Leczenie chorób nowotworowych. Pektyny zapobiegają nowotworom
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Pektyny zapobiegają nowotworom

Pektyny zapobiegają nowotworom

INFORMATOR. Ciekawostki

PMW

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 08-01-2010

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Pektyny, substancje zawarte większości warzyw i owoców, mogą zapobiegać nowotworom - informuje "The FASEB Journal".

Pektyny to mieszaniny bezpostaciowych cukrów o dużej masie cząsteczkowej, występujące w warzywach i owocach. To dzięki nim owocowe galaretki czy dżemy sa gęste. Szczególnie dużo pektyn zawierają jabłka i pomarańcze, podczas gdy w truskawkach i winogronach jest ich niewiele.

Zespół prof. Vica Morrisa z Institute of Food Research wykazał, że pektyny hamują działanie powodującego nowotwory białka Gal3. Komentując te wyniki, naukowiec zwrócił uwagę, że przy planowaniu diety nie należy się koncentrować tylko na niektórych warzywach bądź owocach (na przykład uważanych za "superpokarmy" borówkach czy szpinaku), ale raczej starać się jeść wiele różnych owoców i warzyw.

PMW, 08-01-2010, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe