Rak piersi nie lubi przypraw
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Rak piersi nie lubi przypraw

Rak piersi nie lubi przypraw

INFORMATOR. Ciekawostki

PMW

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 10-12-2009

Źródło: wikipedia.org
 
Składniki popularnych przypraw - występująca w kurkumie kurkumina oraz zawarty w czarnym pieprzu alkaloid piperyna - mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, a być może także w jego leczeniu - informuje serwis "EurekAlert".

Naukowcy z University of Michigan wykazali, że dodane do hodowli komórek raka piersi piperyna i kurkumina zmniejszają liczbę nowotworowych komórek macierzystych, niezbędnych dla rozwoju guza - a jednocześnie nie szkodzą normalnym komórkom. Stwarza to nadzieję na opracowanie leków działających w tych przypadkach, gdy nie są skuteczne leki w rodzaju tamoksyfenu bądź raloksyfenu.

Piperynę i kurkuminę stosowano podczas badań w stężeniach 20-krotnie większych, niż ma to miejsce przy normalnej diecie zawierajacej pieprz i kurkumę. Kapsułki z tak stężonymi substancjami są dostępne na rynku, jednak autorzy na razie nie zalecają pacjentom ich używania - potrzebne są wcześniejsze badania kliniczne. Mają się rozpocząć w przyszłym roku.

PMW, 10-12-2009, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe