Pijesz zieloną herbatę regularnie? Zachowasz większą sprawność w starszym wieku
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. PAP/EPA/CHRISTIAN CHARISIUS
Osoby pijące regularnie zieloną herbatę zachowują większą sprawność i niezależność w starszym wieku, niż ich rówieśnicy, którzy nie są amatorami tego napoju – wynika z japońskich badań, które publikuje pismo „American Journal of Clinical Nutrition”.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Tohoku w Sendai w Japonii, którzy przez trzy lata śledzili stan zdrowia blisko 14 tys. dorosłych osób w wieku 65 lat i starszych.
Okazało się, że w porównaniu z osobami, które piły mniej niż jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie, ci, którzy spożywali jej najwięcej, tj. minimum pięć filiżanek w ciągu dnia, byli o jedną trzecią mniej narażeni na niesprawność, problemy z codziennym funkcjonowaniem i wykonywaniem podstawowych czynności, jak mycie się czy ubieranie. Picie średnio 3-4 filiżanek tego napoju dziennie obniżało ryzyko niesprawności o jedną czwartą.
Zdaniem autorów pracy, spożywanie zielonej herbaty było silnie związane z niższym ryzykiem występowania niepełnosprawności czynnościowej, nawet po uwzględnieniu czynników mogących mieć wpływ na ostateczne wyniki.
Amatorzy zielonej herbaty generalnie stosowali zdrowszą dietę - bogatszą w ryby, warzywa i owoce, byli też lepiej wykształceni, rzadziej palili, rzadziej przechodzili zawały serca i udary mózgu oraz zachowywali większą sprawność umysłową. Ponadto, byli bardziej aktywni towarzysko i mieli większe oparcie w rodzinie i przyjaciołach.
Ale nawet po uwzględnieniu tego wszystkiego, związek między regularnym spożyciem zielonej herbaty a niższym ryzykiem niesprawności utrzymał się.
Na razie nie jest jasne, w jaki sposób zielona herbata mogłaby chronić przed spadkiem sprawności czynnościowej wraz z wiekiem. Ale, na przykład jedno z ostatnich badań wykazało, że napój ten może poprawiać siłę mięśni u starszych pań, przypominają naukowcy.
Ponadto, zielona herbata zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. W ten sposób spowalniają procesy starzenia oraz opóźniają rozwój wielu schorzeń związanych z wiekiem.
Naukowcy przypominają zarazem, że choć picie umiarkowanych ilości zielonej herbaty jest uważane za bezpieczne to zawiera ona kofeinę i pewne ilości witaminy K, przez co może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, takimi jak warfaryna czy acenokumarol.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Tohoku w Sendai w Japonii, którzy przez trzy lata śledzili stan zdrowia blisko 14 tys. dorosłych osób w wieku 65 lat i starszych.
Okazało się, że w porównaniu z osobami, które piły mniej niż jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie, ci, którzy spożywali jej najwięcej, tj. minimum pięć filiżanek w ciągu dnia, byli o jedną trzecią mniej narażeni na niesprawność, problemy z codziennym funkcjonowaniem i wykonywaniem podstawowych czynności, jak mycie się czy ubieranie. Picie średnio 3-4 filiżanek tego napoju dziennie obniżało ryzyko niesprawności o jedną czwartą.
Zdaniem autorów pracy, spożywanie zielonej herbaty było silnie związane z niższym ryzykiem występowania niepełnosprawności czynnościowej, nawet po uwzględnieniu czynników mogących mieć wpływ na ostateczne wyniki.
Amatorzy zielonej herbaty generalnie stosowali zdrowszą dietę - bogatszą w ryby, warzywa i owoce, byli też lepiej wykształceni, rzadziej palili, rzadziej przechodzili zawały serca i udary mózgu oraz zachowywali większą sprawność umysłową. Ponadto, byli bardziej aktywni towarzysko i mieli większe oparcie w rodzinie i przyjaciołach.
Ale nawet po uwzględnieniu tego wszystkiego, związek między regularnym spożyciem zielonej herbaty a niższym ryzykiem niesprawności utrzymał się.
Na razie nie jest jasne, w jaki sposób zielona herbata mogłaby chronić przed spadkiem sprawności czynnościowej wraz z wiekiem. Ale, na przykład jedno z ostatnich badań wykazało, że napój ten może poprawiać siłę mięśni u starszych pań, przypominają naukowcy.
Ponadto, zielona herbata zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. W ten sposób spowalniają procesy starzenia oraz opóźniają rozwój wielu schorzeń związanych z wiekiem.
Naukowcy przypominają zarazem, że choć picie umiarkowanych ilości zielonej herbaty jest uważane za bezpieczne to zawiera ona kofeinę i pewne ilości witaminy K, przez co może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, takimi jak warfaryna czy acenokumarol.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA