Oświetlenie wpływa na ocenę smaku wina
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Oświetlenie wpływa na ocenę smaku wina

Oświetlenie wpływa na ocenę smaku wina

INFORMATOR. Ciekawostki

KRX

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 16-12-2009

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Smak wina oceniamy lepiej, kiedy pomieszczenie, w którym dokonujemy degustacji, jest oświetlone na czerwono lub niebiesko - informują naukowcy niemieccy w "Journal of Sensory Studies".

500 uczestników badania testowało smak wina w pomieszczeniach oświetlonych światłem czerwonym, niebieskim, białym i zielonym. Za butelkę tego samego wina typu riesling badani byli gotowi zapłacić około jednego euro więcej, kiedy próbowali go przy czerwonym lub niebieskim oświetleniu - opisują autorzy badań z Uniwersytetu Gutenberga w Mainz w Niemczech.

"Już wcześniej wiadomo było, że kolor trunku może wpłynąć na ocenę jego smaku - mówi współautor badań, Daniel Oberfeld-Twistel. - Nasze badania między innymi dowiodły, że w czerwonym oświetleniu wino oceniane było jako półtora raza słodsze. Również jego bukiet oceniano wyżej".

Jak dodaje, na co dzień dzieje się tak w barach czy restauracjach, gdzie oświetlenie jest często dalekie od naturalnego. Wtedy wino musi smakować lepiej.

Zdaniem naukowców, wyniki badań powinni wziąć pod uwagę profesjonaliści oceniający smak wina. Najlepsze do takiej oceny jest światło naturalne.

Nie wiadomo, dlaczego kolor światła ma taki wpływ na nasz gust. Być może kiedy oceniamy oświetlenie jako przyjemne, automatycznie przenosimy to na smak wina - spekulują autorzy.

KRX, 16-12-2009, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe