Poziom cukru we krwi jest uwarunkowany genetycznie
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. naukawpolsce.pl
Popularnie występujące warianty genów zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 - informują naukowcy z USA na łamach 2 prac opublikowanych w czasopiśmie "Nature Genetics".
Na świecie żyje ponad 220 milionów ludzi chorych na cukrzycę, z czego 90 proc. stanowią pacjenci z cukrzycą typu 2 (z łac. DM2). Jej objawem jest przewlekle podniesiony poziom glukozy we krwi. Pacjentów diagnozuje się podając im doustnie określoną ilość glukozy (zwykle 25 lub 50 gram) rozpuszczonej w wodzie. Zdolność organizmu do zużycia tak dużej ilości cukru bada się mierząc poziom glukozy we krwi przed i 2 godziny po wypiciu słodkiego napoju. U chorych na DM2 organizm nie produkuje wystarczająco dużej ilości insuliny, albo nie jest w stanie prawidłowo jej wykorzystać do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Jose Florez z Massachusetts General Hospital w Bostonie wraz z kolegami przeprowadził meta-analizę mierzonych na czczo poziomów glukozy u ponad 50 000 osób i odkrył dziewięć nowych, dotychczas nie znanych wariantów genów, które wpływają na poziom glukozy. Naukowcy zaobserwowali też, że niektóre z nich są związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
W drugiej pracy Richard Watanabe wraz z zespołem z University of Southern California w Los Angeles badał z kolei poziomy glukozy mierzone po 2 godzinach w teście obciążenia glukozą. Autorzy pracy odkryli trzy nowe warianty genów wpływające na poziom cukru we krwi, z czego jeden pokrywał się z wariantem odpowiedzialnym za poziom glukozy na czczo i zwiększenie ryzyka zachorowania na DM2.
Na świecie żyje ponad 220 milionów ludzi chorych na cukrzycę, z czego 90 proc. stanowią pacjenci z cukrzycą typu 2 (z łac. DM2). Jej objawem jest przewlekle podniesiony poziom glukozy we krwi. Pacjentów diagnozuje się podając im doustnie określoną ilość glukozy (zwykle 25 lub 50 gram) rozpuszczonej w wodzie. Zdolność organizmu do zużycia tak dużej ilości cukru bada się mierząc poziom glukozy we krwi przed i 2 godziny po wypiciu słodkiego napoju. U chorych na DM2 organizm nie produkuje wystarczająco dużej ilości insuliny, albo nie jest w stanie prawidłowo jej wykorzystać do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Jose Florez z Massachusetts General Hospital w Bostonie wraz z kolegami przeprowadził meta-analizę mierzonych na czczo poziomów glukozy u ponad 50 000 osób i odkrył dziewięć nowych, dotychczas nie znanych wariantów genów, które wpływają na poziom glukozy. Naukowcy zaobserwowali też, że niektóre z nich są związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
W drugiej pracy Richard Watanabe wraz z zespołem z University of Southern California w Los Angeles badał z kolei poziomy glukozy mierzone po 2 godzinach w teście obciążenia glukozą. Autorzy pracy odkryli trzy nowe warianty genów wpływające na poziom cukru we krwi, z czego jeden pokrywał się z wariantem odpowiedzialnym za poziom glukozy na czczo i zwiększenie ryzyka zachorowania na DM2.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA