Fot. zdrowemiasto.pl
Smak wina oceniamy lepiej, kiedy pomieszczenie, w którym dokonujemy degustacji, jest oświetlone na czerwono lub niebiesko - informują naukowcy niemieccy w "Journal of Sensory Studies".
500 uczestników badania testowało smak wina w pomieszczeniach oświetlonych światłem czerwonym, niebieskim, białym i zielonym. Za butelkę tego samego wina typu riesling badani byli gotowi zapłacić około jednego euro więcej, kiedy próbowali go przy czerwonym lub niebieskim oświetleniu - opisują autorzy badań z Uniwersytetu Gutenberga w Mainz w Niemczech.
"Już wcześniej wiadomo było, że kolor trunku może wpłynąć na ocenę jego smaku - mówi współautor badań, Daniel Oberfeld-Twistel. - Nasze badania między innymi dowiodły, że w czerwonym oświetleniu wino oceniane było jako półtora raza słodsze. Również jego bukiet oceniano wyżej".
Jak dodaje, na co dzień dzieje się tak w barach czy restauracjach, gdzie oświetlenie jest często dalekie od naturalnego. Wtedy wino musi smakować lepiej.
Zdaniem naukowców, wyniki badań powinni wziąć pod uwagę profesjonaliści oceniający smak wina. Najlepsze do takiej oceny jest światło naturalne.
Nie wiadomo, dlaczego kolor światła ma taki wpływ na nasz gust. Być może kiedy oceniamy oświetlenie jako przyjemne, automatycznie przenosimy to na smak wina - spekulują autorzy.
500 uczestników badania testowało smak wina w pomieszczeniach oświetlonych światłem czerwonym, niebieskim, białym i zielonym. Za butelkę tego samego wina typu riesling badani byli gotowi zapłacić około jednego euro więcej, kiedy próbowali go przy czerwonym lub niebieskim oświetleniu - opisują autorzy badań z Uniwersytetu Gutenberga w Mainz w Niemczech.
"Już wcześniej wiadomo było, że kolor trunku może wpłynąć na ocenę jego smaku - mówi współautor badań, Daniel Oberfeld-Twistel. - Nasze badania między innymi dowiodły, że w czerwonym oświetleniu wino oceniane było jako półtora raza słodsze. Również jego bukiet oceniano wyżej".
Jak dodaje, na co dzień dzieje się tak w barach czy restauracjach, gdzie oświetlenie jest często dalekie od naturalnego. Wtedy wino musi smakować lepiej.
Zdaniem naukowców, wyniki badań powinni wziąć pod uwagę profesjonaliści oceniający smak wina. Najlepsze do takiej oceny jest światło naturalne.
Nie wiadomo, dlaczego kolor światła ma taki wpływ na nasz gust. Być może kiedy oceniamy oświetlenie jako przyjemne, automatycznie przenosimy to na smak wina - spekulują autorzy.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA