Przeciwutleniacze kryją się głównie w skórce jabłek
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Przeciwutleniacze kryją się głównie w skórce jabłe…

Przeciwutleniacze kryją się głównie w skórce jabłek

Z ARCHIWUM NATURAL HEALING TODAY

NHT, naturalhealingtoday.com

zdrowemiasto.pl | dodane 30-05-2009
Kanadyjscy naukowcy stwierdzili w pewnych jabłkach – a zwłaszcza ich skórce – bardzo wysoki poziom substancji przeciwrakowych.

Rong Tsao, zajmujący się badaniami nad żywnością w federalnym laboratorium rolniczym w Guelph (Ontario), stwierdził szczególnie wysoki poziom naturalnych chemikaliów przeciwutleniaczowych w skórce jabłek Northern Spy i Red Delicious. Przeciwutleniacze pomagają organizmowi w obronie przed rakiem, chorobami serca, nadciśnieniem i innymi powszechnymi schorzeniami.

jablka_ppk.jpg

Tsao stwierdził, że poziom przeciwutleniaczy w skórce jabłek Red Delicious jest pięć razy wyższy niż we wnętrzu tych owoców, a dla jabłek Northern Spy stosunek ten wynosi 3 : 1. Jego zdaniem wyższy poziom tych zwalczających choroby chemikaliów w skórce jabłek może być też przyczyną, że barwa tych owoców jest tak ciemna.

Spośród ośmiu gatunków jabłek badanych przez Tsao najniższy poziom przeciwutleniaczy miały jabłka Empire, drugi najpowszechniej uprawiany w Ontario gatunek po McIntosh. Zarówno skórka jak i wnętrze jabłek Empire zawiera mniej niż połowę przeciwutleniaczy gatunku Red Delicious.

Tsao oświadczył, że naukowcy chcą obecnie zbadać, jak przeciwutleniacze działają w organizmie ludzkim. Badania nad komórkami ludzkiego raka, przeprowadzone przed dwoma laty na Uniwersytecie Cornell, wykazały, że przeciwutleniaczowe chemikalia uzyskane z jabłek Red Delicious redukowały wzrost komórek raka okrężnicy i raka wątroby o 1/3 do 2/3. W obu wypadkach wyciąg ze skórki działał skuteczniej niż wyciąg z wnętrza jabłka.

Ustalenia dokonane w Guelph mogą mieć istotne skutki komercjalne w Ontario, gdzie nieco mniej niż połowa uzyskiwanej rocznie ilości jabłek, o wartości 92 milionów dolarów, jest przetwarzana, przy czym ich skórka tworzy zasadniczą część odpadów używanych na karmę dla zwierząt.

„Gdy obierasz jabłka przed wypiekiem placka z jabłkami, wyrzucasz najlepszą ich część” – powiedział Greg Poushinsky, dyrektor federalnego programu badań żywności w Guelph.

Po zbadaniu ośmiu gatunków jabłek naukowcy ustalili, że najwyższy poziom przeciwutleniaczy w skórce mają jabłka Red Delicius, a następnie Northern Spy, Idared, Cortland, Golden Delicious, McIntosh, Mutsu i Empire.

NHT / Buffalo News, Jun 2002

NHT, naturalhealingtoday.com, 30-05-2009, zdrowemiasto.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe