Muszki owocówki pomagają tworzyć nowe słodziki
INFORMATOR. Ciekawostki
Źródło: wikipedia.org
Naukowcy wykorzystali muszki owocówki do badania smakowych preferencji ludzi. Owad ma pomagać w pracach nad nowymi syntetycznymi słodzikami, stosowanymi jako alternatywa dla cukru - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Okazało się, że niewielkich rozmiarów Muszka owocówka (Drosophila melanogaster) - która masowo pojawia się w trakcie lata wszędzie tam, gdzie pozostawione zostaną na dłużej owoce - ma bardzo zbliżone do ludzi preferencje smakowe (jeżeli chodzi o szeroko rozumiane słodkości).
Fakt ten wykorzystali naukowcy z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (Australia), gdzie prowadzone są prace nad nowymi, lepszymi słodzikami - czyli syntetycznymi substancjami stosowanymi zamiast zwykłego cukru przez osoby będące na diecie. Dziś oferowane słodziki, nie do końca odpowiadają ludzkim podniebieniom (np. są zbyt słodkie) lub wywołują u niektórych różnego rodzaju problemy układu pokarmowego. Z tego powodu, od jakiegoś czasu prowadzone są badania nad nowymi preparatami, które byłyby zarówno smaczne (odpowiednio słodkie), jak i bezpieczne dla ludzkiego zdrowia.
Do tego celu naukowcy wykorzystali Muszki owocówki.
Przygotowano kilka próbek różnych, tradycyjnie stosowanych cukrów oraz słodzików. Preparaty przygotowane były w pary, gdzie każda z nich zmodyfikowana została innym barwnikiem (czerwonym lub niebieskim). Nad słodkimi, barwnymi preparatami wypuszczano owady, które według swych upodobań zjadały cukier lub słodzik.
Po owadziej uczcie, naukowcy analizowali zmianę barwy odwłoka. W zależności od tego, co owady zjadły w przeważającej ilości, ich odwłoki były niebieskie lub czerwone. Gdy muszce smakował tak samo cukier jak słodzik, jej barwa była pośrednia, czyli fioletowa. Muszki, które nie zmieniły barwy stanowiły grupę osobników, która nie gustowała w proponowanym słodkim menu.
Dalsze prace mają na celu sprawdzenie, czy syntetyczny preparat, na który zdecydowała się większość Muszek owocówek będzie nadawał się również, jako słodzik dla ludzi. Chodzi o sprawdzenie braku obecności negatywnych objawów ubocznych stosowania słodziku, jak również potwierdzenie walorów smakowych przez testujących preparat ludzi.
Okazało się, że niewielkich rozmiarów Muszka owocówka (Drosophila melanogaster) - która masowo pojawia się w trakcie lata wszędzie tam, gdzie pozostawione zostaną na dłużej owoce - ma bardzo zbliżone do ludzi preferencje smakowe (jeżeli chodzi o szeroko rozumiane słodkości).
Fakt ten wykorzystali naukowcy z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (Australia), gdzie prowadzone są prace nad nowymi, lepszymi słodzikami - czyli syntetycznymi substancjami stosowanymi zamiast zwykłego cukru przez osoby będące na diecie. Dziś oferowane słodziki, nie do końca odpowiadają ludzkim podniebieniom (np. są zbyt słodkie) lub wywołują u niektórych różnego rodzaju problemy układu pokarmowego. Z tego powodu, od jakiegoś czasu prowadzone są badania nad nowymi preparatami, które byłyby zarówno smaczne (odpowiednio słodkie), jak i bezpieczne dla ludzkiego zdrowia.
Do tego celu naukowcy wykorzystali Muszki owocówki.
Przygotowano kilka próbek różnych, tradycyjnie stosowanych cukrów oraz słodzików. Preparaty przygotowane były w pary, gdzie każda z nich zmodyfikowana została innym barwnikiem (czerwonym lub niebieskim). Nad słodkimi, barwnymi preparatami wypuszczano owady, które według swych upodobań zjadały cukier lub słodzik.
Po owadziej uczcie, naukowcy analizowali zmianę barwy odwłoka. W zależności od tego, co owady zjadły w przeważającej ilości, ich odwłoki były niebieskie lub czerwone. Gdy muszce smakował tak samo cukier jak słodzik, jej barwa była pośrednia, czyli fioletowa. Muszki, które nie zmieniły barwy stanowiły grupę osobników, która nie gustowała w proponowanym słodkim menu.
Dalsze prace mają na celu sprawdzenie, czy syntetyczny preparat, na który zdecydowała się większość Muszek owocówek będzie nadawał się również, jako słodzik dla ludzi. Chodzi o sprawdzenie braku obecności negatywnych objawów ubocznych stosowania słodziku, jak również potwierdzenie walorów smakowych przez testujących preparat ludzi.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaki wpływ wywiera jazda motocyklem na zdrowie psychiczne?
- Onycholiza - skąd się bierze i jak ją leczyć
- 8 mitów o implantach zębowych, w które prawdopodobnie nadal wierzysz
- Jak działa konduktometr i do czego jest wykorzystywany?
- Wady i zalety aptek internetowych
- Jak w naturalny sposób wspomagać swój układ odpornościowy?
- Suche oko - syndrom oka biurowego
- Komórki macierzyste - jakie choroby leczą?
- Elektryczne samochody wjechały do Polski
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Fosfolipidy niezbędne - czynaprawdę są niezbędne?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA