Różnice w preferencjach smakowych kobiet i mężczyzn potwierdzone naukowo
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Mężczyźni jedzą więcej mięsa i drobiu a kobiety owoców i warzyw - tę ogólnie znaną prawidłowość dowiedziono naukowo i przedstawiono na Konferencji Emerging Infectious Diseases w Atlancie.
Wyniki pochodzą z projektu dotyczącego chorób związanych z nawykami żywieniowymi "FoodNet"; wzięło w nim udział ponad 14 000 dorosłych Amerykanów.
Beletshachew Shiferaw wraz z zespołem wykazała, że mężczyźni zdecydowanie chętniej niż kobiety jedzą mięso i drób, zwłaszcza mięso kaczki, cielęcinę i szynkę. Ponadto panowie gustują w owocach morza takich jak krewetki i ostrygi.
Kobiety z kolei wolą warzywa a szczególnie marchewkę i pomidory. Z owoców panie najchętniej wybierają truskawki, borówki amerykańskie, maliny i jabłka. Poza tym kobiety bardziej niż mężczyźni lubią migdały i orzechy, jajka i jogurt.
Co ciekawe, panowie chętnie jedzą szparagi i brukselkę oraz mrożone hamburgery, panie za to hamburgery świeże.
Jeżeli chodzi o jedzenie szkodliwe mężczyźni częściej sięgają po niedosmażone hamburgery, i niedogotowane jajka, a kobiety po kiełki lucerny.
Zdaniem autorów badań odkrycie różnic w zwyczajach żywieniowych obu płci jest niezwykle istotne, ponieważ znając je można będzie opracować ukierunkowane strategie dotarcia z informacjami na temat zapobiegania chorobom związanym z jedzeniem do obydwu płci.
Wyniki pochodzą z projektu dotyczącego chorób związanych z nawykami żywieniowymi "FoodNet"; wzięło w nim udział ponad 14 000 dorosłych Amerykanów.
Beletshachew Shiferaw wraz z zespołem wykazała, że mężczyźni zdecydowanie chętniej niż kobiety jedzą mięso i drób, zwłaszcza mięso kaczki, cielęcinę i szynkę. Ponadto panowie gustują w owocach morza takich jak krewetki i ostrygi.
Kobiety z kolei wolą warzywa a szczególnie marchewkę i pomidory. Z owoców panie najchętniej wybierają truskawki, borówki amerykańskie, maliny i jabłka. Poza tym kobiety bardziej niż mężczyźni lubią migdały i orzechy, jajka i jogurt.
Co ciekawe, panowie chętnie jedzą szparagi i brukselkę oraz mrożone hamburgery, panie za to hamburgery świeże.
Jeżeli chodzi o jedzenie szkodliwe mężczyźni częściej sięgają po niedosmażone hamburgery, i niedogotowane jajka, a kobiety po kiełki lucerny.
Zdaniem autorów badań odkrycie różnic w zwyczajach żywieniowych obu płci jest niezwykle istotne, ponieważ znając je można będzie opracować ukierunkowane strategie dotarcia z informacjami na temat zapobiegania chorobom związanym z jedzeniem do obydwu płci.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA