Odchudzanie. Terapia hormonalna może zwiększyć skuteczność diety
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Portugalscy badacze potwierdzili, że leptyna jest bezpośrednio odpowiedzialna za drastyczny wzrost łaknienia u osób rozpoczynających dietę odchudzającą. "Terapia hormonalna może podnieść skuteczność diety" - uważają eksperci.
Uczeni z lizbońskiego Instytutu Gulbenkiana twierdzą, że nie wola, a czynnik biologiczny odgrywa decydującą rolę we wzmożonym łaknieniu w pierwszych dniach terapii odchudzającej.
"Potrzeba dodatkowego jedzenia pojawia się w związku z działaniem leptyny, która informuje mózg o zawartości tłuszczu w organizmie, kontroluje poczucie głodu, a także sprawia, że niektóre produkty są naszymi ulubionymi przysmakami. To przez ten hormon w pierwszej fazie diety trudniej nam odmówić sobie smakołyków, szczególnie słodyczy. Nasilenie łaknienia pojawia się nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni" - wyjaśniła dr Ana Domingos z zespołu badawczego.
Portugalscy naukowcy przeprowadzili już wespół z kolegami z nowojorskiego Uniwersytetu Rockefellera serię doświadczeń polegających na zastąpieniu leptyny innym hormonem w pierwszej fazie procesu odchudzania.
"Badania laboratoryjne przeprowadzone na myszach zakończyły się sukcesem. Udało nam się zastąpić leptynę i podnieść skuteczność diety odchudzającej" - powiedziała dr Domingos.
W badanie zaangażowany jest prof. Jeffrey Friedman, który w 1994 r. jako pierwszy odkrył leptynę.
Leptyna jest wytwarzana szczególnie w białej tkance tłuszczowej. Działa za pośrednictwem receptorów leptynowych zlokalizowanych głównie w podwzgórzu. Zaburzenia w produkcji tego hormonu prowadzą często do nadwagi oraz otyłości.
Uczeni z lizbońskiego Instytutu Gulbenkiana twierdzą, że nie wola, a czynnik biologiczny odgrywa decydującą rolę we wzmożonym łaknieniu w pierwszych dniach terapii odchudzającej.
"Potrzeba dodatkowego jedzenia pojawia się w związku z działaniem leptyny, która informuje mózg o zawartości tłuszczu w organizmie, kontroluje poczucie głodu, a także sprawia, że niektóre produkty są naszymi ulubionymi przysmakami. To przez ten hormon w pierwszej fazie diety trudniej nam odmówić sobie smakołyków, szczególnie słodyczy. Nasilenie łaknienia pojawia się nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni" - wyjaśniła dr Ana Domingos z zespołu badawczego.
Portugalscy naukowcy przeprowadzili już wespół z kolegami z nowojorskiego Uniwersytetu Rockefellera serię doświadczeń polegających na zastąpieniu leptyny innym hormonem w pierwszej fazie procesu odchudzania.
"Badania laboratoryjne przeprowadzone na myszach zakończyły się sukcesem. Udało nam się zastąpić leptynę i podnieść skuteczność diety odchudzającej" - powiedziała dr Domingos.
W badanie zaangażowany jest prof. Jeffrey Friedman, który w 1994 r. jako pierwszy odkrył leptynę.
Leptyna jest wytwarzana szczególnie w białej tkance tłuszczowej. Działa za pośrednictwem receptorów leptynowych zlokalizowanych głównie w podwzgórzu. Zaburzenia w produkcji tego hormonu prowadzą często do nadwagi oraz otyłości.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA