizmem, które odbyło się w Warwick w dniach 10-11 listopada.

"Nie ma wątpliwości co do tego, że jesteśmy świadkami epidemii otyłości w kraju. Z każdym pokoleniem stajemy się coraz bardziej otyli i mamy do czynienia z coraz większym odsetkiem zachorowań na cukrzycę, choroby serca i inne związane z nadwagą choroby" - mówiła dr Ponnusamy Saravanan z Uniwersytetu Warwick.

Wyniki prowadzonych na uniwersytecie badań wykazały, że kobiety o niskim poziomie witaminy B12 rodzą dzieci, u których po urodzeniu i w wieku sześciu lat zaobserwowano sygnały podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób serca w przyszłości.

"Uważamy, że mikroelementy w kobiecej diecie zasadniczo wpływają na funkcjonowanie DNA. Ta interakcja geny-odżywianie przynajmniej częściowo determinuje podatność dziecka na otyłość w wieku dorosłym. Badania nad funkcjami adipocytów (komórek syntezujących i magazynujących tłuszcze proste - przyp. red.) dowodzą, że brak równowagi mikroelementów ma istotny wpływ na sprawność energetyczną komórek" - wyjaśnia dr Saravanan.

PAP, 15-11-2011, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe