Nowe dowody związku tłuszczu z rakiem okrężnicy
Z ARCHIWUM NATURAL HEALING TODAY
Fot. zdrowemiasto.pl
Naukowcy doszli do wniosku, że powiązanie wysokotłuszczowego odżywiania z rakiem okrężnicy może po części wynikać z braku zdolności organizmu do zwalczania osadów kwasu litocholowego, który jest wysoce toksyczny.
Organizm wytwarza kwasy żółciowe rozkładając cholesterol lub tłuszcz z pożywienia. Kwasy te dostają się do jelita cienkiego, gdzie są rozkładane na wtórne kwasy żółciowe, jednym z których jest kwas litocholowy. Większość wtórnych kwasów żółciowych przechodzi do wątroby, ale dotyczy to tylko małej ilości kwasu litocholowego. Większość z niego pozostaje w jelicie cienkim, a następnie przechodzi do okrężnicy lub jelita grubego. Tutaj, jak wynika z nowych badań, receptor kontrolujący kwas litocholowy nie daje sobie rady z dużymi ilościami tego kwasu.
Naukowcy z Południowo-zachodniego Ośrodka Medycznego Uniwersytetu Teksańskiego stwierdzili też, że receptor ten jest podobny do innego receptora wiążącego witaminę D, by dopomóc organizmowi w przyswajaniu wapnia. Odkryli również, że receptor witaminy D wiąże się też z kwasem litocholowym, który wiąże się z genem CYP3A, który z kolei inicjuje wytwarzanie enzymu rozkładającego ten toksyczny kwas.
„Kwas litocholowy jest wysoce toksyczny i odkłada się przy wysokotłuszczowym odżywianiu – powiedział dr David Mangelsdorf z Południowo-zachodniego Ośrodka UT. – Nie wiemy, jak on wywołuje raka, ale wiadomo, że powoduje on raka u myszy, a u ludzi chorych na raka okrężnicy występuje wysoki poziom tego kwasu”.
NHT / Science, May 2002
Organizm wytwarza kwasy żółciowe rozkładając cholesterol lub tłuszcz z pożywienia. Kwasy te dostają się do jelita cienkiego, gdzie są rozkładane na wtórne kwasy żółciowe, jednym z których jest kwas litocholowy. Większość wtórnych kwasów żółciowych przechodzi do wątroby, ale dotyczy to tylko małej ilości kwasu litocholowego. Większość z niego pozostaje w jelicie cienkim, a następnie przechodzi do okrężnicy lub jelita grubego. Tutaj, jak wynika z nowych badań, receptor kontrolujący kwas litocholowy nie daje sobie rady z dużymi ilościami tego kwasu.
Naukowcy z Południowo-zachodniego Ośrodka Medycznego Uniwersytetu Teksańskiego stwierdzili też, że receptor ten jest podobny do innego receptora wiążącego witaminę D, by dopomóc organizmowi w przyswajaniu wapnia. Odkryli również, że receptor witaminy D wiąże się też z kwasem litocholowym, który wiąże się z genem CYP3A, który z kolei inicjuje wytwarzanie enzymu rozkładającego ten toksyczny kwas.
„Kwas litocholowy jest wysoce toksyczny i odkłada się przy wysokotłuszczowym odżywianiu – powiedział dr David Mangelsdorf z Południowo-zachodniego Ośrodka UT. – Nie wiemy, jak on wywołuje raka, ale wiadomo, że powoduje on raka u myszy, a u ludzi chorych na raka okrężnicy występuje wysoki poziom tego kwasu”.
NHT / Science, May 2002
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA