Przetwory mięsne zwiększają ryzyko cukrzycy
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Przetwory mięsne zwiększają ryzyko cukrzycy

Przetwory mięsne zwiększają ryzyko cukrzycy

Z ARCHIWUM NATURAL HEALING TODAY

NHT, naturalhealingtoday.com

zdrowemiasto.pl | dodane 30-05-2009
Z zakrojonych na szeroką skalę badań przeprowadzonych w USA wynika, że obecność w jadłospisie dużych ilości przetworów mięsnych, takich jak hot dogi, boczek, salami i kiełbasy, może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę 2. typu. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda oraz Krajowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska w Holandii stwierdzili, że jedzenie przetworzonego mięsa pięć lub więcej razy tygodniowo zwiększyło ryzyko wystąpienia u danej osoby cukrzycy 2. typu o prawie 50%.

przetwory_miesne_1_ppk.jpg

Dobrą wiadomością jest fakt, że jadłospis bogaty w pełne ziarna, owoce, warzywa, ryby i drób chroni w pewnym stopniu przed tą chorobą – twierdzą naukowcy w marcowym numerze Diabetes Care.

Eksperci wielokrotnie ostrzegali Amerykanów odnośnie ryzyka dla zdrowia związanego z tzw. zachodnią dietą – konsumpcją pożywienia bogatego w tłuszcze zwierzęce i ubogiego w owoce i warzywa. Obecnie chodzi jednak o pierwsze badania na wielką skalę dotyczące powiązania konsumpcji przetworów mięsnych z występowaniem cukrzycy – twierdzą dr Frank B. Hu i jego współpracownicy z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego w Bostonie.

Naukowcy oparli swe wnioski na wynikach długotrwałych badań mężczyzn – profesjonalistów medycznych w USA, w wieku 40 – 75 lat na początku badań. Zespół dr Hu śledził w latach 1986 – 1998 zwyczaje odżywiania i występowanie zachorowań na cukrzycę 2. typu w grupie 42,504 mężczyzn.

„Stwierdziliśmy, że u tych, którzy jedli przetworzone mięso dwa do czterech razy tygodniowo ryzyko wystąpienia cukrzycy było większe o 35%, a u jedzących takie przetwory pięć lub więcej razy tygodniowo – większe niemal o 50%” – oświadczył dr Hu.

Z raportu wynika również, że dieta bogata w kwas linolowy oraz wielonienasycone tłuszcze występujące w dużych ilościach w artykułach spożywczych pochodzenia roślinnego, w tym w oleju saflorowym, słonecznikowym, kukurydzianym i sojowym – chroni w pewnym stopniu przed tą chorobą.

NHT / Diabetes Care, 2002-25

NHT, naturalhealingtoday.com, 30-05-2009, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe