Pół łyżeczki soli mniej i młodzież będzie zdrowsza
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Zredukowanie dziennej porcji soli o pół łyżeczki (ok. trzech gramów) w diecie nastolatka zmniejszy ryzyko nadciśnienia w młodym wieku. Po takiej redukcji, liczba młodych ludzi z nadciśnieniem mogłaby spaść o 44-63 proc. - twierdzą naukowcy z University of California w San Francisco (UCSF).
Wyniki badań, przedstawione na spotkaniu Scientific Sessions 2010 American Heart Association wskazują na to, że rządowe agencje i przemysł przetwórczy w USA i w innych krajach rozwiniętych, gdzie przeważa dieta wysokoprzetworzona, porozumiewając się w kwestii zmniejszenia soli w produktach żywnościowych, poprawiliby stan zdrowia ludności.
"W USA dieta jest bardzo bogata w sól, a młodociani spożywają jej coraz więcej - sporo ponad 9 gramów czyli 3,8 tys. mg czystego sodu - najwięcej ze wszystkich grup wiekowych" - poinformowała prof. medycyny i epidemiologii, Kirsten Bibbins-Domingo, sprawozdawca wyników badań.
Jak wynika z danych rządowych, przeciętny chłopiec w okresie dojrzewania w USA spożywa więcej niż 10 gramów soli co daje 4 tys. mg czystego sodu. Większość organizacji zaleca osobom w tym wieku spożywanie nie więcej niż 5,8 gramów soli czyli 2,3 tys. mg czystego sodu. Natomiast American Heart Association rekomenduje 1,5 tys. mg czystego sodu, czyli o niemal 70 proc. mniejszą dzienną dawkę soli, niż spożywa przeciętny amerykański nastolatek. Każdy gram soli to około 400 mg czystego sodu.
Zespół badawczy z UCSF i Columbia University Medical Center sprawdził jaki byłyby potencjalny wpływ redukcji soli w diecie na ryzyko chorób serca u amerykańskiej młodzieży. Używając danych, pochodzących z programu badania diety Nutrition Examination Survey 1999-2008 i National Health, wykonano analizę przy użyciu modelu terapii choroby wieńcowej (Coronary Heart Disease Policy Model), aby określić poziomy wysokości skurczowego ciśnienia krwi u nastolatków i dorosłych. Stworzono w efekcie komputerową symulację rozprzestrzeniania się chorób serca u amerykańskich dorosłych, która ma pomóc w zaplanowaniu najskuteczniejszych działań prewencyjnych.
"Jest jasne, że konieczne jest zmniejszenie dawki soli, ale ludziom trudno będzie to zrobić, bowiem większość soli pochodzi z przetworzonej żywności, nie zaś z solniczek. Zmniejszenie ilości soli, dodawanej do żywności, oznaczałoby, że o wiele więcej nastolatków żyłoby bez ryzyka nadciśnienia. Fast foody, przekąski czy chipsy są głównymi źródłami soli u nastolatków. Redukując ilość soli w nich, zyskujemy na zdrowiu nastolatków zarówno w czasie ich dorastania, jak i w okresie młodości czy późniejszego wieku średniego" - zauważa Bibbins-Domingo.
Według modelu opracowanego przez zespół naukowców redukcja soli w codziennej diecie o 3 gramy przyniesie w USA konkretne skutki. Ma to być m.in. zmniejszenie o 44-63 proc. (czyli o ok. 380 tys. -550 tys. osób) liczby nastolatków i młodych ludzi z nadciśnieniem w wieku 12-24 lat, zmniejszenie o 30-43 proc. (o 2,7 mln. - 3,9 mln.) osób liczby dorosłych ze znacznym nadciśnieniem w wieku 30-50 lat, spadek o 7-12 proc. (120 tys. - 210 tys.) liczby zawałów serca wywołanych chorobą wieńcową, spadek o 5-8 proc. (16 tys. - 28 tys.) liczby udarów mózgu i ostatecznie zmniejszenie o 5-9 proc. (69 tys. - 120 tys.) przypadków zgonów dzisiejszych nastolatków, zanim osiągną oni wiek 50 lat.
Jak wykazały badania UCSF i Columbia University Medical Center spożycie soli w USA "dramatycznie", bo o 50 proc., wzrosło od lat 70. Podobne są dane American Heart Association. O tyle samo, według badań, wzrosła liczba przypadków nadciśnienia u młodzieży i młodych dorosłych, co dowodzi bezpośredniego związku nadmiernego spożycia soli z rozwojem tej choroby oraz chorób serca. Jak dodają badacze, zmniejszenie ilość soli w pożywieniu daje, poza ogólnym obniżeniem ciśnienia krwi, także mniejszą liczbę przypadków chorób nerek, komplikacji w cukrzycy oraz otyłości.
Wyniki badań, przedstawione na spotkaniu Scientific Sessions 2010 American Heart Association wskazują na to, że rządowe agencje i przemysł przetwórczy w USA i w innych krajach rozwiniętych, gdzie przeważa dieta wysokoprzetworzona, porozumiewając się w kwestii zmniejszenia soli w produktach żywnościowych, poprawiliby stan zdrowia ludności.
"W USA dieta jest bardzo bogata w sól, a młodociani spożywają jej coraz więcej - sporo ponad 9 gramów czyli 3,8 tys. mg czystego sodu - najwięcej ze wszystkich grup wiekowych" - poinformowała prof. medycyny i epidemiologii, Kirsten Bibbins-Domingo, sprawozdawca wyników badań.
Jak wynika z danych rządowych, przeciętny chłopiec w okresie dojrzewania w USA spożywa więcej niż 10 gramów soli co daje 4 tys. mg czystego sodu. Większość organizacji zaleca osobom w tym wieku spożywanie nie więcej niż 5,8 gramów soli czyli 2,3 tys. mg czystego sodu. Natomiast American Heart Association rekomenduje 1,5 tys. mg czystego sodu, czyli o niemal 70 proc. mniejszą dzienną dawkę soli, niż spożywa przeciętny amerykański nastolatek. Każdy gram soli to około 400 mg czystego sodu.
Zespół badawczy z UCSF i Columbia University Medical Center sprawdził jaki byłyby potencjalny wpływ redukcji soli w diecie na ryzyko chorób serca u amerykańskiej młodzieży. Używając danych, pochodzących z programu badania diety Nutrition Examination Survey 1999-2008 i National Health, wykonano analizę przy użyciu modelu terapii choroby wieńcowej (Coronary Heart Disease Policy Model), aby określić poziomy wysokości skurczowego ciśnienia krwi u nastolatków i dorosłych. Stworzono w efekcie komputerową symulację rozprzestrzeniania się chorób serca u amerykańskich dorosłych, która ma pomóc w zaplanowaniu najskuteczniejszych działań prewencyjnych.
"Jest jasne, że konieczne jest zmniejszenie dawki soli, ale ludziom trudno będzie to zrobić, bowiem większość soli pochodzi z przetworzonej żywności, nie zaś z solniczek. Zmniejszenie ilości soli, dodawanej do żywności, oznaczałoby, że o wiele więcej nastolatków żyłoby bez ryzyka nadciśnienia. Fast foody, przekąski czy chipsy są głównymi źródłami soli u nastolatków. Redukując ilość soli w nich, zyskujemy na zdrowiu nastolatków zarówno w czasie ich dorastania, jak i w okresie młodości czy późniejszego wieku średniego" - zauważa Bibbins-Domingo.
Według modelu opracowanego przez zespół naukowców redukcja soli w codziennej diecie o 3 gramy przyniesie w USA konkretne skutki. Ma to być m.in. zmniejszenie o 44-63 proc. (czyli o ok. 380 tys. -550 tys. osób) liczby nastolatków i młodych ludzi z nadciśnieniem w wieku 12-24 lat, zmniejszenie o 30-43 proc. (o 2,7 mln. - 3,9 mln.) osób liczby dorosłych ze znacznym nadciśnieniem w wieku 30-50 lat, spadek o 7-12 proc. (120 tys. - 210 tys.) liczby zawałów serca wywołanych chorobą wieńcową, spadek o 5-8 proc. (16 tys. - 28 tys.) liczby udarów mózgu i ostatecznie zmniejszenie o 5-9 proc. (69 tys. - 120 tys.) przypadków zgonów dzisiejszych nastolatków, zanim osiągną oni wiek 50 lat.
Jak wykazały badania UCSF i Columbia University Medical Center spożycie soli w USA "dramatycznie", bo o 50 proc., wzrosło od lat 70. Podobne są dane American Heart Association. O tyle samo, według badań, wzrosła liczba przypadków nadciśnienia u młodzieży i młodych dorosłych, co dowodzi bezpośredniego związku nadmiernego spożycia soli z rozwojem tej choroby oraz chorób serca. Jak dodają badacze, zmniejszenie ilość soli w pożywieniu daje, poza ogólnym obniżeniem ciśnienia krwi, także mniejszą liczbę przypadków chorób nerek, komplikacji w cukrzycy oraz otyłości.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA