Przeżuwanie żywności zmniejsza wchłanianie kalorii
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Przeżuwanie żywności zmniejsza wchłanianie kalorii…

Przeżuwanie żywności zmniejsza wchłanianie kalorii

INFORMATOR. Ciekawostki

PAP

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 03-08-2011

Fot. NCI
 
Osoby, które dwuipółkrotnie dłużej niż zwykle przeżuwają pokarmy mogą wchłaniać nawet o 12 proc. mniej kalorii, co bardziej chroni je przed nadwagą i otyłością - pisze "American Journal of Clinical Nutrition".

Przekonuje o tym Jie Li z uniwersytetu medycznego w Harbin w Chinach, który podczas śniadania obserwował 14 osób otyłych i 16 innych o prawidłowej masie ciała. Chiński uczony badał też jak ich organizmy reagują w zależności od sposobu jedzenia.

Okazało się, że osoby, które dłużej przeżuwały potrawy wydzielały mniej greliny, powstającego w żołądku hormonu pobudzającego apetyt. Za to wytwarzały więcej hormonu CCK, który działa odwrotnie - zwiększa uczucie sytości.

Przeżuwanie żywności nie miało natomiast wpływu na poziom glukozy we krwi oraz insuliny.

Adam Drewnowski, dyr. University of Washington Center for Obesity Research w Seattle twierdzi, że samo dłuższe przeżuwanie powoduje, że szybciej powstaje uczucie sytości, co może się przyczynić do zmniejszenia liczby spożywanych kalorii. Ale przyznaje też, że niezbędne są dalsze badania.

PAP, 03-08-2011, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe