Źródło: wikipedia.org
Kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostry smak papryki chili może pomagać w zrzuceniu zbędnych kilogramów i zapobiegać odkładaniu się tkanki tłuszczowej - potwierdzają amerykańskie badania.
Praca opisująca mechanizm odpowiedzialny za odchudzające własności kapsaicyny ukazała się na łamach pisma "Journal of Proteome Research".
Zdaniem jej autorów, najnowsze odkrycie może pomóc w walce z otyłością oraz jej powikłaniami, takimi jak: cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz inne problemy zdrowotne. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), na świecie ok. 2 mld osób ma nadwagę, a 0,5 mld cierpi na otyłość i statystyki te rosną.
Już wcześniejsze badania wskazywały, że kapsaicyna może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, gdyż pobudza metabolizm tłuszczów, a przez to ogranicza spożywanie kalorii, redukuje objętość tkanki tłuszczowej oraz poziom trójglicerydów (tj. związków tłuszczowych mających związek z ryzykiem chorób serca) we krwi. Jednak mechanizm jej odchudzającego działania na poziomie cząsteczek nie był dotąd poznany.
Naukowcy pod kierunkiem Jonga Won Yun z Uniwersytetu Daegu w Kyungsan w Korei Południowej prowadzili badania na szczurach, z których część była hodowana na tłustej karmie (45 proc. energii w tej diecie pochodziło z tłuszczu), a część na karmie standardowej (grupa kontrolna). Codziennie przez 9 tygodni połowa gryzoni tłusto żywionych otrzymywała doustnie roztwór kapsaicyny, a druga połowa oraz grupa kontrolna - roztwór nieaktywny.
Okazało się, że szczury na diecie bogatej w tłuszcz i otrzymujące składnik chili tyły średnio o 8 proc. mniej niż, te którym nie podawano kapsaicyny. Miały też znacznie mniejszą objętość tkanki tłuszczowej.
Szczegółowe badania wykazały, że tłusta dieta powodowała w komórkach tkanki tłuszczowej zmiany aktywności licznych genów, co objawiało się zmianą produkcji zapisanych w nich białek. Były to białka regulujące m.in.: metabolizm tłuszczów, procesy wytwarzania energii potrzebnej komórkom do życia oraz procesy wytwarzania ciepła (termogeneza). Niektóre z nich zostały już wcześniej powiązane z ryzykiem otyłości.
Naukowcy zaobserwowali, że kapsaicyna normowała - całkowicie lub częściowo - poziom większości z tych białek.
Zdaniem badaczy, praca ta pozwala lepiej zrozumieć rolę kapsaicyny w redukcji tkanki tłuszczowej i masy ciała. W przyszłości może to zaowocować nowymi metodami leczenia otyłości.
Praca opisująca mechanizm odpowiedzialny za odchudzające własności kapsaicyny ukazała się na łamach pisma "Journal of Proteome Research".
Zdaniem jej autorów, najnowsze odkrycie może pomóc w walce z otyłością oraz jej powikłaniami, takimi jak: cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz inne problemy zdrowotne. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), na świecie ok. 2 mld osób ma nadwagę, a 0,5 mld cierpi na otyłość i statystyki te rosną.
Już wcześniejsze badania wskazywały, że kapsaicyna może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, gdyż pobudza metabolizm tłuszczów, a przez to ogranicza spożywanie kalorii, redukuje objętość tkanki tłuszczowej oraz poziom trójglicerydów (tj. związków tłuszczowych mających związek z ryzykiem chorób serca) we krwi. Jednak mechanizm jej odchudzającego działania na poziomie cząsteczek nie był dotąd poznany.
Naukowcy pod kierunkiem Jonga Won Yun z Uniwersytetu Daegu w Kyungsan w Korei Południowej prowadzili badania na szczurach, z których część była hodowana na tłustej karmie (45 proc. energii w tej diecie pochodziło z tłuszczu), a część na karmie standardowej (grupa kontrolna). Codziennie przez 9 tygodni połowa gryzoni tłusto żywionych otrzymywała doustnie roztwór kapsaicyny, a druga połowa oraz grupa kontrolna - roztwór nieaktywny.
Okazało się, że szczury na diecie bogatej w tłuszcz i otrzymujące składnik chili tyły średnio o 8 proc. mniej niż, te którym nie podawano kapsaicyny. Miały też znacznie mniejszą objętość tkanki tłuszczowej.
Szczegółowe badania wykazały, że tłusta dieta powodowała w komórkach tkanki tłuszczowej zmiany aktywności licznych genów, co objawiało się zmianą produkcji zapisanych w nich białek. Były to białka regulujące m.in.: metabolizm tłuszczów, procesy wytwarzania energii potrzebnej komórkom do życia oraz procesy wytwarzania ciepła (termogeneza). Niektóre z nich zostały już wcześniej powiązane z ryzykiem otyłości.
Naukowcy zaobserwowali, że kapsaicyna normowała - całkowicie lub częściowo - poziom większości z tych białek.
Zdaniem badaczy, praca ta pozwala lepiej zrozumieć rolę kapsaicyny w redukcji tkanki tłuszczowej i masy ciała. W przyszłości może to zaowocować nowymi metodami leczenia otyłości.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA