Niedobory witaminy D związane z bakteryjnymi zapaleniami pochwy u ciężarnych
INFORMATOR. Ciekawostki
Fot. zdrowemiasto.pl
Niedostateczny poziom witaminy D ma związek z wyższym ryzykiem bakteryjnego zapalenia pochwy u ciężarnych - informują badacze z USA na łamach pisma "Journal of Nutrition".
Bakteryjne zapalenie pochwy jest częstą dolegliwością kobiet ciężarnych. Występuje, gdy zaburzona zostaje równowaga flory bakteryjnej pochwy - spada liczba pałeczek kwasu mlekowego, które odpowiadają za prawidłowe pH pochwy, a rośnie liczba bakterii beztlenowych. Najczęstszym objawem są nietypowe upławy; czasem towarzyszy im świąd i podrażnienie.
A ponieważ dolegliwość ta zwiększa ryzyko różnych powikłań ciąży, jak np. przedwczesny poród, lekarze stale poszukują metod zapobiegania jej.
Naukowcy już wcześniej zdawali sobie sprawę, że witamina D może odgrywać rolę w rozwoju zapalenia pochwy, ze względu na swój wpływ na pracę układu odporności. Hipotezę tę pośrednio wspierał fakt, że bakteryjne zapalenie pochwy jest znacznie częstsze u kobiet rasy czarnej, u których częściej też stwierdza się niedobory witaminy D.
Aby to sprawdzić, naukowcy z Magee-Womens Research Institute oraz Uniwersytetu w Pittsburgu prowadzili badania wśród 469 kobiet przed 16 tygodniem ciąży. 209 z nich było rasy białej, a 260 - czarnej.
Pacjentki przeszły badania ginekologiczne. A w surowicy pobranej od nich krwi oceniano poziom pochodnej witaminy D (tzw. 25- hydroksywitaminy D). Odzwierciedla ona zaopatrzenie organizmu w samą witaminę. Stężenie poniżej 80 nanomoli na litr są uważane za niewystarczające.
Bakteryjne zapalenie pochwy stwierdzono u 57 proc. kobiet z najniższymi stężeniami 25-dihysroksywitaminy D w surowicy krwi oraz u 23 proc. kobiet z grupy o najwyższych stężeniach tego związku. Ogólnie, częstość występowania zapalenia pochwy spadała wraz ze wzrostem poziomu pochodnej witaminy D we krwi kobiet.
Zdaniem naukowców, odkrycie to wskazuje, że niedobory witaminy D zwiększają ryzyko bakteryjnego zapalenia pochwy w pierwszych 4 miesiącach ciąży.
Witamina D w organizmie człowieka jest produkowana głównie w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Spośród produktów spożywczych najbogatsze w nią są mleko i tłuste ryby morskie, jak łosoś, makrela, sardynki, a także wątroba dorsza.
Ponieważ w nadmiernych dawkach witamina D może być szkodliwa, warto pamiętać, by nie przyjmować preparatów, które ją zawierają bez konsultacji z lekarzem.
Bakteryjne zapalenie pochwy jest częstą dolegliwością kobiet ciężarnych. Występuje, gdy zaburzona zostaje równowaga flory bakteryjnej pochwy - spada liczba pałeczek kwasu mlekowego, które odpowiadają za prawidłowe pH pochwy, a rośnie liczba bakterii beztlenowych. Najczęstszym objawem są nietypowe upławy; czasem towarzyszy im świąd i podrażnienie.
A ponieważ dolegliwość ta zwiększa ryzyko różnych powikłań ciąży, jak np. przedwczesny poród, lekarze stale poszukują metod zapobiegania jej.
Naukowcy już wcześniej zdawali sobie sprawę, że witamina D może odgrywać rolę w rozwoju zapalenia pochwy, ze względu na swój wpływ na pracę układu odporności. Hipotezę tę pośrednio wspierał fakt, że bakteryjne zapalenie pochwy jest znacznie częstsze u kobiet rasy czarnej, u których częściej też stwierdza się niedobory witaminy D.
Aby to sprawdzić, naukowcy z Magee-Womens Research Institute oraz Uniwersytetu w Pittsburgu prowadzili badania wśród 469 kobiet przed 16 tygodniem ciąży. 209 z nich było rasy białej, a 260 - czarnej.
Pacjentki przeszły badania ginekologiczne. A w surowicy pobranej od nich krwi oceniano poziom pochodnej witaminy D (tzw. 25- hydroksywitaminy D). Odzwierciedla ona zaopatrzenie organizmu w samą witaminę. Stężenie poniżej 80 nanomoli na litr są uważane za niewystarczające.
Bakteryjne zapalenie pochwy stwierdzono u 57 proc. kobiet z najniższymi stężeniami 25-dihysroksywitaminy D w surowicy krwi oraz u 23 proc. kobiet z grupy o najwyższych stężeniach tego związku. Ogólnie, częstość występowania zapalenia pochwy spadała wraz ze wzrostem poziomu pochodnej witaminy D we krwi kobiet.
Zdaniem naukowców, odkrycie to wskazuje, że niedobory witaminy D zwiększają ryzyko bakteryjnego zapalenia pochwy w pierwszych 4 miesiącach ciąży.
Witamina D w organizmie człowieka jest produkowana głównie w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Spośród produktów spożywczych najbogatsze w nią są mleko i tłuste ryby morskie, jak łosoś, makrela, sardynki, a także wątroba dorsza.
Ponieważ w nadmiernych dawkach witamina D może być szkodliwa, warto pamiętać, by nie przyjmować preparatów, które ją zawierają bez konsultacji z lekarzem.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA