Papryczka chili w walce z otyłością
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Papryczka chili w walce z otyłością

Papryczka chili w walce z otyłością

INFORMATOR. Ciekawostki

JJJ

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 14-06-2010

Źródło: wikipedia.org
 
Kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostry smak papryki chili może pomagać w zrzuceniu zbędnych kilogramów i zapobiegać odkładaniu się tkanki tłuszczowej - potwierdzają amerykańskie badania.

Praca opisująca mechanizm odpowiedzialny za odchudzające własności kapsaicyny ukazała się na łamach pisma "Journal of Proteome Research".

Zdaniem jej autorów, najnowsze odkrycie może pomóc w walce z otyłością oraz jej powikłaniami, takimi jak: cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz inne problemy zdrowotne. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), na świecie ok. 2 mld osób ma nadwagę, a 0,5 mld cierpi na otyłość i statystyki te rosną.

Już wcześniejsze badania wskazywały, że kapsaicyna może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, gdyż pobudza metabolizm tłuszczów, a przez to ogranicza spożywanie kalorii, redukuje objętość tkanki tłuszczowej oraz poziom trójglicerydów (tj. związków tłuszczowych mających związek z ryzykiem chorób serca) we krwi. Jednak mechanizm jej odchudzającego działania na poziomie cząsteczek nie był dotąd poznany.

Naukowcy pod kierunkiem Jonga Won Yun z Uniwersytetu Daegu w Kyungsan w Korei Południowej prowadzili badania na szczurach, z których część była hodowana na tłustej karmie (45 proc. energii w tej diecie pochodziło z tłuszczu), a część na karmie standardowej (grupa kontrolna). Codziennie przez 9 tygodni połowa gryzoni tłusto żywionych otrzymywała doustnie roztwór kapsaicyny, a druga połowa oraz grupa kontrolna - roztwór nieaktywny.

Okazało się, że szczury na diecie bogatej w tłuszcz i otrzymujące składnik chili tyły średnio o 8 proc. mniej niż, te którym nie podawano kapsaicyny. Miały też znacznie mniejszą objętość tkanki tłuszczowej.

Szczegółowe badania wykazały, że tłusta dieta powodowała w komórkach tkanki tłuszczowej zmiany aktywności licznych genów, co objawiało się zmianą produkcji zapisanych w nich białek. Były to białka regulujące m.in.: metabolizm tłuszczów, procesy wytwarzania energii potrzebnej komórkom do życia oraz procesy wytwarzania ciepła (termogeneza). Niektóre z nich zostały już wcześniej powiązane z ryzykiem otyłości.

Naukowcy zaobserwowali, że kapsaicyna normowała - całkowicie lub częściowo - poziom większości z tych białek.

Zdaniem badaczy, praca ta pozwala lepiej zrozumieć rolę kapsaicyny w redukcji tkanki tłuszczowej i masy ciała. W przyszłości może to zaowocować nowymi metodami leczenia otyłości.

JJJ, 14-06-2010, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe