Ostre przyprawy mogą pomóc twojemu sercu?
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Ćwiczenia fizyczne są dobrym sposobem na zachowanie zdrowego serca, jednak nie jest to jedyna skuteczna metoda. Okazuje się bowiem, że również w czasie obiadu możemy wylewać z siebie "siódme poty" poprzez jedzenie pikantnych posiłków - a to pozwala chronić nasze serce przed chorobami. Wyniki badań na ten temat zostały przedstawione w trakcie kongresu naukowego zorganizowanego przez American Chemical Society (2012 - przyp. red.).
Naukowcy z uniwersytetu Chinese University of Hong Kong przestudiowali działanie kapsaicynoidów, tzn. związków, które nadają charakterystyczny smak wszelkiego rodzaju ostrym papryczkom: chili, cayenne i jalapenos.
Badania przeprowadzono na chomikach, które karmione były jedzeniem z dużą zawartością cholesterolu. Jedna grupa gryzoni dostawała bardzo pikantne jedzenie, pozostała część zwierząt wręcz przeciwnie. Okazało się, że chomiki, które jadły ostre posiłki, miały niższy poziom cholesterolu LDL (zły cholesterol), w porównaniu do zwierząt z drugiej grupy.
Pikantny składnik zablokował również działanie genów odpowiedzialnych za skurczanie tętnic. Oznacza to, że mięśnie były bardziej zrelaksowane, a krew mogła swobodniej krążyć i docierać do serca.
Czy to oznacza, że powinniśmy wszyscy przestawić się na ostrą kuchnię? Oczywiście, można dodawać trochę więcęj pieprzu do posiłku. Wcześniejsze badania pokazały, że kapsaicynoidy mogą pomóc w leczeniu pacjentów dotkniętych zapaleniem stawów oraz łuszczycą. Niemniej, nie należy przesadzać. Naukowcy w dalszym ciągu muszą przeprowadzić dodatkowe badania, aby przekonać się, czy te korzystne efekty działania kapsaicynoidów przekładają się również na ludzi.
Poza tym, dodawanie do posiłków dużej ilości ostrych przypraw może spowodować zapalenie tkanek, a żołądek może zacząć wydzielać za dużo soków trawiennych. Mocno przyprawione jedzenie może spowodować pogorszenia stanu zdrowia w przypadkach wrzodów oraz refluksu, przestrzega doktor Alexandra Caspero z Delicious-Knowledge.com. Nie zaleca się stosowania ostrych przypraw pacjentom z tymi chorobami.
Jeżeli nie lubisz jeść na ostro, istnieje inny sposób, aby wcielić aktywny składnik papryczki chili do swojego posiłku. Niektóre z kapsaicyn są bowiem obecne w łagodniejszych przyprawach, takich jak cherry peppers. Ich niewielkie ilości znajdują się również w cynamonie oraz w oregano.
Naukowcy z uniwersytetu Chinese University of Hong Kong przestudiowali działanie kapsaicynoidów, tzn. związków, które nadają charakterystyczny smak wszelkiego rodzaju ostrym papryczkom: chili, cayenne i jalapenos.
Badania przeprowadzono na chomikach, które karmione były jedzeniem z dużą zawartością cholesterolu. Jedna grupa gryzoni dostawała bardzo pikantne jedzenie, pozostała część zwierząt wręcz przeciwnie. Okazało się, że chomiki, które jadły ostre posiłki, miały niższy poziom cholesterolu LDL (zły cholesterol), w porównaniu do zwierząt z drugiej grupy.
Pikantny składnik zablokował również działanie genów odpowiedzialnych za skurczanie tętnic. Oznacza to, że mięśnie były bardziej zrelaksowane, a krew mogła swobodniej krążyć i docierać do serca.
Czy to oznacza, że powinniśmy wszyscy przestawić się na ostrą kuchnię? Oczywiście, można dodawać trochę więcęj pieprzu do posiłku. Wcześniejsze badania pokazały, że kapsaicynoidy mogą pomóc w leczeniu pacjentów dotkniętych zapaleniem stawów oraz łuszczycą. Niemniej, nie należy przesadzać. Naukowcy w dalszym ciągu muszą przeprowadzić dodatkowe badania, aby przekonać się, czy te korzystne efekty działania kapsaicynoidów przekładają się również na ludzi.
Poza tym, dodawanie do posiłków dużej ilości ostrych przypraw może spowodować zapalenie tkanek, a żołądek może zacząć wydzielać za dużo soków trawiennych. Mocno przyprawione jedzenie może spowodować pogorszenia stanu zdrowia w przypadkach wrzodów oraz refluksu, przestrzega doktor Alexandra Caspero z Delicious-Knowledge.com. Nie zaleca się stosowania ostrych przypraw pacjentom z tymi chorobami.
Jeżeli nie lubisz jeść na ostro, istnieje inny sposób, aby wcielić aktywny składnik papryczki chili do swojego posiłku. Niektóre z kapsaicyn są bowiem obecne w łagodniejszych przyprawach, takich jak cherry peppers. Ich niewielkie ilości znajdują się również w cynamonie oraz w oregano.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA