Przeciwutleniacze kryją się głównie w skórce jabłek
Z ARCHIWUM NATURAL HEALING TODAY
Kanadyjscy naukowcy stwierdzili w pewnych jabłkach – a zwłaszcza ich skórce – bardzo wysoki poziom substancji przeciwrakowych.
Rong Tsao, zajmujący się badaniami nad żywnością w federalnym laboratorium rolniczym w Guelph (Ontario), stwierdził szczególnie wysoki poziom naturalnych chemikaliów przeciwutleniaczowych w skórce jabłek Northern Spy i Red Delicious. Przeciwutleniacze pomagają organizmowi w obronie przed rakiem, chorobami serca, nadciśnieniem i innymi powszechnymi schorzeniami.
Tsao stwierdził, że poziom przeciwutleniaczy w skórce jabłek Red Delicious jest pięć razy wyższy niż we wnętrzu tych owoców, a dla jabłek Northern Spy stosunek ten wynosi 3 : 1. Jego zdaniem wyższy poziom tych zwalczających choroby chemikaliów w skórce jabłek może być też przyczyną, że barwa tych owoców jest tak ciemna.
Spośród ośmiu gatunków jabłek badanych przez Tsao najniższy poziom przeciwutleniaczy miały jabłka Empire, drugi najpowszechniej uprawiany w Ontario gatunek po McIntosh. Zarówno skórka jak i wnętrze jabłek Empire zawiera mniej niż połowę przeciwutleniaczy gatunku Red Delicious.
Tsao oświadczył, że naukowcy chcą obecnie zbadać, jak przeciwutleniacze działają w organizmie ludzkim. Badania nad komórkami ludzkiego raka, przeprowadzone przed dwoma laty na Uniwersytecie Cornell, wykazały, że przeciwutleniaczowe chemikalia uzyskane z jabłek Red Delicious redukowały wzrost komórek raka okrężnicy i raka wątroby o 1/3 do 2/3. W obu wypadkach wyciąg ze skórki działał skuteczniej niż wyciąg z wnętrza jabłka.
Ustalenia dokonane w Guelph mogą mieć istotne skutki komercjalne w Ontario, gdzie nieco mniej niż połowa uzyskiwanej rocznie ilości jabłek, o wartości 92 milionów dolarów, jest przetwarzana, przy czym ich skórka tworzy zasadniczą część odpadów używanych na karmę dla zwierząt.
„Gdy obierasz jabłka przed wypiekiem placka z jabłkami, wyrzucasz najlepszą ich część” – powiedział Greg Poushinsky, dyrektor federalnego programu badań żywności w Guelph.
Po zbadaniu ośmiu gatunków jabłek naukowcy ustalili, że najwyższy poziom przeciwutleniaczy w skórce mają jabłka Red Delicius, a następnie Northern Spy, Idared, Cortland, Golden Delicious, McIntosh, Mutsu i Empire.
NHT / Buffalo News, Jun 2002
Rong Tsao, zajmujący się badaniami nad żywnością w federalnym laboratorium rolniczym w Guelph (Ontario), stwierdził szczególnie wysoki poziom naturalnych chemikaliów przeciwutleniaczowych w skórce jabłek Northern Spy i Red Delicious. Przeciwutleniacze pomagają organizmowi w obronie przed rakiem, chorobami serca, nadciśnieniem i innymi powszechnymi schorzeniami.
Tsao stwierdził, że poziom przeciwutleniaczy w skórce jabłek Red Delicious jest pięć razy wyższy niż we wnętrzu tych owoców, a dla jabłek Northern Spy stosunek ten wynosi 3 : 1. Jego zdaniem wyższy poziom tych zwalczających choroby chemikaliów w skórce jabłek może być też przyczyną, że barwa tych owoców jest tak ciemna.
Spośród ośmiu gatunków jabłek badanych przez Tsao najniższy poziom przeciwutleniaczy miały jabłka Empire, drugi najpowszechniej uprawiany w Ontario gatunek po McIntosh. Zarówno skórka jak i wnętrze jabłek Empire zawiera mniej niż połowę przeciwutleniaczy gatunku Red Delicious.
Tsao oświadczył, że naukowcy chcą obecnie zbadać, jak przeciwutleniacze działają w organizmie ludzkim. Badania nad komórkami ludzkiego raka, przeprowadzone przed dwoma laty na Uniwersytecie Cornell, wykazały, że przeciwutleniaczowe chemikalia uzyskane z jabłek Red Delicious redukowały wzrost komórek raka okrężnicy i raka wątroby o 1/3 do 2/3. W obu wypadkach wyciąg ze skórki działał skuteczniej niż wyciąg z wnętrza jabłka.
Ustalenia dokonane w Guelph mogą mieć istotne skutki komercjalne w Ontario, gdzie nieco mniej niż połowa uzyskiwanej rocznie ilości jabłek, o wartości 92 milionów dolarów, jest przetwarzana, przy czym ich skórka tworzy zasadniczą część odpadów używanych na karmę dla zwierząt.
„Gdy obierasz jabłka przed wypiekiem placka z jabłkami, wyrzucasz najlepszą ich część” – powiedział Greg Poushinsky, dyrektor federalnego programu badań żywności w Guelph.
Po zbadaniu ośmiu gatunków jabłek naukowcy ustalili, że najwyższy poziom przeciwutleniaczy w skórce mają jabłka Red Delicius, a następnie Northern Spy, Idared, Cortland, Golden Delicious, McIntosh, Mutsu i Empire.
NHT / Buffalo News, Jun 2002
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA