Różnice w preferencjach smakowych kobiet i mężczyzn potwierdzone naukowo
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Różnice w preferencjach smakowych kobiet i mężczyz…

Różnice w preferencjach smakowych kobiet i mężczyzn potwierdzone naukowo

INFORMATOR. Ciekawostki

KDO

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 29-03-2010

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Mężczyźni jedzą więcej mięsa i drobiu a kobiety owoców i warzyw - tę ogólnie znaną prawidłowość dowiedziono naukowo i przedstawiono na Konferencji Emerging Infectious Diseases w Atlancie.

Wyniki pochodzą z projektu dotyczącego chorób związanych z nawykami żywieniowymi "FoodNet"; wzięło w nim udział ponad 14 000 dorosłych Amerykanów.

Beletshachew Shiferaw wraz z zespołem wykazała, że mężczyźni zdecydowanie chętniej niż kobiety jedzą mięso i drób, zwłaszcza mięso kaczki, cielęcinę i szynkę. Ponadto panowie gustują w owocach morza takich jak krewetki i ostrygi.

Kobiety z kolei wolą warzywa a szczególnie marchewkę i pomidory. Z owoców panie najchętniej wybierają truskawki, borówki amerykańskie, maliny i jabłka. Poza tym kobiety bardziej niż mężczyźni lubią migdały i orzechy, jajka i jogurt.

Co ciekawe, panowie chętnie jedzą szparagi i brukselkę oraz mrożone hamburgery, panie za to hamburgery świeże.

Jeżeli chodzi o jedzenie szkodliwe mężczyźni częściej sięgają po niedosmażone hamburgery, i niedogotowane jajka, a kobiety po kiełki lucerny.

Zdaniem autorów badań odkrycie różnic w zwyczajach żywieniowych obu płci jest niezwykle istotne, ponieważ znając je można będzie opracować ukierunkowane strategie dotarcia z informacjami na temat zapobiegania chorobom związanym z jedzeniem do obydwu płci.

KDO, 29-03-2010, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe