Olej kartamusowy redukuje ryzyko chorób serca
Strona główna » Informator » Ciekawostki » Olej kartamusowy redukuje ryzyko chorób serca

Olej kartamusowy redukuje ryzyko chorób serca

INFORMATOR. Ciekawostki

KOC

naukawpolsce.plnaukawpolsce.pl | dodane 24-03-2011

Carthamus tinctorius / Źródło: wikipedia.org
 
Spożywanie codziennie łyżeczki oleju kartamusowego może wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób serca u otyłych kobiet po menopauzie, które cierpią na cukrzycę typu 2 - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Clinical Nutrition".

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio już ponad rok temu zauważyli, że olej kartamusowy otrzymywany z owoców krokosza barwierskiego przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, która zastępowana jest tkanką mięśniową. Obecnie ich badania dowiodły, że po 16 tygodniach stosowania u badanych poprawie uległy czynniki związane z ryzykiem chorób układu krążenia - wzrósł poziom dobrego cholesterolu, obniżył się poziom cukru we krwi, zmniejszyła się odporność na insulinę oraz stany zapalne.

"Badane kobiety nie zastąpiły składników swojej diety olejem kartamusowym; dodały go po prostu do codziennego jadłospisu. Z tego wynika, że niektóre osoby potrzebują nieco więcej tego rodzaju dobrego tłuszczu, zwłaszcza jeżeli są otyłymi kobietami, u których już zdiagnozowano cukrzycę" - mówi autorka badań Martha Belury.

Olej kartamusowy zawiera kwas linolowy, który jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym. Jak zaznacza Belury, pozytywny wpływ tego oleju roślinnego na czynniki ryzyka chorób serca odnotowano już w latach 60., jednak został on odsunięty w cień, gdyż większą popularnością wśród konsumentów zaczęły cieszyć się kwasy omega-3.

Kobiety uczestniczące w badaniach były otyłe i miały cukrzycę. Choć po zakończeniu obserwacji ich wyniki wciąż nie były na tyle dobre, by mówić o zniwelowaniu ryzyka chorób serca, autorzy podkreślają, że olej kartamusowy wykazuje na tyle istotne działanie, aby stosować go jako uzupełnienie leczenia.

Już po dwunastu tygodniach u pacjentek zaobserwowano 14-procentowy wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL) oraz adiponektyny, polipeptydowego hormonu, który wpływa na przemianę glukozy i kwasów tłuszczowych, a także na wrażliwość na insulinę. Wysoki poziom adiponektyny korzystnie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej.

Po kolejnych czterech tygodniach naukowcy stwierdzili, że włączenie oleju do jadłospisu doprowadziło do zmniejszenia poziomu białka C-reaktywnego (jego podwyższone stężenie sygnalizuje stan zapalny w organizmie), a także hemoglobiny glikowanej (HbA1C), która ma związek z długotrwałym podwyższonym stężeniem glukozy we krwi.

KOC, 24-03-2011, naukawpolsce.pl

Poinformuj znajomych o tym artykule:

REKLAMA
hemoroidy Krakow
Leczymy urazy sportowe
hemoroidy szczelina odbytu przetoki zylaki konczyn dolnych
------------

REKLAMA
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
Czytaj
REKLAMA
Leczymy urazy sportowe