Fot. Photos8.com
Testy dowiodły, że najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie ma sok owocowy składający się z mieszaniny wielu rodzajów owoców. Szklanka odpowiednio przygotowanego soku zawiera podobne ilości dobroczynnych polifenoli, co kieliszek wina lub kawałek czekolady - donosi "Food & Function".
Wielu może uważać, że prowadzenie poważnych naukowych badań soków owocowych to stracony czas i pieniądze, bo przecież nie od dziś wiadomo, że owoce są zdrowe, a ich spożywanie korzystnie dopełnia codzienną dietę.
Jednak wnioski uzyskane z eksperymentów przeprowadzonych na Uniwersytecie w Strasbourgu (Francja) są niezmiernie ciekawe, a wyniki unikatowe.
Naukowcy przebadali różne typy soków owocowych na obecność polifenoli, czyli substancji chemicznych zawierających w swej cząsteczce przynajmniej dwie grupy hydroksylowe dołączone do aromatycznego pierścienia. Polifenole określane są przez naukowców, jako wymiatacze wolnych rodników, a ich obecność w diecie minimalizuje możliwość wystąpienia poważnych chorób układu krwionośnego.
Mało kto pamięta, że to właśnie z powodu polifenoli, lekarze zalecają codzienne picie niewielkich ilości wina (szczególnie czerwonego, wytrawnego) lub spożywanie kilku kostek gorzkiej czekolady, która również bogata jest w naturalne przeciwutleniacze.
Jak wyjaśniają autorzy badań nad sokami, impulsem do zajęcia się tym tematem, była chęć stworzenia dietetycznej alternatywy dla alkoholu oraz słodyczy, która zawierałaby podobne stężenie polifenoli co wino lub czekolada.
Soki z różnych owoców zawierają różne stężenie polifenoli, które korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne, rozszerzając je.
W testach przeprowadzonych przez francuskich badaczy analizowano zarówno ilość naturalnie występujących przeciwutleniaczy (ze szczególnym naciskiem na polifenole), witaminy C, cukru oraz badano wpływ danych soków na rozszerzanie się naczyń krwionośnych u zwierząt. Badania in vitro prowadzono na tętnicach świń hodowlanych.
W kolejnym etapie badań, naukowcy skupili się na mieszaninach owocowych soków. Tutaj poddawano testom soki wieloowocowe o różnym składzie, modyfikowanym w taki sposób by jak najkorzystniej wpływały na naczynia tętnicze.
Według naukowców dzięki badaniom udało się odkryć idealny skład i proporcje soku wieloowocowego, który najskuteczniej oddziałuje z komórkami układu krwionośnego.
Otóż przeglądając skład soków dostępnych na sklepowych półkach szukajmy takich, które zawierają przynajmniej 63 procent soku z winogron, odrobiny soku z jabłek, jagód, truskawek, borówki brusznicy, aceroli i aronii.
Jak twierdzą autorzy badań, pijąc taki sok możemy być spokojni o nasze tętnice i nie musimy sięgać po kieliszek wina, czy kosteczkę gorzkiej czekolady (choć warto pamiętać, że nadal konieczne jest przeprowadzenie długotrwałych testów klinicznych wpływu tak skomponowanych soków na ludzi).
Wielu może uważać, że prowadzenie poważnych naukowych badań soków owocowych to stracony czas i pieniądze, bo przecież nie od dziś wiadomo, że owoce są zdrowe, a ich spożywanie korzystnie dopełnia codzienną dietę.
Jednak wnioski uzyskane z eksperymentów przeprowadzonych na Uniwersytecie w Strasbourgu (Francja) są niezmiernie ciekawe, a wyniki unikatowe.
Naukowcy przebadali różne typy soków owocowych na obecność polifenoli, czyli substancji chemicznych zawierających w swej cząsteczce przynajmniej dwie grupy hydroksylowe dołączone do aromatycznego pierścienia. Polifenole określane są przez naukowców, jako wymiatacze wolnych rodników, a ich obecność w diecie minimalizuje możliwość wystąpienia poważnych chorób układu krwionośnego.
Mało kto pamięta, że to właśnie z powodu polifenoli, lekarze zalecają codzienne picie niewielkich ilości wina (szczególnie czerwonego, wytrawnego) lub spożywanie kilku kostek gorzkiej czekolady, która również bogata jest w naturalne przeciwutleniacze.
Jak wyjaśniają autorzy badań nad sokami, impulsem do zajęcia się tym tematem, była chęć stworzenia dietetycznej alternatywy dla alkoholu oraz słodyczy, która zawierałaby podobne stężenie polifenoli co wino lub czekolada.
Soki z różnych owoców zawierają różne stężenie polifenoli, które korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne, rozszerzając je.
W testach przeprowadzonych przez francuskich badaczy analizowano zarówno ilość naturalnie występujących przeciwutleniaczy (ze szczególnym naciskiem na polifenole), witaminy C, cukru oraz badano wpływ danych soków na rozszerzanie się naczyń krwionośnych u zwierząt. Badania in vitro prowadzono na tętnicach świń hodowlanych.
W kolejnym etapie badań, naukowcy skupili się na mieszaninach owocowych soków. Tutaj poddawano testom soki wieloowocowe o różnym składzie, modyfikowanym w taki sposób by jak najkorzystniej wpływały na naczynia tętnicze.
Według naukowców dzięki badaniom udało się odkryć idealny skład i proporcje soku wieloowocowego, który najskuteczniej oddziałuje z komórkami układu krwionośnego.
Otóż przeglądając skład soków dostępnych na sklepowych półkach szukajmy takich, które zawierają przynajmniej 63 procent soku z winogron, odrobiny soku z jabłek, jagód, truskawek, borówki brusznicy, aceroli i aronii.
Jak twierdzą autorzy badań, pijąc taki sok możemy być spokojni o nasze tętnice i nie musimy sięgać po kieliszek wina, czy kosteczkę gorzkiej czekolady (choć warto pamiętać, że nadal konieczne jest przeprowadzenie długotrwałych testów klinicznych wpływu tak skomponowanych soków na ludzi).
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA