Przetwory mięsne zwiększają ryzyko cukrzycy
Z ARCHIWUM NATURAL HEALING TODAY
Z zakrojonych na szeroką skalę badań przeprowadzonych w USA wynika, że obecność w jadłospisie dużych ilości przetworów mięsnych, takich jak hot dogi, boczek, salami i kiełbasy, może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę 2. typu. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda oraz Krajowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska w Holandii stwierdzili, że jedzenie przetworzonego mięsa pięć lub więcej razy tygodniowo zwiększyło ryzyko wystąpienia u danej osoby cukrzycy 2. typu o prawie 50%.
Dobrą wiadomością jest fakt, że jadłospis bogaty w pełne ziarna, owoce, warzywa, ryby i drób chroni w pewnym stopniu przed tą chorobą – twierdzą naukowcy w marcowym numerze Diabetes Care.
Eksperci wielokrotnie ostrzegali Amerykanów odnośnie ryzyka dla zdrowia związanego z tzw. zachodnią dietą – konsumpcją pożywienia bogatego w tłuszcze zwierzęce i ubogiego w owoce i warzywa. Obecnie chodzi jednak o pierwsze badania na wielką skalę dotyczące powiązania konsumpcji przetworów mięsnych z występowaniem cukrzycy – twierdzą dr Frank B. Hu i jego współpracownicy z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego w Bostonie.
Naukowcy oparli swe wnioski na wynikach długotrwałych badań mężczyzn – profesjonalistów medycznych w USA, w wieku 40 – 75 lat na początku badań. Zespół dr Hu śledził w latach 1986 – 1998 zwyczaje odżywiania i występowanie zachorowań na cukrzycę 2. typu w grupie 42,504 mężczyzn.
„Stwierdziliśmy, że u tych, którzy jedli przetworzone mięso dwa do czterech razy tygodniowo ryzyko wystąpienia cukrzycy było większe o 35%, a u jedzących takie przetwory pięć lub więcej razy tygodniowo – większe niemal o 50%” – oświadczył dr Hu.
Z raportu wynika również, że dieta bogata w kwas linolowy oraz wielonienasycone tłuszcze występujące w dużych ilościach w artykułach spożywczych pochodzenia roślinnego, w tym w oleju saflorowym, słonecznikowym, kukurydzianym i sojowym – chroni w pewnym stopniu przed tą chorobą.
NHT / Diabetes Care, 2002-25
Dobrą wiadomością jest fakt, że jadłospis bogaty w pełne ziarna, owoce, warzywa, ryby i drób chroni w pewnym stopniu przed tą chorobą – twierdzą naukowcy w marcowym numerze Diabetes Care.
Eksperci wielokrotnie ostrzegali Amerykanów odnośnie ryzyka dla zdrowia związanego z tzw. zachodnią dietą – konsumpcją pożywienia bogatego w tłuszcze zwierzęce i ubogiego w owoce i warzywa. Obecnie chodzi jednak o pierwsze badania na wielką skalę dotyczące powiązania konsumpcji przetworów mięsnych z występowaniem cukrzycy – twierdzą dr Frank B. Hu i jego współpracownicy z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego w Bostonie.
Naukowcy oparli swe wnioski na wynikach długotrwałych badań mężczyzn – profesjonalistów medycznych w USA, w wieku 40 – 75 lat na początku badań. Zespół dr Hu śledził w latach 1986 – 1998 zwyczaje odżywiania i występowanie zachorowań na cukrzycę 2. typu w grupie 42,504 mężczyzn.
„Stwierdziliśmy, że u tych, którzy jedli przetworzone mięso dwa do czterech razy tygodniowo ryzyko wystąpienia cukrzycy było większe o 35%, a u jedzących takie przetwory pięć lub więcej razy tygodniowo – większe niemal o 50%” – oświadczył dr Hu.
Z raportu wynika również, że dieta bogata w kwas linolowy oraz wielonienasycone tłuszcze występujące w dużych ilościach w artykułach spożywczych pochodzenia roślinnego, w tym w oleju saflorowym, słonecznikowym, kukurydzianym i sojowym – chroni w pewnym stopniu przed tą chorobą.
NHT / Diabetes Care, 2002-25
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA