Spożywanie napojów słodzonych przyczyną otyłości?
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Według naukowców, około 100 trylionów bakterii istniejących w ludzkim jelicie może znacząco wpływać na przyrost masy ciała. Spożywanie dużej ilości fruktozy, sztucznych słodzików i słodkich alkoholi skutkuje przystosowaniem się bakterii do organizmu w sposób, który wpływa na metabolizm i odczucie sytości, według ostatnich badań zamieszczonych w Obesity Reviews (2012 - przyp. red.).
Rozwój flory jelitowej w środowisku bogatym w cukry prowadzi do negatywnego wpływu na nasze zdrowie, mówi Amanda Payne, Ph.D., główny autor badań.
W procesie odżywiania bakterie przedostają się do jelit wydzielając produkty uboczne – krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są korzystnym źródłem energii dla naszego ciała.
Bakterie rozwijają się i stają się bardziej wydajne w przetwarzaniu dużych ilości syropu kukurydzianego bogatego we fruktozę, sztucznych słodzików, a także słodzonych napojów alkoholych. Produkują one coraz więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Zdaniem Payne, podniesione wskaźniki krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych zmniejszają sygnały sytości, co może spowodować zakłócenia w naszym odczuciu pełnej sytości, a tym samym uniemożliwić powstrzymanie się od jedzenia.
Obecność krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych sprzyja również zapaleniu błony śluzowej jelit. Naukowcy nie są tego pewni, natomiast wiedzą, że zapalenie uszkadza tkanki jelitowe oraz powoduje zespół nieszczelnego jelita.
Oznacza to, że bakterie przenikają przez uszkodzoną tkankę jelit do krwi, powodując tym samym rozwijanie się znacznie bardziej rozległego stanu zapalnego. To poważny problem, który może prowadzić do insulinooporności i do podniesionego ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, udaru mózgu i cukrzycy typu 2.
Rozwój flory jelitowej w środowisku bogatym w cukry prowadzi do negatywnego wpływu na nasze zdrowie, mówi Amanda Payne, Ph.D., główny autor badań.
W procesie odżywiania bakterie przedostają się do jelit wydzielając produkty uboczne – krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są korzystnym źródłem energii dla naszego ciała.
Bakterie rozwijają się i stają się bardziej wydajne w przetwarzaniu dużych ilości syropu kukurydzianego bogatego we fruktozę, sztucznych słodzików, a także słodzonych napojów alkoholych. Produkują one coraz więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Zdaniem Payne, podniesione wskaźniki krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych zmniejszają sygnały sytości, co może spowodować zakłócenia w naszym odczuciu pełnej sytości, a tym samym uniemożliwić powstrzymanie się od jedzenia.
Obecność krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych sprzyja również zapaleniu błony śluzowej jelit. Naukowcy nie są tego pewni, natomiast wiedzą, że zapalenie uszkadza tkanki jelitowe oraz powoduje zespół nieszczelnego jelita.
Oznacza to, że bakterie przenikają przez uszkodzoną tkankę jelit do krwi, powodując tym samym rozwijanie się znacznie bardziej rozległego stanu zapalnego. To poważny problem, który może prowadzić do insulinooporności i do podniesionego ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, udaru mózgu i cukrzycy typu 2.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA