Oliwa z oliwek i tłuszcze rybie przeciw zapaleniu trzustki
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Oliwa z oliwek i tłuszcze rybie przeciw zapaleniu …

Oliwa z oliwek i tłuszcze rybie przeciw zapaleniu trzustki

INFORMATOR. Ciekawostki

PAP

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 30-12-2011

Fot. zdrowemiasto.pl
 
Składniki oliwy z oliwek oraz tłuszczu rybiego łagodzą objawy ostrego zapalenia trzustki – wynika z hiszpańskich badań, o których informuje serwis AlphaGalileo.

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie doszli do takich wniosków na podstawie eksperymentów in vitro oraz na myszach, u których wywoływano ostre zapalenie trzustki.

Ich wyniki zostały częściowo opublikowane na łamach pisma "Proceedings of the Nutrition Society".

Ostre zapalenie trzustki jest związane z uszkodzeniem komórek tego narządu I wydostaniem się z nich aktywnych enzymów trawiennych do otaczających tkanek I krwiobiegu. Towarzyszy temu rozwój stanu zapalnego, który jest stymulowany przez napływające w miejsce uszkodzenia komórki odporności.

Do najczęstszych przyczyn ostrego zapalenia trzustki zalicza się nadużywanie alkoholu i kamicę pęcherzyka żółciowego, ale też infekcje wirusowe, bakteryjne czy pasożytnicze, urazy, różne leki. Podwyższone ryzyko ostrego zapalenia trzustki dotyczy osób chorych na cukrzycę, otyłych oraz z zaburzeniami lipidowymi (podwyższonym poziome cholesterolu).

Choroba objawia się ostrym bólem w obrębie jamy brzusznej, mogą jej towarzyszyć nudności i wymioty, gorączka, przyspieszenie tętna, spadek ciśnienia krwi, wzdęcie brzucha, zmniejszenie wydalania moczu i zaburzenia świadomości. Ostre zapalenie trzustki może doprowadzić do poważnych powikłań i zgonu.

Najnowsze hiszpańskie badania wykazały, że kwas oleinowy oraz flawonoid o nazwie hydroksytyrozol obecny w szczególnie dużych ilościach w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach mogą zapobiegać lub łagodzić ostre zapalenie trzustki.

Związki te wpływają na poziomie cząsteczek na mechanizmy zaangażowane w rozwój zapalenia trzustki.

Hydroksytyrozol jest flawonoidem o działaniu przeciwutleniającym. Zwalcza wolne rodniki, które w nadmiarze powodują uszkodzenie cennych składników komórek (w tym lipidów błon komórkowych) i przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych. Kwas oleinowy z grupy kwasów tłuszczowych omega-9 oraz kwasy omega-3 z ryb należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich obecność w diecie korzystnie wpływa na skład lipidów w błonach komórkowych i sprzyja powstawaniu związków o działaniu przeciwzapalnym.

Autorzy pracy przypominają, że oliwa z oliwek i ryby są składnikami diety śródziemnomorskiej, która została wpisana przez UNESCO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Oświaty, Nauki i Kultury) na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości i dlatego „ważne jest dostarczanie naukowych dowodów, które wyjaśniałyby jej korzystny wpływ na zdrowie”.

PAP, 30-12-2011, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe