Oliwa z oliwek i tłuszcze rybie przeciw zapaleniu trzustki
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Składniki oliwy z oliwek oraz tłuszczu rybiego łagodzą objawy ostrego zapalenia trzustki – wynika z hiszpańskich badań, o których informuje serwis AlphaGalileo.
Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie doszli do takich wniosków na podstawie eksperymentów in vitro oraz na myszach, u których wywoływano ostre zapalenie trzustki.
Ich wyniki zostały częściowo opublikowane na łamach pisma "Proceedings of the Nutrition Society".
Ostre zapalenie trzustki jest związane z uszkodzeniem komórek tego narządu I wydostaniem się z nich aktywnych enzymów trawiennych do otaczających tkanek I krwiobiegu. Towarzyszy temu rozwój stanu zapalnego, który jest stymulowany przez napływające w miejsce uszkodzenia komórki odporności.
Do najczęstszych przyczyn ostrego zapalenia trzustki zalicza się nadużywanie alkoholu i kamicę pęcherzyka żółciowego, ale też infekcje wirusowe, bakteryjne czy pasożytnicze, urazy, różne leki. Podwyższone ryzyko ostrego zapalenia trzustki dotyczy osób chorych na cukrzycę, otyłych oraz z zaburzeniami lipidowymi (podwyższonym poziome cholesterolu).
Choroba objawia się ostrym bólem w obrębie jamy brzusznej, mogą jej towarzyszyć nudności i wymioty, gorączka, przyspieszenie tętna, spadek ciśnienia krwi, wzdęcie brzucha, zmniejszenie wydalania moczu i zaburzenia świadomości. Ostre zapalenie trzustki może doprowadzić do poważnych powikłań i zgonu.
Najnowsze hiszpańskie badania wykazały, że kwas oleinowy oraz flawonoid o nazwie hydroksytyrozol obecny w szczególnie dużych ilościach w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach mogą zapobiegać lub łagodzić ostre zapalenie trzustki.
Związki te wpływają na poziomie cząsteczek na mechanizmy zaangażowane w rozwój zapalenia trzustki.
Hydroksytyrozol jest flawonoidem o działaniu przeciwutleniającym. Zwalcza wolne rodniki, które w nadmiarze powodują uszkodzenie cennych składników komórek (w tym lipidów błon komórkowych) i przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych. Kwas oleinowy z grupy kwasów tłuszczowych omega-9 oraz kwasy omega-3 z ryb należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich obecność w diecie korzystnie wpływa na skład lipidów w błonach komórkowych i sprzyja powstawaniu związków o działaniu przeciwzapalnym.
Autorzy pracy przypominają, że oliwa z oliwek i ryby są składnikami diety śródziemnomorskiej, która została wpisana przez UNESCO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Oświaty, Nauki i Kultury) na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości i dlatego „ważne jest dostarczanie naukowych dowodów, które wyjaśniałyby jej korzystny wpływ na zdrowie”.
Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie doszli do takich wniosków na podstawie eksperymentów in vitro oraz na myszach, u których wywoływano ostre zapalenie trzustki.
Ich wyniki zostały częściowo opublikowane na łamach pisma "Proceedings of the Nutrition Society".
Ostre zapalenie trzustki jest związane z uszkodzeniem komórek tego narządu I wydostaniem się z nich aktywnych enzymów trawiennych do otaczających tkanek I krwiobiegu. Towarzyszy temu rozwój stanu zapalnego, który jest stymulowany przez napływające w miejsce uszkodzenia komórki odporności.
Do najczęstszych przyczyn ostrego zapalenia trzustki zalicza się nadużywanie alkoholu i kamicę pęcherzyka żółciowego, ale też infekcje wirusowe, bakteryjne czy pasożytnicze, urazy, różne leki. Podwyższone ryzyko ostrego zapalenia trzustki dotyczy osób chorych na cukrzycę, otyłych oraz z zaburzeniami lipidowymi (podwyższonym poziome cholesterolu).
Choroba objawia się ostrym bólem w obrębie jamy brzusznej, mogą jej towarzyszyć nudności i wymioty, gorączka, przyspieszenie tętna, spadek ciśnienia krwi, wzdęcie brzucha, zmniejszenie wydalania moczu i zaburzenia świadomości. Ostre zapalenie trzustki może doprowadzić do poważnych powikłań i zgonu.
Najnowsze hiszpańskie badania wykazały, że kwas oleinowy oraz flawonoid o nazwie hydroksytyrozol obecny w szczególnie dużych ilościach w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach mogą zapobiegać lub łagodzić ostre zapalenie trzustki.
Związki te wpływają na poziomie cząsteczek na mechanizmy zaangażowane w rozwój zapalenia trzustki.
Hydroksytyrozol jest flawonoidem o działaniu przeciwutleniającym. Zwalcza wolne rodniki, które w nadmiarze powodują uszkodzenie cennych składników komórek (w tym lipidów błon komórkowych) i przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych. Kwas oleinowy z grupy kwasów tłuszczowych omega-9 oraz kwasy omega-3 z ryb należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich obecność w diecie korzystnie wpływa na skład lipidów w błonach komórkowych i sprzyja powstawaniu związków o działaniu przeciwzapalnym.
Autorzy pracy przypominają, że oliwa z oliwek i ryby są składnikami diety śródziemnomorskiej, która została wpisana przez UNESCO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Oświaty, Nauki i Kultury) na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości i dlatego „ważne jest dostarczanie naukowych dowodów, które wyjaśniałyby jej korzystny wpływ na zdrowie”.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA