Fot. zdrowemiasto.pl
Nawet umiarkowana konsumpcja napojów alkoholowych powoduje 30-procentowy wzrost ryzyka nawrotu raka piersi - dowodzą naukowcy z Kaiser Permanente Division w Oakland, których badania zaprezentowane zostały na sympozjum Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem (AACR) w San Antonio.
"Kobiety, u których kiedykolwiek zdiagnozowano raka piersi powinny zmniejszyć konsumpcję alkoholu do najwyżej trzech drinków tygodniowo. W szczególności ostrożne powinny być te panie, które przeszły menopauzę, mają nadwagę lub są otyłe" - mówi prowadząca badania dr Marilyn Kwan.
O tym, że spożywanie alkoholu jest związane ze wzrostem ryzyka raka piersi świadczą wyniki wcześniejszych badań, jednak, jak podkreślają naukowcy, niewiele prac poświęconych jest wpływowi alkoholu na przeżywalność pacjentek i nawroty choroby.
Przez osiem lat naukowcy z Oakland analizowali efekty spożywania alkoholu u 1897 pacjentek, u których w latach 1997 - 2000 zdiagnozowano nowotwór złośliwy we wczesnym stadium.
Z wypełnianych przez kobiety kwestionariuszy wynika, że połowa z nich spożywała alkohol, przy czym najczęściej było to wino (90 proc.). Piwo spożywało 36 proc. badanych, a pozostałe trunki 43 proc.
Choć alkohol nie miał wpływu na umieralność, wśród osób pijących zaobserwowano o 30 proc. większe ryzyko nawrotów choroby (349 przypadków pod koniec badań) niezależnie od rodzaju spożywanych napojów. Największy wzrost ryzyka widoczny był u kobiet po menopauzie i mających nadwagę.
"Te informacje powinny pomóc kobietom podejmować bardziej świadome decyzje po zdiagnozowaniu raka piersi" - podsumowuje dr Kwan.
"Kobiety, u których kiedykolwiek zdiagnozowano raka piersi powinny zmniejszyć konsumpcję alkoholu do najwyżej trzech drinków tygodniowo. W szczególności ostrożne powinny być te panie, które przeszły menopauzę, mają nadwagę lub są otyłe" - mówi prowadząca badania dr Marilyn Kwan.
O tym, że spożywanie alkoholu jest związane ze wzrostem ryzyka raka piersi świadczą wyniki wcześniejszych badań, jednak, jak podkreślają naukowcy, niewiele prac poświęconych jest wpływowi alkoholu na przeżywalność pacjentek i nawroty choroby.
Przez osiem lat naukowcy z Oakland analizowali efekty spożywania alkoholu u 1897 pacjentek, u których w latach 1997 - 2000 zdiagnozowano nowotwór złośliwy we wczesnym stadium.
Z wypełnianych przez kobiety kwestionariuszy wynika, że połowa z nich spożywała alkohol, przy czym najczęściej było to wino (90 proc.). Piwo spożywało 36 proc. badanych, a pozostałe trunki 43 proc.
Choć alkohol nie miał wpływu na umieralność, wśród osób pijących zaobserwowano o 30 proc. większe ryzyko nawrotów choroby (349 przypadków pod koniec badań) niezależnie od rodzaju spożywanych napojów. Największy wzrost ryzyka widoczny był u kobiet po menopauzie i mających nadwagę.
"Te informacje powinny pomóc kobietom podejmować bardziej świadome decyzje po zdiagnozowaniu raka piersi" - podsumowuje dr Kwan.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA